Home Stappenplannen Stappenplan: De doe-het-zelf shutters

Stappenplan: De doe-het-zelf shutters

Door bouwsuper

Ben je op zoek naar een sfeervolle oplossing voor een aangename temperatuur in je woning of om binnenvallend zonlicht te minderen? Kies dan voor shutters. Shutters worden steeds populairder en niet zo gek ook; het is de perfecte raamdecoratie en laat desondanks veel licht binnen. Dankzij de kantelbare lamellen zorg je overdag voor optimaal lichtinval en geniet je ‘s avonds van comfort en privacy.

Doe-het-zelf shutters

Shutters zijn verkrijgbaar in standaard afmetingen of laat je op maat maken. Maatwerk panelen zijn hoger in prijs, maar stem je volledig af op jouw eigen wensen. Je maakt een keuze in materiaal en kleur, zodat de shutters perfect bij jouw interieur passen. Bij veel bouwmarkten worden doe-het-zelf shutters verkocht, een eenvoudig systeem waarmee je de shutters gemakkelijk zelf plaatst.

Bekijk het onderstaande stappenplan voor het eenvoudig plaatsen van doe-het-zelf shutters.

Volg de vier eenvoudige stappen

De doe-het-zelf shutters bestel je bij verschillende grote bouwmarkten of online aanbieders. Meten, berekenen en bestellen, maar hoe doe je dit dan? Volg deze vier stappen:

1. Montagewijze

Als eerste dien je een keuze te maken in de montagewijze. De montagewijze is afhankelijk van verschillende soorten ramen en deuren. Er zijn drie mogelijke opties:

  • Montage A: Deze montagewijze wordt ‘in de dag op het kozijn’ genoemd. Deze montagewijze kies je als jouw ramen naar buiten toe openen.
  • Montage B: Deze montagewijze wordt ‘in de dag’ genoemd. Deze montagewijze is geschikt voor ramen die naar buiten toe openen. Het verschil met montagewijze A is dat deze montagewijze de shutters op de binnenzijde van de muur plaatsen en bij montagewijze A tegen het raamkozijn.
  • Montage C: Deze montagewijze wordt ‘op de dag’ genoemd. Deze montagewijze is geschikt als het raam naar binnen opent of uitstekende delen heeft naar binnen toe. Ook kies je deze wijze als het raam geen rechte hoeken heeft. Bij deze montagewijze bevestig je de shutters aan de muur naast het raam.

2. Opmeten

In de volgende stap ga je aan de slag met een meetlint. Je meet de lengte en breedte van de ramen waar je de panelen gaat monteren. Een belangrijke stap want je wilt natuurlijk niet dat de shutters straks met de verkeerde afmetingen worden geleverd. Dubbelcheck dus altijd de afmetingen.

Een handige check: Meet de diagonalen van je raam op. Je trekt dus een schuine lijn van de ene hoek naar de andere hoek en vormt een soort kruis. Als de diagonalen meer dan 15mm van elkaar verschillen kies dan voor montagewijze C.

3. Berekenen

Zijn de afmetingen bekend? Dan bereken je nu het aantal montagelatten en shutterpanelen dat je nodig hebt voor jouw shutters. Hiervoor gebruik je een eenvoudige online calculator die het aantal benodigde shutterpanelen en montagelatten voor jou berekent, wel zo makkelijk toch? Je hebt hiervoor alleen de afmetingen en de montagewijze nodig. Verschillende websites bieden een shutter calculator aan.

4. Bestellen, ontvangen en monteren

Jouw op maat gemaakte panelen bestel je eenvoudig bij verschillende bouwmarkten of online aanbieders. Nadat je de afmetingen, montagewijze en aantal benodigde shutterpanelen en montagelatten hebt ingevoerd, maak je een keuze in het design van je shutter.

Je ontvangt de shutters vervolgens in de vorm van een eenvoudig bouwpakket. Het bouwpakket is inclusief een montagewijzer. Hiervoor heb je de volgende gereedschap nodig: waterpas, potlood, meet haak, rolmaat, boor en schroevendraaier. Een middagje klussen en je bent klaar om van je shutters te genieten. Niet zo handig? Vraag je buurman, vader, oom of tante of vriend(in) voor een gezellig middagje klussen.

Lees ook: De juiste raamdecoratie voor in de keuken

Shutters, zo hang je ze zelf op

Op zoek naar de geschikte zonwering voor jouw huis?

Zijn shutters niet helemaal jouw ding? Of wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van shutters? Op HomeDeal lees je meer over alle soorten zonwering en bijbehorende prijzen.

Lees ook: Praktische tips bij het uitkiezen van raamdecoratie
Lees ook: Vijf voordelen van raamdecoratie

Related Posts