Home RuimteTuin Tuinkalender november

Tuinkalender november

Door Marieke
november

De klok is weer een uurtje teruggegaan en we zitten weer in de wintertijd. Tijd om ook je tuin winterklaar te maken. Daar is november een uitermate geschikte maand voor. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat jij je tuin winterklaar kunt maken, maar ook in november nog lekker van je tuin kunt genieten.

Snoeien

Snoei alle bomen en struiken met een vroege sapstroom. Dit kun je doen nadat het blad van de boom is gevallen. Zo kun je alle fruitbomen en fruitstruiken snoeien, de esdoorn, de berk, de kastanje, en de notenboom. Knotwilgen kunnen nu ook geknot worden. Het is ook belangrijk dat je alle verdroogde vruchten van de bomen haalt om ziekten en schimmels te voorkomen. Zorg er wel voor dat je op tijd snoeit. Ga je bijvoorbeeld pas in januari snoeien, dan is de sapstroom alweer op gang.

Let er wel op dat een aantal heesters juist bescherming hebben aan de uitgebloeide bladeren. Zo lopen ze minder bevriezingsgevaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij hortensia’s.

Planten in november

Vaste planten kun je blijven planten zolang het nog niet vriest. Voorjaarsbollen kun je heel goed planten in november. Zet de bollen tussen de vaste planten. Zo heb je in het vroege voorjaar al veel kleur van narcissen en tulpen tussen het ontluikende groen.
Vanaf november kun je ook nieuwe fruitbomen planten. Zo heb je in de zomer een heerlijke sappige appel of peer.
Geef je tuin wat fleur en kleur door bijvoorbeeld winterviooltjes in potten op het terras te zetten. Of kies voor herfstasters en winterjasmijn, die brengen ook veel vrolijkheid in je tuin.

Heb je een moestuin? Knoflook kun je het beste in november planten.

Andere planten zul je moeten beschermen tegen de vorst en de najaarsstormen. Zo zet je vorstgevoelige planten al binnen en dek je andere vaste planten af met een laag compost of met bladeren. Bomen en planten die windgevoelig zijn kun je opbinden of verstevigen.

Gazon

Deze maand hoef je weinig aan het gazon te doen. Het gras is gestopt met groeien. Alleen bij zacht najaarsweer kan het nog groeien en zul je het misschien nog een keer moeten maaien. Omdat gras groen blijft in de winter heeft het licht en lucht nodig. Om gele plekken te voorkomen moet je wel het afgevallen blad van de bomen van het gras verwijderen. Daarmee voorkom je ook mosvorming. Loop bij vorst niet op gras. Nu kan het heel makkelijk beschadigen.

De vijver

Wat is allerbelangrijkste is bij een vijver is dat deze niet dichtvriest. Zorg voor een goedwerkende pomp. Anders zouden de vissen te weinig zuurstof kunnen krijgen. Zorg ook voor schoon water. Zo krijgen de vissen ook in de winter voldoende voedingsstoffen binnen.

De laatste onderhoud tips

  • Sluit de buitenkraan af. Daarmee voorkom je bevriezing van de leidingen.
  • Rol de tuinslang op en zorg ervoor dat al het water eruit is gelopen. Dit ook om bevriezing te voorkomen.
  • Denk aan de vogeltjes. Zet een vogelhuisje neer, en hang vetbolletjes, pindaslingers en allerlei ander lekkers voor vogeltjes in je tuin.
  • Zet vorstgevoelige bloempotten en andere vorstgevoelige spullen binnen.
  • Heb je je tuinmeubelen en kussens nog niet opgeruimd? Zet deze dan in de schuur. Let er wel op dat een schuurtje ook te vochtig kan zijn voor kussens. Deze kun je het beste in huis bewaren.
  • Wil je je tuin een grote opknapbeurt door de hovenier laten geven? Maak nu de afspraak met de hovenier. Nu hebben ze tijd om samen met jou plannen te maken en dan heb je nóg voor de komende zomer een gloednieuwe tuin!

Related Posts