De buurman laat je zijn nieuwe houten terras zien en hij zegt vol trots: “Kijk, composiet vlonderplanken!”. Je kijkt vol verbazing naar het terras. Het is toch gewoon hout? Pas wanneer je erop stapt, merk je wel dat het wat verschilt van hout. Het voelt anders. Maar dat kan toch niet het enige verschil zijn, want anders zou er toch niet zo’n hype zijn op composiet vlonderplanken? Er is vast meer aan de hand. Wat maakt die composiet planken nou eigenlijk zo anders (en beter) dan bijvoorbeeld gewone, ouderwetse houten vlonderplanken?
Houten vlonderplanken
Houten vlonderplanken waren jarenlang de norm. Ze werden overal voor gebruikt en er was geen enkele discussie, want er was maar één keuzemogelijkheid. Hout heeft natuurlijk ook diverse voordelen. Zo ziet het er prachtig, natuurlijk uit. Het geeft je tuin daardoor een warme uitstraling en zorgt voor extra sfeer in de tuin. Tegelijkertijd heeft hout bepaalde nadelen. Zo moet je het regelmatig onderhouden, bijvoorbeeld door te beitsen of oliën. Bovendien groeit mos en groene aanslag gemakkelijk op hout, dat daardoor glad wordt. Er is nog geen enkele houten vlonderplank ontwikkeld die nooit glad wordt als het regent.
Kunststof vlonderplanken
Kunststof vlonderplanken zijn heel anders. Ze zijn gemaakt van kunststof, waardoor mos en groene aanslag wat minder makkelijk hechten. Het grootste voordeel van kunststof vlonderplanken is natuurlijk dat je het nooit hoeft te beitsen. Af en toe een schoonmaakbeurt en je hebt gewoon een prachtig terras. Maar… kunststof lijkt qua kleur en uitstraling niet op hout. Het heeft een gladde, strakke uitstraling en geeft daardoor weinig sfeer in de tuin. Daarom wordt kunststof relatief weinig gebruikt, want het ziet er ongezellig uit. Kunststof is ook moeilijk te bewerken en je kunt niet zomaar zelf een kunststof terras aanleggen in je tuin.
Composiet: het beste uit twee werelden
Wat is composiet nu eigenlijk? Veel mensen denken dat composiet en kunststof hetzelfde is. Maar dat is niet zo! Composiet bestaat uit een combinatie van houtvezels en kunststof vezels. Het is dus een mix van beide. De planken zijn zodanig samengesteld, dat ze het beste van beide werelden combineren. Een composieten vlonderplank is dus eigenlijk een soort superplank. De composieten vlonderplank gedraagt zich als een kunststof plank. Hij heeft nooit onderhoud nodig, een simpele schoonmaakbeurt is genoeg. Bovendien wordt het oppervlak niet glad, want mos en groene aanslag kan er nauwelijks aan hechten. Maar de plank ziet eruit als een houten vlonderplank. Hij ziet er dus natuurlijk uit en geeft gezelligheid en sfeer in de tuin!
Composiet vlonderplanken hebben diverse voordelen ten opzichte van houten en kunststof vlonderplanken. Ze combineren letterlijk het beste van beide andere planken en ze hebben niet de nadelen ervan. Er zijn veel mensen die denken dat composiet vlonderplanken moeilijk zelf te plaatsen zijn. Ook dat is een misvatting: composiet is net zo gemakkelijk te bewerken als gewoon hout en je kunt dus ook een composieten vlonder eenvoudig zelf opbouwen. Niet zo gek dat er steeds meer mensen zijn die kiezen voor een composieten terras in hun tuin, toch?