Home Klustips 10 tips voor het vervangen van je dakgoot

10 tips voor het vervangen van je dakgoot

Door Judith

Hoewel veel mensen een loodgieter laten komen voor het vervangen van de dakgoot, kun je heel wat geld besparen als je het zelf doet. Natuurlijk moet je het dan wel goed doen, want een verkeerd geplaatste dakgoot kan heel wat ellende opleveren. Je dakgoot is aan vervanging toe als hij bij regenbuien overstroomt of als hij lekt. Doe dit tijdig, want anders kan er behoorlijk wat vochtschade ontstaan, bijvoorbeeld wanneer er vocht langs de muur sijpelt of wanneer de dakgoot regelmatig overstroomt. Met deze praktische tips weet je zeker dat het vervangen van de dakgoot goed gaat.

1. Check de daklijst

De daklijst is de houten rand onderaan het dak. Deze kan soms mooi versierd zijn, maar het kan ook een opvallende smalle rand zijn. Hieraan hangt de dakgoot. Als je de dakgoot hebt losgehaald, moet je de daklijst goed controleren. Vooral wanneer de dakgoot regelmatig overliep kan er schade aan het hout zijn ontstaan. Vervang rottende delen en knap de daklijst weer netjes op. Vergeet niet hem met watervaste verf opnieuw te schilderen!

2. Hangen de beugels (nog) goed?

Vaak haal je de dakgoot met beugels en al van de dakrand. Maar als je dat niet doet, moet je sowieso checken of de beugels nog goed hangen. Plaats de eerste beugel op de plaats waar de regenpijp het water moet afvoeren. Hang daar een touwtje aan en trek dat door naar de andere kant. Hiermee kun je de hoogte bepalen van de beugel aan de andere kant. De lijn moet nooit horizontaal zijn, maar als iets afwijken zodat het water de goede kant op stroomt. Het afschot is 5 mm per strekkende meter. Is je huis 6 meter lang, dan moet je touwtje dus 3 cm hoger eindigen dan het beginpunt. De andere beugels hangen precies in lijn met het touwtje.

3. Plaats voldoende beugels

Oudere dakgoten hangen soms met maar twee of drie beugels vast. Het is het beste om ongeveer 1-1,5 meter tussen twee beugels te laten en ze zo gelijkmatig mogelijk te verdelen over de afstand. Zo weet je zeker dat de goot genoeg ondersteuning heeft.

4. Zet de goot niet te strak

De eerste en laatste beugel van de goot zet je klemvast, zodat de goot niet weg kan als het bijvoorbeeld waait. Maar de middelste beugels zet je beter niet te strak! Er moet ongeveer 5 mm speling zijn zodat de goot nog kan werken als het warm wordt. De goot zet dan uit en dit kan soms schade aan de beugels geven als de goot te strak is gezet.

5. Gebruik groter afschot bij verbindingen

Wanneer je meerdere gootdelen op elkaar aansluit, gebruik je aansluitstukken. Dan moet het afschot over de hele goot iets groter zijn, want het vormt een soort ‘drempeltje’ in de goot. Let ook altijd op dat je de verbinding de goede kant op zet, want anders kan er water onder komen en zal de goot gaan lekken.

6. Test de goot

Het is tijd om de goot te gaat testen. Neem een gieter of tuinslang je ladder op en giet water aan de hoogste kant van de goot. Als het goed is loopt het water zonder problemen door naar de kant van de regenpijp. Gebeurt dit niet goed? Dan kun je de beugels nog wat bijbuigen om extra afschot te maken.

7. Bevestig de regenpijp ook met speling

Ook de regenpijp zal met warm weer gaan werken. En ook hier is het devies: speling erop houden. Alleen bij de regenpijp zet je juist de middelste beugel klemvast en de andere beugels niet. De bovenste en onderste beugel hebben dus ook speling. Dit is overigens ook één van de redenen dat het niet slim is om langs een regenpijp naar boven te willen klimmen.

8. Dek de regenpijp af met een bolroostertje

Een verstopping in de dakgoot haal je zo los, maar een verstopping in de regenpijp is een heel stuk lastiger. Daarom is het verstandig een bolrooster op de ingang van de regenpijp te zetten. Groot blad, takjes en andere rotzooi zal niet in de regenpijp stromen en je kunt het gemakkelijk uit de dakgoot vissen.

9. Hou de dakgoot schoon

De voornaamste reden dat dakgoten moeten worden vervangen is omdat ze worden verwaarloosd. Het beste maak je minimaal 3x per jaar je dakgoot schoon: een keer in het voorjaar, een keer aan het begin van de herfst een keer aan het eind van de herfst. Je hoeft echt niet met een doekje in de weer, maar het is wel belangrijk dat al het blad eruit is en dat je hem even spoelt met schoon water zodat alle rotzooi en het ‘bodemwater’ eruit kan.

10. Geen klusser? Regel een expert!

Zoals gezegd kan een verkeerd geplaatste goot zorgen voor hele vervelende problemen. Het is daarom goed dat je je realiseert dat het misschien iets duurder is om een expert erbij te halen, maar dat dat het geld wel waard kan zijn. Ben jij zelf helemaal niet handig met klussen? Dan zal een expert je best wat geld kunnen besparen omdat hij het werk zonder fouten doet. Het risico op lekkage is vele malen kleiner en daar heb je misschien best wat voor over.

Het vervangen van een dakgoot wordt gezien als een klus met gemiddelde moeilijkheidsgraad. En dat is het ook, tenzij er sprake is van veel rottend hout. Als er bijvoorbeeld ergere lekkage is geweest langs de muur, met doorslaand vocht als gevolg, of als de daklijst aan het wegrotten is, dan heb je soms geen andere keus dan er een expert bij halen. Gelukkig kun je meestal zelf de klus klaren. En wanneer je de goot goed onderhoudt en tijdig vervangt, kun je dat best zelf doen!

Related Posts