Home Wonen 4x Smart Home; makkelijker en duurzamer

4x Smart Home; makkelijker en duurzamer

Door Marieke
Smart Home; 4x slimme producten voor in huis

Waarom zou je zelf nog nadenken als het ook slimmer kan? Slimme producten maken het leven makkelijker. Waarom zou je zelf het lichtknopje nog indrukken als het ook automatisch kan? Of bespaar tot wel 30% aan energiekosten en een beter klimaat in huis met een slimme thermostaat. Klinkt jou dat als muziek in de oren? In dit artikel delen we 4 Smart Home voorbeelden van slimme producten die jouw leven een stuk makkelijker maken. Wedden dat je niet meer zonder deze slimmeriken kan wanneer je de handigheid ervan eenmaal ervaren hebt.

Smart Home; wat is het?

Smart Home is heel simpel gezegd een huis vol slimme apparaten die het leven een stuk makkelijker maken. Deze slimme apparaten communiceren via een WiFi of een Bluetooth verbinding met jouw Smartphone (ook al zo’n slim apparaat). Sommige apparaten zijn ook te verbinden met bijvoorbeeld Google Assistent of Apple Home. Het idee is dat je in een Smart Home veiliger, prettig en energiezuiniger woont. Zo kun je de gordijnen automatisch laten sluiten wanneer het donker wordt. Of je kunt voor de postbezorger die een pakje komt brengen de voordeur via je Smartphone openen terwijl jij op je werk zit. Er zijn talloze voorbeelden te noemen om jouw huis te automatiseren.  

Slim energie besparen met een slimme thermostaat

De energieprijzen rijzen de pan uit. Een energiecrisis staat voor de deur. Wil je bijdragen aan een beter klimaat en de energiekosten binnen de perken houden, overweeg dan eens een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kun je zo instellen dat de verwarming later staat wanneer je naar je werk bent en met je smartphone kun je de thermostaat weer hoger zetten zodra je van je huis wegrijdt, zodat je huis alvast lekker warm is wanneer je in huis stapt. Een slimme thermostaat stemt de verwarming precies af op jouw gedrag. En door jouw huis slim te verwarmen kun je flink besparen op je energierekening.

Slimme verlichting

Heb je geen zin om na een lange dag van de bank af te komen om een lamp aan te doen? Bedien dan alle lampen vanuit je luie stoel met slimme verlichting. Je kunt je lampen voorzien van bijvoorbeeld Philps Hue lichtbronnen die je via een app of met je stem eenvoudig aan of uit kunt doen. Met de app kun je ook de kleur regelen of het licht dimmen. Daarmee creëer je voor elk moment precies de juiste sfeer. Ook kun je de verlichting of afstand regelen. Wanneer jij op vakantie bent kun jij de lamp in de avond aandoen zodat het lijkt alsof je thuis bent. Er zal dus minder snel in jouw huis worden ingebroken tijdens je vakantie.

Lees ook: Ik ga op reis en ik neem mee, mijn beveiligingscamera?

Voorkom voedselverspilling met een slimme koelkast

Bewaar groente en fruit tot 2x langer in een slimme koelkast met de speciale vershoudzone. Of neem via een app een kijkje in de koelkast terwijl jij in de supermarkt loopt. Daarmee voorkom je dat je onnodig voedsel koopt, terwijl je eigenlijk nog genoeg in huis had. Of open een deel van de koelkastdeur, in plaats van de hele deur, en bespaar daarmee flink wat energie. En met de ingebouwde touchscreen kun jij je boodschappenlijstje bijhouden, die gelijk ook weer op je telefoon verschijnt, of de agenda van je familieleden bekijken. En, kies je voor een koelkast en vriezer met No Frost, dan hoef je nooit meer de vriezer te ontdooien en met heet water, een föhn en handdoeken in de weer. Wie wil dat nou niet. Kies dan een slimme koelkast en bespaar niet alleen veel energie, maar voorkom daarmee ook voedselverspilling.

Praten tegen de wc

Had je ooit gedacht dat je dat nog eens zou doen; praten tegen de wc. Een slimme toiletpot regelt alles handsfree. Bril omhoog, bril omlaag, verwarmen, schoonmaken, doortrekken, wat muziek, een nachtlampje. Of laat je badkuip via een app of spraakcommando vollopen tot precies het juiste niveau in de juiste temperatuur. Wie had dat gedacht dat dit mogelijk zou worden. Het kan! Een slimme badkamer bespaart je enorm veel water én energie. Goed voor het milieu, beter voor je portemonnee.

Lees ook: Domotica; maakt jouw huis slimmer!
Lees ook: Een automatische garagedeuropener: handig en veilig

Related Posts