Home Klustips Oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Door bouwsuper

Oprit aanleggen
Een bestrating waarover auto’s rijden of op geparkeerd worden vereist een andere manier van funderen en vraagt tevens om een dikkere steen dan een gewoon terras. De minimale klinkerdikte voor een korte rechte oprit is 6 cm. Voor grotere parkeererven en zakelijke terreinen pak je 8 cm en wanneer er vrachtwagens op komen te staan doe je er verstandig aan stenen van 10 cm dikte te nemen.

Voorbereidingen voor de bestrating
Een oprit moet minimaal 20 cm uitgegraven worden en voor zware voertuigen liefst nog 5 cm meer. Ze dient lichtelijk af te lopen ter bevordering van de waterafvoer en bij grotere terreinen is het tevens aan te bevelen een onderlaag van puingranulaat onder de 20 cm dikke zandlaag aan te brengen.

Begin met het zetten van 8 cm brede betonranden langs het te plaveien oppervlak. Voor extra stevigheid zet je ze in 1 deel cement en 5-7 delen zand. Plaats ze 2 cm dieper dan de klinkers gaan komen. Om de juiste afstand te bepalen naar de hoek leg je eerst een rij klinkers.

Het leggen van de klinkers
Stabiliseer het plaveisel met een mengsel van rivierzand en cement. Verhouding 1 op 5-7. Hark dit een lichtjes door de onderliggende zandbedding maar zorg wel dat er geen water bijkomt. Dit zou het cement al doen verharden voordat de stenen erop liggen.

Het maakt voor de duurzaamheid van de oprit niet uit of je gebakken of betonnen klinkers gebruikt. Gebakken straatstenen beschikken over een mooie oude look en betonnen klinkers leggen strakker weg. Welke je kiest hangt helemaal van je persoonlijke smaak af. Om een mooiere kleurverdeling van de stenen te krijgen pak je het best tijdens het leggen van meerdere pallets tegelijk. Na het straten rest alleen nog een laatste keer intrillen en het invegen met inveegzand.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.