Home Wonen Ik ga op reis en ik neem mee, mijn beveiligingscamera?

Ik ga op reis en ik neem mee, mijn beveiligingscamera?

Door bouwsuper
Beveiligingscamera

Met domotica kun je veel handelingen in huis automatiseren, dat is niet alleen prettig als je thuis bent maar ook zeker wanneer je op reis gaat. Omdat veel van deze toepassingen werken via internet kun je ook vanaf het strand of hoog in de bergen op de hoogte blijven van de thuissituatie. Het zou best handig zijn als je op het vakantieadres ook gebruik kunt maken van die slimme mogelijkheden zoals beveiliging. Kun je bijvoorbeeld een beveiligingscamera meenemen op reis? De mogelijkheden voor smart home oplossingen buiten de woning bekijken we op deze pagina.

Werkt mijn beveiligingscamera ook op mijn vakantieadres?

Als je naar een hotel, vakantiehuis of B&B adres gaat kun je gebruik maken van veel faciliteiten die je thuis ook hebt. Een bed, een televisie, een waterkoker en een warme douche. Helaas is het niet mogelijk om jouw slimme thermostaat, luidsprekers met spraakassistentie en elektrische rolgordijnen in te pakken. Moet je alle producten uit de domotica shop thuis laten of zijn er toch mogelijkheden om op reis ook ‘smart’ te verblijven?

Kan ik mijn beveiligingscamera meenemen op reis?

Deze vraag kun je van twee kanten bekijken; wil je op jouw vakantieadres kunnen kijken naar de camera thuis, of wil je een camera plaatsen op de locatie waar je naartoe gaat? Laten we deze twee toepassingen even apart toelichten:

Domotica

Beveiliging in eigen huis

Een groot voordeel van domotica in huis is de automatisering van dagelijkse handelingen, zo hoef je niet thuis te zijn om de gordijnen te openen en sluiten. Ook de verlichting gaat bij zonsondergang netjes aan zodat de woning altijd bewoond lijkt te zijn. Als je een IP beveiligingscamera zoals die van Somfy hebt geïnstalleerd zullen de beelden online worden opgeslagen. Een melding kun je doorsturen naar jouw vertrouwde apparaten, of log in via een computer op een andere locatie met een gebruikersnaam en wachtwoord. In de Europese Unie kun je gewoon gebruik maken van je eigen SIM kaart, belminuten en data zonder extra kosten. Buiten Europa kun je op veel plaatsen een speciale toeristen SIM kaart aanschaffen zodat je voor een redelijk bedrag altijd bereikbaar bent. Let dan wel op de configuratie van de domotica apps, het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn dat je het nieuwe nummer eerst moet verifiëren. Je kunt niet alleen de beelden van de beveiligingscamera thuis bekijken, je houdt controle over alle smart home apparaten die je in huis hebt.

Beveiliging op het vakantieadres

Het is ook mogelijk dat je graag het vakantieadres of de locatie van huis waar je verblijft wilt beveiligen zoals dat thuis ook het geval is. Beschikt de locatie over een beveiligd wifi netwerk? Dan kun je met een IP camera uit de domotica shop een slim systeem voor op reis installeren. Het is mogelijk om de camera van huis mee te nemen, maar dan is de woning niet optimaal beveiligd. Daarnaast kan een alles-in-één alarm met camera behoorlijk groot zijn om mee te nemen. Als er geen veilige verbinding beschikbaar is kun je via een data SIM zelf een ad hoc netwerk opzetten. Dat is mogelijk via de smartphone, er zijn ook speciale mobiele routers voor op reis verkrijgbaar. Dan is het een kwestie van een privé netwerk opzetten en apparaten koppelen. In een domotica shop kun je alle onderdelen vinden, voor maatwerk oplossingen kun je het beste eerst advies vragen aan een specialist.

Let op: De regelgeving kan per land verschillen. Je mag meestal op privé locaties wel foto- en video opnames maken, in het openbaar alleen met toestemming. Personen in openbare ruimtes vastleggen zonder toestemming kan problemen opleveren, dat geldt ook voor een beveiligingscamera die naar buiten toe gericht staat. Een camera in een hotelkamer om het personeel in de gaten te houden zal waarschijnlijk niet toegestaan zijn, het materiaal zal juridisch ook niet toelaatbaar zijn.

Waarom wil je domotica meenemen op reis?

Omdat je al die handige apparaten enorm zult missen als je van huis gaat natuurlijk! Domotica is veel meer dan een beveiligingscamera ophangen, jouw woning bedienen met spraak zul je erg missen in een ‘domme’ hotelkamer of appartement. Kleine, slimme speakers zoals de Google Home Mini zijn heel handig, je hebt er wel een centrale besturing zoals de Somfy TaHoma voor nodig om deze apparaten met elkaar te verbinden. Als de lampen voorzien zijn van een standaard fitting en op het juiste voltage werken zou je er een slimme lamp in kunnen draaien. Er zijn smart home apparaten die een ad hoc verbinding kunnen maken met een ander apparaat, dan heb je geen internetverbinding nodig. Informeer daarom eerst naar de mogelijkheden voordat je op reis gaat.

Ga van een ‘smart home’ naar een ‘smart world’ met mobiele domotica oplossingen!

Related Posts