Home Klustips Veilig werken als elektricien: 6 tips

Veilig werken als elektricien: 6 tips

Door bouwsuper
veilig werken elektricien

Activiteiten en projecten in de bouw, waaronder het werk van een elektricien, zijn misschien wel een van de meest gevaarlijke projecten. Er komt ontzettend veel bij kijken, er wordt vaak met zware en gevaarlijke materialen gewerkt en een ongeluk zit zoals altijd in een klein hoekje. Maar hoe zorg je er nu voor dat je als elektricien veilig aan het werk gaat? Je leest het hier.

  1. Behaal een VCA certificaat

Het werken als elektricien brengt natuurlijk verschillende risico’s met zich mee. Het is dan ook niet voor niets dat het volgen van een VCA Cursus voor aannemers in deze branche aan te raden is. De VCA staat voor de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist voor Aannemers. Wanneer de aannemers deze cursus voldaan hebben, en aan de meeste punten op deze checklist voldoen, verkrijgen zij een VCA Certificaat. Het VCA certificaat mag dan geen verplichting zijn, maar veel opdrachtgevers en aannemers stellen het hebben van dit certificaat steeds vaker als een harde eis. Het behalen van dit certificaat brengt dus niet alleen een veiligere werkomgeving, maar ook meer kansen met zich mee.

  1. Controleer altijd

Het is natuurlijk van levensbelang om altijd te controleren of stroom / spanning is uitgeschakeld. Ook wanneer een andere partij aangeeft dit reeds gedaan te hebben, loop je dit zelf nog een keer na. Het risico op elektrocutie is natuurlijk groot, en het werken met elektriciteit blijft risicovol. Geloof dus alleen je eigen ogen en controleer altijd wat een ander, of zelfs wat je zelf gedaan hebt.

  1. Schakel de stroom uit met hoofdschakelaar

De stroom moet altijd (via de meterkast) uitgeschakeld worden via de hoofdschakelaar. Door zowel de groep als de hoofdschakelaar en aardlek uit te schakelen loop je minder risico. Hoewel er genoeg elektriciens zijn die enkel de betreffende groep uitschakelen, brengt dit risico’s met zich mee. Het kan namelijk zomaar eens zijn dat het stopcontact waarmee je aan het werk bent toch op een andere groep aangesloten blijkt te zijn.

  1. Laat wat weten

Hang een kaartje aan de meterkast om te laten weten dat je met de stroom aan het werk bent. Zo laat je eventuele andere voorbijgangers weten dat ze de stroom even moeten laten voor wat het is.

  1. Werk droog

Ben altijd alert op de handen: werk nooit met vochtige of natte handen. Om zeker te zijn kun je het beste handschoenen aandoen.

  1. Let op de isolatie

Let bij het strippen van draden op de isolatie: beschadig deze niet. Dit kan in de toekomst problemen opleveren en brengt bepaalde risico’s met zich mee.

 

Related Posts