Home RuimteTuin Zonnescherm schoonmaken; zo doe je dat!

Zonnescherm schoonmaken; zo doe je dat!

Door Marieke
Zonnescherm schoonmaken

Heel veel woningen hebben een zonwering voor het raam hangen. Als je deze in de zomer intensief hebt gebruikt, of na een lange winter waarin er flink wat regen is gevallen, is het verstandig om je zonnescherm schoon te maken. Dat geeft niet alleen een frisse uitstraling van het zonnescherm, maar het ook nog eens beter voor het behoud van de zonnewering. Als deze goed onderhouden wordt zal het jaren langer meegaan. Een zonnescherm schoonmaken kun je zelf en met deze tips is het een fluitje van een cent.

Het beste moment om de zonnescherm schoon te maken

De beste tijd om je scherm schoon te maken is het voorjaar, vlak voor het buitenseizoen weer begint en het zonnescherm weer regelmatig omlaag gaat. Ook na de zomer is het verstandig om het scherm nog even een poetsbeurtje te geven.

Daarnaast is het belangrijk dat je het scherm niet schoonmaakt op een zonnige dag. Zonlicht op je scherm levert alleen nog maar meer vlekken op. Kies een droge, bewolkte dag uit voor de reinigingsbeurt van je scherm.

Benodigdheden

Wat je sowieso nodig hebt is een emmer lauwwarm water. Daarmee kom je al een heel eind. Om hardnekkige vlekken schoon te maken voeg je een schoonmaakmiddel aan het water toe. Groene zeep is hiervoor zeer geschikt. Ook een neutraal afwasmiddel is goed te gebruiken. Daarnaast zijn er ook speciale reinigingsmiddelen voor zonweringen verkrijgbaar. Ook die kun je gebruiken. Daarnaast heb je een spons nodig of een zacht borstel. En een ladder is natuurlijk ook handig voor als je er niet bij kunt.

Wat moet je niet doen? Gebruik nooit een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van het doek. Ook is het niet verstandig om bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken, of het doek los te halen en in de wasmachine te stoppen.

Stap 1: De ophanging schoonmaken

De meeste zonneschermen hebben een aluminium ophanging. Deze kan ook flink vuil worden en begin ermee om deze te reinigen met water en afwasmiddel/groene zeep. Na het schoonmaken spoel je alles af met water en maak je het met een droge doek weer droog. Je kunt gelijk controleren of alles nog soepel loopt. En geef zo nodig de scharnieren een smeerbeurt. Vergeet ook niet ook de kast waarin het scherm opgerold wordt schoon te maken.

Stap 2: Het doek schoonmaken

Rol het doek helemaal uit om het goed schoon te kunnen maken. Met een zachte borstel of een spons schrob je het doek helemaal schoon, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Meestal is alleen water prima, maar als je een sopje hebt gebruikt, spoel je het nog na met alleen water.

Stap 3: Laat het volledig opdrogen

Het is heel belangrijk om het doek volledig te laten opdrogen. Als het vocht intrekt en je rol het scherm op, dan is het funest voor het doek. Om verkleuringen en stank te voorkomen, laat je het doek altijd volledig opdrogen, ook wanneer het heeft geregend.

Laten reinigen

Zie je het om wat voor reden dan ook het niet zitten om je zonnescherm te reinigen, dan kun je er ook een bedrijf voor inschakelen. Er zijn diverse bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Daarnaast kunnen ze je scherm controleren op beschadigingen en kleine reparaties uitvoeren. De levensduur van een zonwering ligt gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar. Als je scherm erg beschadigd is, of sterk vervuild, dan kan het voordeliger zijn om deze te vervangen.

Related Posts