Home Klustips Zelf een carport maken? Zo doe je dat

Zelf een carport maken? Zo doe je dat

Door bouwsuper
Zelf een carport maken Zo doe je dat

Een carport is een overkapping die je gebruikt om je auto droog neer te kunnen zetten. Het gaat om een overkapping die bij een woning wordt geplaatst en die als soort garage moet dienen, maar dan is de carport niet afgesloten. Wil jij jouw kostbare auto onder een carport neerzetten, maar wil je niet duizenden euro’s uitgeven aan deze overkapping? Dan kun je ervoor kiezen om de carport voor in jouw tuin zelf te maken. Welke benodigdheden je hiervoor nodig hebt en hoe je dit moet doen, lees je op deze pagina.

De benodigdheden voor het zelf maken van een carport

Ga je zelf een houten carport maken, dan heb je bepaalde dingen zeker nodig. De belangrijkste benodigdheden voor houten carports, zijn de volgende:

  • Hoekpalen.
  • Dwarsbalken en lengtebalken.
  • Planken.
  • Verbindingshoeken van staal.

Verder heb je ook bepaalde gereedschappen nodig voor dit project, waaronder een hamer, een winkelhaak, een houtzaag, een tuinschep, een accuboor en een waterpas. Een potlood en rolmaat zijn ook handig.

Zelf een carport maken: stappenplan

Heb je alle materialen en gereedschappen verzameld om zelf een carport te maken, dan kun je aan de slag. Door onderstaande stappen te volgen, weet je zeker dat je jouw carport op de juiste manier in elkaar zet.

Stap 1: de plaats van de carport bepalen
Je begint met het bepalen van de plaats waar je de carport neer wil zetten. Bij deze stap hoort ook het bepalen van de afmeting van jouw carport, aangezien de afmeting van de overkapping de plaats van de carport bepaalt. Heb je de juiste plaats voor jouw carport gevonden, dan zet je deze ruimte af.

Stap 2: het plaatsen van de hoekpalen
Als je de plaats voor jouw carport hebt uitgezet, kun je echt aan de slag. Je begint met het plaatsen van de hoekpalen van de overkapping en dit doe je met een grondboor. De palen moeten stuk voor stuk ongeveer 90 centimeter in de grond geplaatst worden.

Staan alle palen, dan controleer je of alles waterpas staat. Twijfel je of de palen helemaal stevig staan, dan kun je eventueel snelbeton gebruiken om de palen net wat steviger in de grond te zetten.

Stap 3: het plaatsen van de tussenpalen
Staan alle hoekpalen stevig in de grond, dan plaats je de tussenpalen van de carport. Dit doe je op dezelfde manier als de hoekpalen. Plaats vervolgens de liggers over de hoek- en tussenpalen in de lengte van de carport. Staan de dwarsbalen op de juiste plek, dan zet je deze balken vast met de stalen verbindingshoeken.

Let op: de liggers laat je aan beide kanten ongeveer 15 centimeter uitsteken.

Stap 4: het maken van de dakconstructie

Stap 4 het maken van de dakconstructie
Als de liggers goed bevestigd zijn, kun je je gaan focussen op het dak van de carport. Wij raden je aan om voor de constructie van het dak dezelfde balken te gebruiken als de liggers. Deze zaag je op maat, uiteraard nadat je de boel goed opgemeten en berekend hebt. Houd rekening met een afstand van 40 tot 45 centimeter tussen de diverse balken in het dak van de carport.

De balken van de dakconstructie komen over de breedte van de overkapping te liggen. Je legt de balken op de liggers. Liggen de balken van het dak helemaal goed, dan kun je de balken bevestigen. Dit doe je wederom met stalen verbindingshoeken.

Stap 5: het controleren en extra goed vastdraaien van de schroeven
Heb je de balken op het dak geplaatst en vastgemaakt met de verbindingshoeken, dan ben je nog niet klaar. Nu is het namelijk van belang om de schroeven van de verbindingshoeken extra goed aan te draaien, zodat de schroeven echt goed vast zitten. Doe je dit niet, dan heb je het risico dat de balken toch niet zo goed vast zitten als je had gedacht. Dit betekent dat de balken los kunnen raken en zeker als je auto onder de overkapping staat, is dit erg vervelend. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Zelf een carport maken: het is niet onmogelijk

Het zelf maken van een carport kost misschien wat tijd, maar het is zeker niet moeilijk. Gebruik je de juiste materialen, heb je de juiste gereedschappen en volg je bovenstaand stappenplan, dan kan er eigenlijk niets mis gaan. Wel is het belangrijk om de tijd te nemen voor deze klus, want je maakt een carport niet zomaar. Raffel je de klus af, dan is de kans groot dat de carport toch niet zo stevig staat. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor je auto, maar ook zeker gevaarlijk zijn voor jezelf. De carport kan namelijk ook instorten als jij net in de buurt staat en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Related Posts