Home RuimteKeuken De functies van een slimme koelkast

De functies van een slimme koelkast

Door Marieke
De functies van een slimme koelkast

Alles in huis wordt steeds slimmer. Verlichting die je met een app kunt dimmen, speakers die je met je stem harder of zachter kunt zetten. Of wat dacht je van de verwarming die je alvast aan kunt zetten zodra je van je werk wegrijdt. Alles in huis wordt slimmer, dus waarom je koelkast niet? Een slimme koelkast wordt ook wel smart fridge genoemd. Zeker voor gezinnen is een slimme koelkast een ideale aanwinst. Alleen, niet alle slimme koelkasten zijn even slim. Daarom vertellen wij je in dit artikel een aantal opties van een slimme koelkast zodat jij de belangrijkste wensen voor jezelf op een rijtje kunt zetten.

Voorraadbeheer

Een slimme koelkast kan aan de binnenkant voorzien zijn van camera’s. Je hoeft dus niet elke keer de koelkastdeur te openen om te zien wat erin staat. De camera’s kunnen foto’s maken die via een applicatie naar jouw telefoon worden gestuurd. Zo is het zelfs mogelijk om een kijkje in je koelkast te nemen terwijl jij in de supermarkt staat. Het voordeel daarvan is dat je niet iets koopt waarvan je eigenlijk nog genoeg in de koelkast had liggen. Daarmee voorkom je onnodig voedselverspilling en het is bovendien beter voor je portemonnee. Bijkomend voordeel is dat je minder vaak de deur van de koelkast opent wat weer energiebesparend is.

Vershoudgedeelte

In een slimme koelkast zit een vershoudgedeelte waarin je je groente en fruit kunt bewaren. Daarin blijft je groente en fruit tot maar liefst 2x langer goed. Dat betekent dat je minder snel bedorven voedsel hoeft weg te gooien. Er zijn vershoudzones met een instelbare luchtvochtigheid, maar er is ook een lade met een extra lage temperatuur van 0-3 graden Celsius. Zo’n lade is daarmee ook zeer geschikt voor vlees en vis.  

Energiebesparende deur

Wanneer je de deur van de koelkast opent, gaat er veel kou verloren. Een smart fridge bestaat daarom uit meerdere deuren. Met de minibar in je koelkast hoef je alleen maar het kleine vakje te openen wanneer je iets kleins nodig hebt. Er zijn ook slimme koelkasten die een glazen deur in de koelkast hebben geplaatst. Wanneer je 2x op de deur klopt, gaat er een lichtje branden zodat je bijvoorbeeld direct kunt zien hoeveel pakken melk je nog in de koelkast hebt staan, zonder dat je de deur hoeft te openen.

No Frost

Heb jij er ook zo’n hekel aan om met een föhn, heet water en een grote hoeveelheid handdoeken op je knieën voor de vriezer te zitten om deze te ontdooien? Kies dan een koelkast met No Frost. Daarmee is dit klusje verleden tijd. En dat bespaart jou tijd en moeite.

Touchscreen

Een koelkast met touchscreen maakt heel veel dingen mogelijk; je kunt daarop het weer bekijken of de agenda’s van alle familieleden. Je kunt een boodschappenlijstje samenstellen die vervolgens ook meteen op je telefoon verschijnt. Je kunt muziek luisteren of tv kijken via een touchscreen. Zo mis jij tijdens het koken niets van jouw favoriete programma.

Supercool

Een supercoole functie is de superkoel functie. Zet deze functie tijdelijk aan voordat je boodschappen gaat doen. Wanneer je thuis komt zet je de warmer geworden boodschappen in de koelkast. Op deze manier kunnen de producten snel weer op temperatuur komen. Of ben je vergeten een fles witte wijn of het bier koud te zetten of krijg je onverwacht bezoek? Ook dan biedt de superkoelfunctie uitkomst. In no-time heb jij superkoel drinken.

Functies verschillen per smart fridge

Niet alle slimme koelkasten beschikken over alle bovengenoemde slimme functies. De functies verschillen per merk en per model. Wanneer je een slimme koelkast overweegt is het erg belangrijk om voor jezelf op een rij te zetten wat jij belangrijk vindt en waar jouw koelkast aan moet voldoen. En zoek daarna de koelkast die aan jouw wensen voldoet. Succes!

Lees ook: 4x Smart Home; makkelijker en duurzamer
Lees ook: 5 redenen om een Smart Lock aan te schaffen

Related Posts