Home Klustips Stopcontact vervangen; zo doe je dat

Stopcontact vervangen; zo doe je dat

Door bouwsuper
Stopcontact vervangen

Stopcontacten kunnen in de loop der jaren verouderen. Ook kan het zo zijn dat stopcontacten niet meer goed werken. Daarnaast kunnen de kapjes van de stopcontacten na verloop van tijd flink verkleuren en de eens zo stralend witte kapjes zijn nu geel geworden. Het stopcontact, samen met de afdekplaat, vervangen kan dan een oplossing zijn. Maar hoe ga je eigenlijk te werk als je de stopcontacten in je huis wilt vervangen? Omdat je toch met stroom bezig gaat is het van belang om veilig te werken en het op de juiste manier aan te pakken. Hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel.

De benodigdheden om het stopcontact te vervangen

  • Stopcontact
  • Geïsoleerde schroevendraaier
  • Striptang
  • Spanningszoeker

Verderop in dit artikel lees je ook meer informatie over de gereedschappen die je nodig hebt voor deze klus; zoals de geïsoleerde schroevendraaier, striptang en spanningszoeker.

Voordat je begint met oude stopcontact vervangen

Als je gaat beginnen met het vervangen van het stopcontact dan is het van groot belang dat je eerst de stroom uitschakelt. Op deze manier loop je geen risico om een stroomschok op te lopen tijdens je werkzaamheden. Daarnaast is het van belang om gereedschap te gebruiken met een geïsoleerd handvat. En als laatste test je of de spanning er ook daadwerkelijk af is. Dit kun je doen met een spanningzoeker. Een dubbelcheck is nooit verkeerd als het gaat om jou eigen veiligheid.

Stappenplan wandcontactdoos vervangen

Het vervangen van je oude stopcontact is niet zo’n heel moeilijk klusje, maar het is wel van belang dat je dit goed doet in verband met de veiligheid. Daarom vertellen wij je in dit stappenplan hoe je precies een stopcontact vervangt.

Stap 1: Het losschroeven van de kap

Met een schroevendraaier (met geïsoleerd handvat) kun je de afdekplaat van het stopcontact losschroeven en de kap voorzichtig van de muur halen.

Wat is een geïsoleerde schroevendraaier?

Een geïsoleerde schroevendraaier is een speciale schroevendraaier voor als je met elektra bezig gaat. Dit soort schroevendraaiers hebben een speciale coating zodat je veilig aan elektra tot maximaal 1000 Volt kunt werken. Een geïsoleerde schroevendraaier herken je aan de gekleurde coating die vaak tot aan de schroefkop doorloopt.

Stap 2: Loshalen van het stopcontact

De stroomdraden liggen nu bloot. Controleer deze beide contacten met een spanningszoeker. Als de stroomkring is uitgeschakeld dan mag het lampje van de spanningszoeker niet gaan branden.

Nu kun je beginnen met het losschroeven van het stopcontact. Deze schroeven zitten aan weerszijden. Na het losschroeven haal je het stopcontact uit de muur en draai je de schroeven van de leidingdraden los.

LET OP: Let nu goed op dat de aarddraad (geel/groen) in geen geval de nuldraad (blauw) raakt.

Stap 3: Nieuw stopcontact aansluiten

Nu kun je beginnen met het plaatsen van een nieuw stopcontact. Als de draden vervormd of zwak zijn, dan kun je ze eventueel een centimetertje inkorten en strip je ze opnieuw in met een stiptang. Je bevestigt de fasedraad (bruin) en de nuldraad (blauw) in de contacten. Het maakt niet uit welke draad je aan welke kant bevestigt. Vervolgens kun je de eventuele aarddraad (geel/groen) aansluiten op de schroef voor aarding.

Nu kun je het stopcontact in de muur plaatsen en met de twee bevestigingsschroeven vastschroeven. Vervolgens kun je de kap weer op de muur schroeven.

Stap 4: Stroom inschakelen

Schakel de stroom weer in en controleer of het stopcontact werkt. Doet-ie het? Gefeliciteerd. Je klus is geklaard!

Tip:

Het vervangen van een stopcontact is niet moeilijk en als je deze stappen precies doorloopt en volgens alle veiligheidsprotocollen werkt dan gaat het jou ook vast lukken. En toch; ben je na het lezen van dit artikel niet zeker van jezelf omdat je gewoonweg te weinig ervaring met elektra hebt? Dan is het verstandig om deze klus door een professional te laten uitvoeren.

Lees hier: Veilig werken als elektricien: 6 tips

Wat is een striptang?

Een striptang is een gereedschap waarmee je heel makkelijk elektriciteitsdraden en -kabels kunt strippen. Een striptang ziet er eigenlijk uit als een gewone tang, alleen bevat deze tang een soort uitsparingen met een scherpe rand waarmee isolatie kan worden gescheiden van de elektrische geleider.

Er zijn verschillende soorten striptangen. Zo is er de universele striptang die qua ontwerp vrij eenvoudig is. De tang heeft een ronde of V-vormige opening die niet volledig kan worden afgesloten. Met de hand kan het apparaatje worden aangepast aan de maat van de kabel. Daarnaast is er ook de automatische draadstripper. Deze is groter en geavanceerder qua ontwerp. De tangen passen zich automatisch aan de doorsnede van de draad. Daardoor zullen er geen draden beschadigd worden die niet beschadigd mogen worden. Ze worden dan ook gezien als professioneel gereedschap. Ze zijn wel een stuk duurder dan een universele draadstripper.

Een draadstripper is zeer eenvoudig in gebruik. Als eerste stel je de juiste diameter in via het schroefje. Vervolgens kan de draad op de juiste lengte worden geknipt en gestript. Als je een automatische striptang hebt, dan hoef je de diameter niet meer in te stellen, de tang past zich automatisch aan aan de diameter van de draad.

Wat is een spanningzoeker?

Een spanningzoeker is een apparaatje waarmee je elektrische spanning kunt opsporen. Als bijvoorbeeld je tv of ander elektrisch apparaat stuk is, dan kan dat komen doordat er een onderbreking in de elektrische spanning zit. Met een spanningszoeker kan die onderbreking worden opgespoord waardoor het apparaat weer sneller en makkelijker gerepareerd kan worden (als dat nog mogelijk is natuurlijk). Wanneer een spanningszoeker contact maakt met elektrische spanning gaat er een lampje branden. Ook zijn er exemplaren verkrijgbaar met een schermpje waarop de spanning wordt aangegeven.

Er wordt vaak verschil gemaakt tussen een eenpolige en een tweepolige spanningszoeker. Een professional, zoals elektriciens, maken vaak gebruik van de tweepolige variant. Deze bestaat uit twee meetpennen die verbonden zijn met een snoer. Een van de twee handgrepen bevat een spanningsmeter.

De eenpolige spanningsmeter ziet er uit als een kleine schroevendraaier met een doorzichtige handvat. In dit handvat zit een lampje die gaat branden als contact wordt gemaakt met spanning.

Lees ook: Behang verwijderen; een stappenplan + tips
Lees ook: Wanneer moet je een elektricien inschakelen?

Related Posts