Home Gereedschap Duik in de gereedschapskoffer

Duik in de gereedschapskoffer

Door bouwsuper
gereedschapskoffer

Heb je een nieuw huis en ga je verbouwen? Heb je een oud huis waar veel onderhoud aan is? Heb je een fiets, een boot, een auto? Gezinsuitbreiding of studentenkamer? Heb je dan ook al aan een gereedschapskoffer kopen gedacht?

Er is altijd wel een gelegenheid om te klussen. Soms zijn het kleine klusjes, zoals een schroefje vastzetten of een spijker ergens inslaan. Soms zijn het grote klussen, zoals een badkamer betegelen. Soms zijn het leuke klussen, soms zijn het minder leuke klussen, maar voor al deze klussen is een ding onmisbaar: een gereedschapskoffer gevuld met goed gereedschap. Voor de doorgewinterde klusser is het een sport om veel goede gereedschappen te hebben en is de trip naar de bouwmarkt een snoepreisje. Voor de beginnende klusser is het lastig om een lege gereedschapskist vol te krijgen. In dit artikel wat tips op een rijtje om een goede start te maken als klusser.

Kies het juiste gereedschapskoffer
Een gereedschapskoffer is gewoon een kist waar je je gereedschap in doet, toch? Als je een gereedschapskoffer zoekt kom je die tegen in veel verschillende maten en soorten. Professionele klussers hebben vaak een grote gereedschapskoffer met wieltjes voor al hun gereedschappen, de wieltjes komen van pas als je de kist vaak moet verplaatsen en op verschillende plekken werkt. Thuis kies je vaker voor een wat kleiner model gereedschapskoffer, maar dan nog kun je uit allerlei materialen kiezen en zelfs de kleur kan je zelf uitzoeken. Er zijn modellen gereedschapskoffer voor vrouwen, mannen en kinderen. Keuze genoeg dus, bedenk wat bij jou past. Denk goed na over wat voor klussen jij wil doen en hoeveel gereedschap je daarvoor nodig heb. Bekijk de gereedschapskoffer leeg om een goed beeld te krijgen van de maat. Let ook op een stevig handvat voor het gereedschapskoffer. Gereedschappen zijn vaak zwaar, het handvat moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te dragen.

Koop gereedschapsets die bij jou passen
Heb je nog helemaal geen gereedschap of gereedschapskoffer? Als je de kleine klusjes in en om huis wil aanpakken moet je ergens mee beginnen. Wij raden aan om dan naar basis gereedschapsets voor de beginnende klusser te gaan kijken. Deze sets zijn er in veel maten en kleuren en kan je kopen samen met de gereedschapskoffer kopen of als set. Kies in ieder geval voor een gereedschapset van goede kwaliteit, zodat deze lang meegaat.

Basis gereedschapsets
In basis gereedschapsets zijn enkele dingen onmisbaar:

 • Een rolmaat, deze heb je bijna bij alle klussen wel nodig om te meten.
 • Een setje schroevendraaiers van verschillende maten en soorten. Met een goede schroevendraaierset hoef je nooit meer met een foute maat schroevendraaier of zelfs mes te prutsen om een schroefje los te krijgen.
 • Een accuboor, voor het ophangen van het schilderij draai jij je hand niet meer om. Met de accuboormachine boor je een gat in de muur, maar kun je ook heel veel andere klussen klaren zoals automatisch schroeven.
 • Een hamer, voor het inslaan van spijkers.
 • Een nijptang, met de nijptang haal je spijkers uit hout zonder het hout te beschadigen.
 • Een waterpomptang, met deze tang draai je grotere moeren en bouten mee vast en los. Bijvoorbeeld bij een waterleiding.
 • Steek- of ringsleutel, vaak zitten deze in sets met verschillende maten met aan de ene kant een steeksleutel en aan de andere kant een ringsleutel. Je gebruikt ze om kleinere moeren en bouten vast en los te draaien.
 • Een handzaag, voor het doorzagen van kleinere stukken hout is een zaagmachine niet nodig. Een handzaag is dan voldoende.
 • Een ijzerzaag, deze gebruik je voor het zagen in metaal of kunststof. Bijvoorbeeld waterleidingen.
 • Een spanningzoeker, voor een lamp die het niet doet of draden die los hangen. Met deze schroevendraaier kan je nagaan of ergens stroom op staat. Dit is handig en veilig.
 • Een dradenstripper, bij het aansluiten van een nieuwe lampenfitting, een nieuwe telefoniesplitter en nog veel meer is een dradenstripper erg handig. Deze zorgt ervoor dat de koperdraad bloot komt te liggen en aangesloten kan worden.
 • Een waterpas, een scheef schilderij of scheve tafel zijn niet handig en mooi. Met een waterpas kan je zien of iets recht staat of hangt.

Klussen voor gevorderden
Heb je de smaak te pakken en wil je jouw gereedschapskoffer verder vullen? Er zijn eindeloze opties en mijn advies is dan ook om goed rond te kijken welk gereedschap voor jou handig zou zijn. Denk aan de klus die jij wil doen en zoek daar gereedschapsets bij. Wil je een muur stuken? Kies dan een set met een troffel, een schuurbord, hoekschopjes en een waterpas. Ben je van plan om een radiator te plaatsen of te vervangen? Zorg dan voor goede materialen, zoals een pijpensnijder en een pijpenbuigtang. Verder zijn er veel types gereedschapskoffer die allerlei tangen bevatten van verschillende maten en soorten, zodat je overal een passende tang voor hebt.

Elektrische gereedschappen
In de basisset noemde ik al de accuboormachine, deze gebruik je om gaten te boren en met schroefbits kun je er ook schroeven mee vastdraaien of los draaien. Dit scheelt veel moeite als er veel schroeven zijn, zoals bij meubelstukken. Naast de accuboormachine is er ook een klopboormachine, waar je gaten mee kan boren in hardere materialen, zoals beton. Om te zagen en schuren is er de multitool. Dit is relatief klein en heeft vaak verschillende opzetstukken om te schuren en te zagen.

Handig om te hebben
Naast alle gereedschappen is het goed om ook een aantal kleine bouwmaterialen standaard in je gereedschapskoffer te hebben. Ik heb in de kleine vakjes altijd veel schroefjes, spijkers en haakjes van verschillende maten zitten. Daarnaast heb ik ook altijd een aantal pluggen. Wat schuurpapier is ook handig om erbij te houden. Voor het aftekenen van maten zit er in mijn gereedschapskoffer een potlood en een krijtje.

Als je eenmaal aan het klussen bent, zal je zien dat het hebben van het juiste gereedschapskoffer ontzettend belangrijk is. De kans is groot dat je de verzameling steeds een beetje uitbreidt en uiteindelijk een mooie gevulde gereedschapskoffer hebt. De regel is: start met de basis en maak het steeds een stukje uitgebreider. Dit geldt voor klussen en de gereedschapskoffer.

Related Posts