Home RuimteTuin 5 Tips bij het besproeien van je tuin met een tuinslang

5 Tips bij het besproeien van je tuin met een tuinslang

Door bouwsuper
5 Tips bij het besproeien van je tuin met een tuinslang

Wanneer het buiten voor een lange tijd erg warm of droog is, is het verstandig om je tuin te besproeien. Klinkt als een vreemd advies in de winter? Ja, maar voor je het weet is het weer zomer en dan is het toch wel handig om een keer wél goed voorbereid te zijn. Met een tuinslang gaat het besproeien het makkelijkste. Niet alleen is het gras, ook bloemperken en andere planten zijn gemakkelijker te besproeien met een tuinslang.

Over het besproeien van de tuin wordt door veel mensen nog wel eens te makkelijk gedacht. Wanneer je niet op de juiste manier de tuin besproeit, kan het namelijk grote gevolgen hebben. Wij hebben de vijf belangrijkste tips voor het besproeien van de tuin met een tuinslang op een rijtje gezet.

Tip 1: Kies de juiste tuinslang

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten tuinslangen op de markt te verkrijgen. Vaak hangt het van de afmetingen van je tuin af welke tuinslang beste past. Tuinslangen kan je kopen in verschillende lengtematen, van 8 meter tot wel 50 meter lang. Wil je naast je gazon de tuinslang ook gebruiken voor het wassen van je auto? Dan is een extra lange slang aan te raden. Er zijn verschillende soorten tuinslangen te onderscheiden, namelijk:

  • Flexibele tuinslangen zijn licht, handig en ruimtebesparend. Ze rekken uit bij waterdruk, hierdoor kunnen ze wel 3x langer worden dan de normale lengte. Is er geen waterdruk meer? Dan krimpt de slang automatisch weer naar het originele formaat. Ze raken daarnaast niet uit zichzelf in de knoop, zijn eenvoudig op te rollen en verdraaien niet.
  • De klassieke tuinslang is gemaakt van rubber, vinyl of een combinatie van rubber en vinyl. De slangen zijn licht in gewicht en verkrijgbaar in veel verschillende lengtematen.
  • Textielslangen zijn gemaakt van duurzaam textiel en zijn erg wendbaar en handzaam. Deze slangen zijn bestand tegen een maximale waterbelasting in de tuin en kunnen een druk tot 35 bar aan. De textielslang is ook geschikt voor gebruik op een slanghaspel of slangwagen.

Wil je naast je gazon ook graag de rest van de beplanting water geven? Dan is een druppelslang hiervoor het meest geschikt. Een druppelslang zorgt er voor dat overal evenveel en regelmatig water wordt afgegeven. En dat bij de wortels van de planten! Ideaal voor wanneer je een tuin hebt met dichte beplanting of juist veel jonge planten.

Tip 2: Besproei de tuin op de juiste tijden

In een zomerperiode met droogte krijgt het gras maar ook planten, bomen, struiken en bloemen het moeilijk. Wanneer je niet op tijd genoeg water geeft zal een deel van deze planten minder mooi worden of zelfs sterven. Hartstikke zonde natuurlijk want het kan voorkomen worden. Wanneer de zon schijnt is het belangrijk dat je niet midden op de dag de tuin gaat sproeien. Dan verdampt het grootste gedeelte van het water en heeft het water geen tijd gehad om in te trekken. Het beste is om of vroeg in de ochtend of vroeg in de avond de tuinslang er bij te pakken. Hierdoor heeft het water voldoende de tijd om in te trekken. Begin in de avond niet te laat, dan het water nog goed intrekken en voorkom je schimmelvorming.

Besproei de tuin op de juiste tijden

Tip 3: Sproei de juiste hoeveelheid

Het is soms moeilijk om te bepalen wat de juiste hoeveelheid is om te sproeien. Afhankelijk van de droogte en het type planten ligt de ideale hoeveelheid om te sproeien met een tuinslang op 10 tot 15 mm. Vind je het moeilijk om te kunnen afwegen hoeveel water je precies hebt gebruikt? Plaats dan in de tuin een regenmeter. Zo kan je het precies bijhouden. Eén tot twee keer in de week je tuin voorzien van een flinke hoeveelheid water moet doorgaans genoeg zijn, ook in drogere periodes.

Tip 4: Sproei niet van bovenaf maar laag bij de grond

Besproei jij alles nog van bovenaf? Dan is het tijd om daar snel mee te stoppen! Wanneer je van bovenaf sproeit heb je meer kans op schimmelvorming. Daarnaast zijn veel planten gevoelig voor gewicht. Ze kunnen door het bovenaf sproeien knakken als ze te zwaar worden door het water. Sproei daarom altijd laag bij de grond. De wortels moeten nat worden en het gewas zelf niet.

Tip 5: Ruim de tuinslang na gebruik goed op

Nadat je alles in de tuin water hebt gegeven kan je de tuinslang weer opbergen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan hem oprollen met de hand maar ook met een slanghaspel. Wil je de tuinslang ophangen? Dan is een speciale wandhouder of een haspel de beste keuze. Heb je een grote tuin of wil je de tuinslang gemakkelijk mee kunnen nemen? Berg hem dan op in een opbergtas of kies voor een slangenwagen.

Als je een tuinslang wil kopen is het belangrijk om je goed te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden. Dat kan bij De Boer Drachten. Zij zijn specialist in tuinslangen en tuinslang benodigdheden. Op de website van De Boer Drachten en in de winkel kan je de verschillende tuinslangen bekijken.

Related Posts