Home Gereedschap Een kruislijnlaser voor elke klus

Een kruislijnlaser voor elke klus

Door bouwsuper
Een kruislijnlaser voor elke klus

Vraag jij je af voor welke klussen je een kruislijnlaser kunt gebruiken? En dan vooral welke variant geschikt is voor welke situatie? Niet ieder model biedt dezelfde mogelijkheden, maar er bestaat een kruislijnlaser voor elke klus. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende kleuren, de hoeveelheid laserlijnen en de uitvoeringen die bestaan dus lees snel verder!

Groen of rood?

Er bestaan groene en rode modellen, maar hoe kies je de kruislijnlaser met de juiste kleur? Het is niet verstandig om te kiezen voor de variant die je het mooist vindt, want er zit weldegelijk verschil tussen de kleuren. Dit zit met name in de zichtbaarheid van de laserlijn.

De groene laserlijn is maar liefsts 4 tot 6 keer beter waar te nemen door het menselijk oog. Daarnaast is de kleur rustiger om naar te kijken. Ideaal als je lang aan de slag gaat met een klus. Wanneer je regelmatig in lichte omstandigheden klust, is een model met groene stralen aan te raden.

Als je naar het prijskaartje kijkt, is de groene variant over het algemeen iets duurder. Dit komt doordat de groene diode door slechts twee bedrijven gemaakt wordt, die deze technologie hebben gepattenteerd. De rode versie volstaat echter goed wanneer je vooral op kleine afstanden tot 10 meter aan de slag gaat. Ideaal voor de klusliefhebber die wat minder wil uitgeven.

Hoeveel laserlijnen heb je nodig?

Hoeveel laserlijnen heb je nodig

De naam doet al vermoeden dat dit product lijnen projecteert die elkaar kruisen. Het instrument produceert minimaal twee lijnen, maar dit kunnen er ook meer zijn. Zo bestaan er verschillende uitvoeringen, waarvan we hieronder enkele varianten toelichten.

De variant die twee lijnen produceert, heet logischerwijs een 2-lijnslaser. Eén lijn is horizontaal en één verticaal. Het snijvlak kan enkel op de muur geprojecteerd worden, waardoor het product niet voor alle klussen ingezet kan worden. Wil je het instrument gebruiken om fotolijsten of planken op te hangen of wil je alle stopcontacten op dezelfde hoogte plaatsen? Dan volstaat de werking van dit model.

Een iets uitgebreidere uitvoering is de 3-lijnslaser, waarmee de mogelijkheden toenemen. Dit product is bijvoorbeeld onmisbaar bij het plaatsen van een tussenwand. Het gereedschap projecteert in dit geval drie laserlijnen, waardoor meerdere snijpunten ontstaan. De meest uitgebreide versie projecteert de lijnen 360 graden, waardoor de laser niet meer verplaatst hoeft te worden.

Wat betekent zelfnivellerend?

Wanneer je aan de slag gaat met dit meetinstrument, wil je er zeker van zijn dat het product nauwkeurig werkt. Anders eindig je alsnog met een scheef resultaat. De moderne kruislijnlasers stellen zichzelf automatisch waterpas, wat ook wel de zelfnivellerende functie genoemd wordt. In de kruislijnlaser bevindt zich een pendelmechanisme. Hierdoor ontstaat er een kleine ruimte waarin het mechanisme vrij kan bewegen, wat aangeduid wordt met het nivelleerbereik. Dit geeft het maximale aantal graden aan waarin het apparaat zichzelf kan corrigeren. Wanneer de lijn niet meer beweegt, is deze waterpas.

Sommige modellen beschikken over een vergrendelingssysteem, waarmee het pendelmechanisme vastgezet kan worden. In dit geval zal de laser zichzelf niet nivelleren, waardoor de laserlijnen niet automatisch waterpas staan. Wil je extra zekerheid? Dan kun je een statief aanschaffen, waar het meetgereedschap aan bevestigd kan worden.

Bespaar tijd op jouw klus!

Met een kruislijnlaser kun je werkzaamheden nauwkeurig en efficiënt uitvoeren. Dit meetinstrument biedt een hoge precisie en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor bespaar je al snel veel tijd tijdens een klus, want het plaatsen van een tussenwand, ophangen van planken, betegelen of uitzetten van een haakse hoek was nog nooit zo eenvoudig.

Door het veelzijdige aanbod kan het lastig zijn om het product te vinden dat aansluit op jouw wensen. Na het lezen van deze blog kun jij jouw weg vinden tussen het grote aanbod. Neem vooral de tijd voor deze keuze of schakel de hulp in van een specialist door contact op te nemen met https://www.toolprofessional.nl/.

Related Posts