Home Klustips Wanneer moet je een elektricien inschakelen?

Wanneer moet je een elektricien inschakelen?

Door bouwsuper
Wanneer moet je een elektricien inschakelen

Voor het uitvoeren van klussen waarbij gebruik gemaakt wordt van het elektriciteitsnet in huis heb je niet altijd een elektricien nodig. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een stopcontact, het toevoegen van een aansluitpunt voor verlichting in ruimtes, enzovoorts. Op internet vind je tegenwoordig uitgebreide stappenplannen, waarin heel nauwkeurig beschreven staat hoe deze klussen kunnen worden uitgevoerd. Bij het opvolgen van deze stappenplannen is de kans op ongelukken of bijvoorbeeld een kortsluiting minimaal. Wijk je af van het stappenplan? In dat geval is het raadzaam om vooraf met een elektricien te overleggen welke gevolgen dit heeft.

Er zijn ook klussen die je liever direct door een elektricien uit laat voeren. Een elektricien beschikt over de kennis en ervaring, welke noodzakelijk zijn voor een professionele uitvoering van sommige klussen. In dit artikel lees je hier meer over.

Het leggen van elektriciteitskabels in je woning

Een van de klussen waarbij de hulp van een ervaren elektricien wenselijk is, kan het leggen van kabels zijn. Bij het trekken van elektriciteitskabels is het belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de kabels zit. Zou dit niet het geval zijn, dan resulteert het zeer waarschijnlijk in een kortsluiting. Een kortsluiting is het gevolg van elektriciteitskabels die met elkaar versmelten. Wist je dat een kortsluiting een brand kan veroorzaken? Reden genoeg om de hulp van een elektricien in te schakelen.

Meterkast uitbreiden met een extra groep

Meterkast uitbreiden met een extra groep

Naast het leggen van elektriciteitskabels is ook het aansluiten van een extra groep in de meterkast een klus voor elektriciens. Het toevoegen van een groep kan noodzakelijk zijn om een overbelasting van de stroomvoorziening in huis te voorkomen. Mogelijk wil je een jacuzzi of sauna gaan gebruiken, heb je voor een aanbouw aan je woning gekozen, enzovoorts. Zou je een grootstroomverbruiker op een bestaande groep aansluiten, dan is de kans groot dat de groep overbelast raakt. Dit betekent dat de groep niet voldoende stroom aan kan leveren om alle aangesloten apparaten te laten werken.

Overstappen op krachtstroom in huis

In sommige gevallen heb je voor een grootstroomverbruiker krachtstroom nodig. Zeker nu elektrische auto’s aan populariteit winnen, is de reguliere stroomvoorziening (1-fase aansluiting) vaak niet voldoende. Een elektricien kan hulp bieden bij het plaatsen van een 3-fase aansluiting in huis. Het is niet toegestaan om een dergelijke klus zelf uit te voeren, waardoor de hulp van een elektricien altijd benodigd is. Informeer vooraf bij de netbeheerder of het toegestaan is om je woning aan te sluiten op krachtstroom.

Bron: elektricienaanhuis.nl/utrecht

Related Posts