Home Wonen De beste stofzuiger kopen; waar let je op?

De beste stofzuiger kopen; waar let je op?

Door Marieke
Stofzuiger kopen, waar let je op!

Eerder schreven we al een artikel over verschillende soorten stofzuigers. Naast de traditionele sledestofzuiger kun je ook kiezen voor een steelstofzuiger, een robotstofzuiger of een kruimeldief. Elk van deze stofzuigers kent zijn eigen specificaties en heeft een aantal voor- en nadelen. Heb je een keuze voor een soort stofzuiger kunnen maken? Dan ben je er nog niet, ook onderling zijn er ontzettend veel verschillen tussen de stofzuigers. In dit artikel laten wij je zien waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe sledestofzuiger. Zo kun jij voor jezelf op een rijtje zetten wat jij wel en niet belangrijk vindt en de beste stofzuiger kopen die het perfect bij jou past.

Stofzuiger met zak, of zonder zak

De eerste keuze die je moet maken is of je een sledestofzuiger met zak, of één zonder zak wilt. De stofzak dient als filter en houdt veel mogelijk stof en huisstofmijt in de zak. Het vervangen van de stofzak is eenvoudig en je verliest daarbij weinig stof wat de lucht weer in dwarrelt. Het nadeel is wel dat de stofzuigerzakken specifiek zijn en je steeds terugkerende kosten hebt. Ook verlies je aan zuigkracht wanneer de zak voller raakt.  

Kies je voor een stofzuiger met stofreservoir dan hoeft je geen zakken te kopen, dus heb je minder kosten. Kleine objecten die je per ongeluk hebt opgezogen zijn ook makkelijker weer terug te vinden. Het nadeel is dat het legen van het reservoir een stoffige boel kan opleveren, dit dien je wel met beleid te doen.

Lees ook: Diverse soorten stofzuigers op een rij

Zuigkracht van de stofzuiger

De zuigkracht is een van de belangrijkste eigenschappen van een stofzuiger. Een stofzuiger met een hoge zuigkracht zal beter het vuil opzuigen dan een zuiger met een lage zuigkracht. Voorheen was het aantal Watt en het vermogen een goede indicatie als het gaat om de zuigkracht. Het aantal Watt is vandaag de dag niet meer relevant om op te letten als het gaat om de zuigkracht.

De zuigkracht hangt ook nauw samen met het soort ondergrond dat gezogen moet worden. Harde vloeren zijn makkelijker te zuigen dan een tapijt. Ook dat is een belangrijk gegeven om naar te kijken wanneer je op zoek gaat naar een stofzuiger. Heb jij een harde vloer zoals plavuizen, laminaat of pvc? Kies dan de beste stofzuiger die hiervoor geschikt is. Heb jij meer tapijt in je woning? Kies dan de beste stofzuiger met een hoge zuigkracht op zachter vloeren. Ook de juiste borstel is van belang voor de beste prestaties.

Energielabel

Stofzuigers worden steeds energiezuiniger. Het kan dus lonen om een oude stofzuiger in te wisselen voor een nieuwe, ondanks dat de oude het nog prima doet. Stofzuigers worden steeds efficiënter en hebben met een energiezuinige motor toch een uitstekende zuigkracht. Als je een energiezuinige stofzuiger wilt kopen, dan kun je letten op de energielabel. Het energielevel wordt aangegeven met een letter in combinatie met een kleur; van een groene A+++ tot een rode D.

Actieradius

De actieradius is de afstand tussen de stekker tot en met de zuigmond. Wanneer je een grotere woonkamer hebt kan het gebeuren dat je de stekker in een andere stopcontact moet steken tijdens het stofzuigen omdat het snoer het niet haalt. Dat kan best vervelend zijn. Wanneer je een grotere ruimte moet zuigen, dan kun je overwegen om een stofzuiger te kiezen met een langer snoer.

Stofuitstoot tijdens het stofzuigen

Elke goede stofzuiger is voorzien van een HEPA filter. Het filter wordt vaak aangegeven met een niveau en hoe hoger het niveau hoe meer stof er opgevangen wordt en hoe minder stof er uitgestoten worden. Niet alleen wanneer je last hebt van een allergie is het belangrijk om een stofzuiger te kiezen met een goed HEPA-filter, eigenlijk geldt dat ook in het algemeen. Gelukkig worden stofzuigers ook op dit vlak steeds beter en de stofuitstoot steeds minder.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau wordt aangeduid in decibel (dB). Hoe hoger dat getal, hoe meer herrie de stofzuiger maakt. Gemiddeld produceert een stofzuiger zo’n 75 dB aan geluid. Vind je het geluidsniveau belangrijk? Kies dan voor een stofzuiger met een lager geluidsniveau.

Gewicht

Stofzuigers zijn vaak ontzettend onhandige dingen, vooral wanneer je deze de trap op naar boven moet tillen. Een compacte stofzuiger is niet alleen makkelijker te tillen, maar ook makkelijker op te bergen. Let bij aanschaf dus ook op het gewicht van de stofzuiger wanneer je deze vaak naar een andere verdieping verplaatst.  

Meegeleverde accessoires

Check van tevoren de meegeleverde mondstukken en borstels. Zijn ze geschikt voor de vloerbedekking in jouw huis? Of moet je nog een aantal nieuwe opzetstukken aanschaffen? Wanneer je dit op tijd checkt, zul je nooit voor verrassingen komen te staan.

Lees ook: Beste bouwstofzuiger van 2021
Lees ook: Hoe moet je een stofzuiger onderhouden

Related Posts