Home RuimteWoonkamer Praktische tips bij het uitkiezen van raamdecoratie

Praktische tips bij het uitkiezen van raamdecoratie

Door Anne

Vroeg of laat loop je er tegenaan: het kiezen van raamdecoratie voor in huis. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen of gewoon toe bent aan een andere sfeer in huis. Het kiezen van raamdecoratie is een klusje dat je secuur moet uitvoeren, grote kans dat je er jaren tegenaan moet kijken. Wij delen graag praktische tips voor het uitkiezen van raamdecoratie.

1. Kies je stijl

Gaat jouw voorkeur uit naar gordijnen, jaloezieën of een rolgordijnen? Bij het kiezen van de stijl die bij jou past dien je rekening te houden met verschillende aspecten. Wat is het doel van de kamer? Hangt de raamdecoratie er voor de sier of ga je het echt op dagelijkse basis open en dicht doen? In het geval van (houten) jaloezieën: ben je bereid de jaloezieën regelmatig af te stoffen? Op Raamdecoratie.com vind je talloze voorbeelden, kies de stijl die bij jouw en de woning past.

2. Meet goed op

Het laatste wat je wilt is te kleine gordijnen. Grote gordijnen zou je nog op maat kunnen maken, maar te korte stof maak je niet zomaar langer of breder. Advies is dan ook om de ramen helemaal uit te tekenen op papier. Schrijf de binnenmaten op (de afmetingen van het raam), noteer ook de buitenmaten (hoe je de gordijnen uiteindelijk wil hebben) en vergeet niet op te schrijven hoe hoog de muur is. Op deze manier kan je ook gemakkelijk aan een stoffeerder voor leggen welke afmetingen nodig zijn voor jouw ramen.

3. Kies het materiaal

Kies je voor chique houten jaloezieën of neem je een goedkopere variant? Ga je voor gordijnen van hoge kwaliteit stof of neem je genoegen met dunner materiaal? Raamdecoratie is niet iets waar je op moet bezuinigen in huis. Door de kosten die het vermaken en ophangen met zich meebrengen, is het niet iets wat je regelmatig vervangt. Daardoor kan je er ook makkelijker in investeren!

4. Denk aan de toekomst

Heeft de ruimte waarvoor je nu raamdecoratie kiest over 5 jaar nog steeds dezelfde functie? Voor een woonkamer is het antwoord waarschijnlijk ja, maar een peuterkamer of kantoor kunnen nog veranderen. Denk hierbij na wanneer je kiest voor raamdecoratie. Een roze rolgordijn is leuk voor een peuter, maar vind hij of zij dat over 5 jaar nog steeds leuk? En wanneer de ruimte ooit verandert naar een kantoor…?

5. Kies de juiste kleuren

In punt 4 kwam het al terug. Kies voor de juiste kleuren. Het beste kun je kiezen voor raamdecoratie die tijdloos is van uitstraling en van kleur. Een bepaalde print of kleur kan nu heel erg trendy zijn, maar over een paar jaar niet meer bij je passen. Ga daarom voor raamdecoratie in een zachte beige, grijze of andere naturel tint. Zo weet je in ieder geval zeker dat je er een lange tijd veel plezier aan gaat beleven!

Gekozen voor rolgordijnen? Hier vind je tips om zelf rolgordijnen op te hangen!

Related Posts