Home Geen categorie Stopcontact vervangen

Stopcontact vervangen

Door bouwsuper

Hoe vervang je een stopcontact?
Zolang je veilig werkt kan er bij het vervangen van een stopcontact weinig fout gaan. Ongeacht wat je aan het elektriciteitnet gaat vervangen, schakel altijd eerst de stroom van de desbetreffende groep uit. Wanneer je niet zeker weet op welke groep de wandcontactdoos is aangesloten zet dan de beveiligingspal van de hoofdschakelaar naar beneden.

Demontage oude stopcontact
Draai de schroefjes los en verwijder het afdekraampje van het stopcontact. Binnenin zie je nogmaals twee schroefjes. Draai deze een beetje los en wrik een beetje aan het metalen binnenwerk. Zodra het los komt trek je het voorzichtig uit de muur. Haal de draden uit de schroefklemmetjes door de schroefjes los te draaien of op het draadklemmetje naast het draadgaatje te drukken.

Montage nieuwe wandcontactdoos
Bij een gewoon stopcontact heb je alleen een blauwe en een bruine draad, bij een geaarde wandcontactdoos zit daar nog een geel/groen gestreepte bij. Dit is de aardedraad die lekstroom afvoert naar een koperen pin in de grond. De bruine en blauwe draad mag je bij het aansluiten verwisselen, de aardedraad beslist niet. Deze sluit je altijd alleen maar aan op de aardklem in het midden.

Haak de nieuwe contactdoos over de boutjes in de muur en zet hem recht. Schroef het stopcontact vast met de twee schroefjes in het centrum. Bevestig als laatste het buitenwerk van de contactdoos met de bevestigingsschroefjes en klik het afdekframe erop.

Related Posts