Home Klustips Oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Door bouwsuper
Oprit aanleggen

Wil je een oprit aanleggen die niet verzakt en waarin geen rijsporen komen? Een bestrating waarover auto’s rijden of waar auto’s geparkeerd worden vereisen een andere bestrating dan bijvoorbeeld een terras. Het is een veel gestelde vraag, maar het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Veel is ook afhankelijk van de bodem en het type bestrating. Wil je zelf een oprit aanleggen? In dit artikel geven we flink wat tips en een stappenplan als je van plan bent om een oprit aan te leggen.

Tips vooraf

Voordat je begint met een oprit aanleggen zul je eerst bestrating moeten uitkiezen. Er is zoveel verkrijgbaar, dat het nog best een lastige klus kan worden. Eerst geven we 2 tips voor als je bestrating gaat uitzoeken.

Tip 1 | Meten is weten

Voordat je op zoek gaat naar bestrating is het van belang dat je weet hoe groot de oprit is. Dan weet je ook hoeveel tegels je nodig hebt. Meet de oppervlakte van het te bestraten stuk en reken uit hoeveel tegels je nodig hebt. Houd ook rekening met snijverlies en tegels je per ongeluk tijdens het leggen beschadigd. Bestel alle tegels in één keer om kleurverschil tussen de verschillende batches te voorkomen. Meten is weten en op deze manier bestel je niet te weinig, maar ook niet zo veel dat je er ontzettend veel overhoud.

Tip 2 | Kies voor de juiste bestrating

Niet alle tegels of klinkers is geschikt voor zware auto’s. Daarom is het van belang om een tegel of klinker te kiezen die geschikt is voor deze toepassing! Alle tegels die dunner zijn dan 6 cm zijn niet geschikt en zijn alleen bedoeld voor voetverkeer, bijvoorbeeld om te gebruiken in je voortuin of je achtertuin. Zwaardere belasting kan er dan voor zorgen dat de tegel verzakken, maar ook dat er stukken van de producten af kunnen springen. Voor een oprit kun je het beste een tegel met een dikte van 8 cm nemen. Wanneer er ook vrachtwagens komen te staan, dan doe je er verstandig aan om zelfs stenen met een dikte van 10 cm te nemen.

Lees ook: Tip! Het aanleggen van een terras met klinkers

Ga aan de slag

Is de juiste bestrating en andere materialen geleverd? Dan kun je aan de slag met een oprit aanleggen. Zorg er ook voor dat je alle juiste gereedschappen bij de hand hebt om op de juiste manier de bestrating te kunnen leggen. Heb je niet alles bij de hand, zorg er dan eerst voor dat je de juiste materialen in huis haalt voordat je begint.

Stap 1 | Zet piketpaaltjes

Zet het oppervlak wat je wilt bestraten af met piketpalen. Deze plaats je aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak. Geef op deze paaltjes de hoogte aan waarop de stenen geplaatst worden. Gebruik hierbij een waterpas zodat de bestrating ook recht komt te liggen. Het is verstandig om hiermee te beginnen vanuit een vast punt, bijvoorbeeld vanaf de deur van een garage of de voordeur.

Nadat alle paaltjes zijn gezet en de hoogte hierom is afgetekend, span je hiertussen een touwtje. Zo krijg je meteen al een beter beeld van hoe het moet worden.

Stap 2 | Uitgraven

Nu kun je beginnen met het afgraven van de grond. Bij een oprit is er een afgraving van minimaal 20 cm nodig, beter nog 25 cm indien er sprake is van zware belasting. Na elke meter graaf je 1 cm dieper. Zo zorg je ervoor dat de oprit iets schuin afloop zodat er geen water op blijft liggen.

Stap 3 | Betonbanden / kantopsluitingen plaatsen

Langs de rand van de te bestraten oppervlak plaats je betonranden of kantopsluitingen. Het is niet alleen belangrijk om de juiste bestrating te kiezen voor zwaardere belasting, de kantopsluiting is minstens zo belangrijk. Ga uit van een formaat van 8 x 20 x 100 cm. Plaats de kantopsluitingen gelijk aan het gespannen touwtje. Zorg ervoor dat je de kantopsluiting 2 cm lager plaatst dan de hoogte van de bestrating.

Stap 5 | Stabiliseren

Zorg ervoor dat de ondergrond voldoende draineert. Voor de beste afvoer raden wij een ondergrond van betonpuin aan. Ervoor te zorgen dat de oprit vlak komt te liggen moet de ondergrond stabiel worden gemaakt. Hiervoor kun je een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand met cement (1 deel cement op 5-7 delen zand) gebruiken. Houd er wel rekening mee dat deze zandlaag nog wel 10 tot 15% zakt bij het aftrillen, maak deze daarom iets hoger.  

Stap 6 | Bestraten

Nu kun je beginnen met het leggen van de bestrating. Houd tussen de bestrating een voeg van 1 tot 3 mm. Werk rij voor rij af en ga daarbij zorgvuldig te werk. Daarmee voorkom je dat je zowel de ondergrond als de reeds geplaatste bestrating beschadigt.

De tegels is waarschijnlijk in meerdere pakketten geleverd. Werk deze pakketten niet een voor een af, maar gebruik de tegels van alle pakketten door elkaar. Hiermee krijg je de juiste kleurnuancering en voorkom je dat een miniem kleurverschil tussen de verschillende batches zichtbaar wordt.

Stap 7 | Invegen van de bestrating

De juiste voeg versterkt het eindresultaat. Een gevulde voeg zorgt voor stabiliteit. Gebruik zilverzand voor kleine voegen van 1 tot 3 mm. Strooi zilverzand uit over je oprit. Veeg met een zachte bezem het zand in de voegen. Veel het overtollige zand op en bewaar het zand, deze handeling zul je meerdere keren moeten herhalen voor een optimaal eindresultaat. Pas als je geen kieren en gaten meer ziet tussen de tegels, dan zijn de voegen goed gevuld.

Onderhouden van de oprit

Een oprit opleggen is één ding, een oprit onderhouden is een volgend punt. Het is van belang om de bestrating altijd goed schoon te houden. Dit kun je doen door je oprit regelmatig te bezemen en alle troep weg te vegen. Vlekken van vogelpoep, olie, vet en andere soorten vervuiling dienen direct te worden verwijderd. Ze kunnen onherstelbare schade aanbrengen. Ook kun je de oprit regelmatig schrobben met water.

Gebruik in geen geval een hogedrukreiniger om de bestrating schoon te spuiten. Een hogedrukreiniger beschadigt de coatinglaag van de tegel en leidt tot onherstelbare schade. Pas ook op met het gebruik van strooizout. Ook zout tast de bestrating aan.

Lees ook: Beste bouwstofzuiger van 2021
Lees ook: Je platte dak vervangen: 4 tips om te besparen op de kosten

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.