Home Klustips Een dakterras aanleggen

Een dakterras aanleggen

Door bouwsuper
Dakterras aanleggen

Als je eens een wandelingetje in je wijk maakt, dan zie je veel huizen die voorzien zijn van een dakterras. Vaak is zo’n dakterras leeg en kaal en wordt er nooit gebruik van gemaakt. Hooguit zie je een wasmolen vol met vrolijk gekleurde kledingstukken staan te wapperen in de wind, maar daar blijft het dan vaak ook bij. Zonde. Met een dakterras kun je zoveel meer. In dit artikel vertellen wij je graag over de voordelen van een dakterras, waar je op moet letten als je een compleet nieuw dakterras aanlegt, hoe je deze optimaal kunt benutten en geven wil je tips voor het aanleggen van een terras op het dak.

De voordelen van een dakterras

Voor veel mensen betekent een dakterras een stukje eigen tuin. Veel huizen hebben geen balkon of tuin en kunnen op een dakterras toch buiten zitten. Maar ook al heb je wel een eigen tuin, een dakterras betekent toch een stukje extra ruimte wat bij jouw huis hoort en dat wil je natuurlijk optimaal benutten. Bovendien heb je vanaf het dak meer uitzicht en kun je vanaf die plek genieten van de opkomende of ondergaande zon, de regenboog, de sterren en de natuur in zijn algemeenheid. Als je een dak terras goed inricht, heb je ook flink wat meer privacy. En, last but not least, een terras op het dak is hoger gelegen, bij warm zomerweer zit de kans er in dat je een heerlijk verkoelend windje hebt.

Een dakterras aanleggen; een handig overzicht

Veel huizen zijn al voorzien van een dakterras, vaak gelegen aan de voor- of achterkant van hun huis, of bijvoorbeeld boven de garage. Maar veel huizen met plat dak zijn helemaal nog niet voorzien van een dakterras. Als je een plat dak hebt, dan is het toch vaak mogelijk om een dakterras aan te leggen. Hoe je dat doet? Wij geven je een handig overzicht waar je op moet letten.

Regel een omgevingsvergunning

In de meeste gevallen is er van de gemeente waar je woont toestemming nodig om een dakterras te mogen aanleggen. Uiteraard regel je een omgevingsvergunning voordat je al het materiaal voor een terras in huis hebt gehaald. Voor het aanvragen van een vergunning heb je het volgende nodig:

  • Adresgegevens van je woning, en jouw persoonlijke gegevens
  • Foto’s van de woning
  • Informatie over het uiterlijk van het dakterras
  • Bouwkundige tekeningen van het dakterras
  • Constructieve berekeningen van het dakterras
  • Geschatte bouwkosten van het project

Constructie van het dak

Het is niet zo dat zomaar op elk plat dak een dakterras kan worden gemaakt. Het dak moet namelijk een bepaalde sterkte hebben. De norm is dat een dak een gewicht van 250 kg per vierkante meter moet kunnen dragen en daar zijn sommige daken nu eenmaal niet voor geschikt. Controleer via een expert of je dak geschikt is voor een terras.

Toegang tot het dakterras

Een dakterras is leuk, maar doorgaans is het lastig om op je dak te komen omdat er nu eenmaal geen trap naartoe gaat. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een trap boven je bestaande trap plaatsen. Maar ook is het mogelijk om via een vlizotrap een dakterras te bereiken. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een dakhuisje. Dit dienst dan voor minimaal 60% uit glas te bestaan. Het voordeel van zo’n dakhuisje is, dat het niet alleen plaatst biedt voor een trapopgang, maar ook voor de kussens van de tuinmeubelen en andere toebehoren. Het is dan zelfs mogelijk om een klein keukenblokje te plaatsen. Een dakhuisje is niet altijd toegestaan.

Een goede omheining

Een mooi dakterras is natuurlijk niets zonder een goede omheining. Qua materiaal dat je kunt gebruiken voor je dakterras kun je het beste kiezen uit duurzaam materiaal wat weinig onderhoud nodig heeft. Denk dan aan staal, hardhout of aluminium.

Dakterras aanleggen

Lees ook: De voordelen van een terrasoverkapping

Een dakterras inrichten

Is de vergunning in orde en heb je toegang tot je dak terras middels een trap? Is de constructie van het dak stevig genoeg en is de dakrand voorzien van een veilig en solide hekwerk? Dan kun je beginnen met het inrichten van je dakterras. Wij geven je wat tips.

De ondergrond

Als eerste is het van belang om op de ondergrond te letten. Je kunt tegels aanleggen op het dak, maar tegels zijn best wel zwaar en niet elk dak is geschikt om zware tegels te dragen. Wat je ook kunt doen is een houten vlonder aanleggen. Hout geeft bovendien een heel natuurlijke uitstraling en een gezellige sfeer op je dakterras. In combinatie met groene planten staat het prachtig. De derde mogelijkheid is om je dakterras te voorzien van kunstgras. Een combinatie van meerdere ondergronden is natuurlijk ook mogelijk.

Plantenbakken

Een omheining is vaak een open constructie. Als je op je dak zit, zul je voldoende privacy hebben, maar wil je nog meer privacy, dan kun je rondom de dakrand, langs de omheining langwerpige, hoge plantenbakken plaatsen en deze vullen met prachtige bloemen en planten. Bovendien geeft het ook een veiliger gevoel als je kinderen hebt rondlopen op je terras.

Loungeplek

Hoe ziet jouw ideale loungeplek eruit? Een heerlijke loungebank, of kies je liever voor een diningset waar je heerlijk aan kunt dineren op je terras. Of heb je genoeg ruimte voor een hangmat of hangstoel? Zie jij jezelf al liggen, badend in de zon en heerlijk relaxen. Denk bij de inrichting goed na over de zitplekken en welk doel je hebt met een dakterras.

Andere mogelijkheden

Een dak terras biedt vaak ook voldoende ruimte voor moestuinbakken waarin je wat groenten, fruit of kruiden kunt kweken. Ook kun je een complete buitenkeuken op je dak installeren en vele gezellige avondjes houden met vrienden en familie onder het genot van een hapje en een drankje. Of wat dacht je van een jacuzzi? Zomaar wat tips waarmee jij je dak terras kunt inrichten om het tot een plek te maken waar jij heerlijk kunt relaxen.

Denk ook aan verlichting

Als je vaak gebruik wilt maken, ook in de avond, is het van belang om ook goede verlichting aan te leggen. Neem dit ook mee bij het maken van de bouwtekening voor je terras.

Bescherming tegen de zon

Op het dakterras zit je open en vrij. Je hebt dan ook weinig beschutting tegen de wind, maar ook geen bescherming tegen de zon. Denk daaraan bij het inrichten van je dakterras. Plaats bijvoorbeeld een grote parasol of bevestig een schaduwdoek.

Hopelijk hebben we jou flink wat inspiratie gegeven bij het inrichten van een terras op het dak, maar ook tips kunnen geven waar je op moet letten als je van plan bent om een dakterras aan te leggen.

Veel plezier op jouw dakterras!

Lees ook: Hier let je op bij de aanschaf van een terrastapijt
Lees ook: Maak de terrasoverkapping klaar voor de winter

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.