Smart, oftewel slim. We kennen het allemaal wel van de smartphone die tegenwoordig iedereen in zijn broekzak heeft en volop is ingeburgerd. Een smart thermostaat is ook al in vele huishoudens te vinden en de smart lock zal binnen een paar jaar ook een vertrouwd straatbeeld zijn. Domotica is een verzamelnaam voor alle smart systemen die ervoor zorgen dat je huis slimmer wordt. Dat maakt het leven voor jouw comfortabeler, makkelijker, maar ook veiliger. In dit artikel lees je alles over domotica.
In dit artikel:
Wat is domotica?
Domotica is een samentrekking van twee woorden; Domus en Telematica. Domus is een woord uit het Latijn en betekent huis. Telematica staat voor informatica en telecommunicatie. Domotica is een verzamelnaam voor alle slimme apparaten in jouw huis. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur op afstand regelen, de verlichting automatisch aan en uit laten gaan en het zonnescherm op afstand bedienen. Gemak dient de mens toch?
Wat wel belangrijk is dat de verschillende apparaten in je huis dezelfde taal spreken, met anderen woorden, het zelfde protocol gebruiken om met elkaar te communiceren. Anders zullen ze elkaar niet begrijpen. Een protocol is bijvoorbeeld WiFi, Bleutooth, Z-wave of Zigbee. Daarnaast zijn er ook nog platformen waarmee je je domotica aanstuurt.
Toepassingen
De mogelijkheden zijn eindeloos. Het maakt jouw leven net even dat stukje makkelijker. En vaak ook veiliger. We noemen een paar voorbeelden:
- Zodra jij de tv aanzet om een film te kijken, wordt het licht direct gedimd.
- Als jij de voordeur opent, gaan direct bepaalde lampen aan.
- Een half uurtje voordat jij vanuit je werk naar huis gaat, wordt de temperatuur in je huis hoger gezet zodat jij een behaaglijk warm huis binnenstapt.
- Van een afstandje kun jij de voordeur openen voor de pakketbezorger die een pakje komt brengen.
- En wat dacht je van dat kopje koffie dat al klaar staat zodra jij beneden komt?
Wat is het verschil tussen domotica en Smart Home?
Smart Home is een stapje verder en uitgebreider dan Domotica. Je kunt nog zoveel domotica in huis hebben en alles op afstand bedienen, maar daarmee heb je nog geen smart home. Een smart home heb je pas als de slimme apparaten met jou meedenken. Een beveiligingscamera waarbij je van afstand via je telefoon de beelden kunt bekijken is een voorbeeld van domotica. Maar zodra jij een melding krijgt op je smartphone dat je echt even de beelden moet bekijken omdat er zich een verdachte situatie voordoet is een voorbeeld van Smart Home. Smart Home gaat dus net even dat stapje verder.
Platform
Om jouw domotica aan te sturen heb je een overkoepelend systeem nodig, dat noem je een platform. Zo’n platform maakt het mogelijk om de verschillende apparaten in je huis via één app te bedienen. Er zijn al verschillende bedrijven die zo’n platform op de markt hebben gebracht; zo heb je Google Assistant, Apple Homekit, Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings of Homey. Het is wel belangrijk om vóór je eerste aankoop voor één platform te kiezen. En bij elke nieuwe aankoop is het verstandig om te kijken of het compatibel is met de platform van jouw keuze.
Protocol
Heb je verschillende domotica in huis? Deze communiceren met elkaar via een protocol. Dat is de manier waarop een signaal tussen apparaten wordt verstuurd. Bluetooth en WiFi zijn bekende protocollen, maar ook Zigbee of Z-Wave zijn twee gangbare protocollen. Soms heb je een bridge nodig om ervoor te zorgen dat de verschillende apparaten in je huis met elkaar kunnen communiceren. Let er bij de aanschaf van een nieuw apparaat wel op dat het apparaat hetzelfde protocol ondersteunt als alle andere apparaten in je huis. Dit zorgt ervoor dat de apparaten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.