Home Klustips Je platte dak vervangen: 4 tips om te besparen op de kosten

Je platte dak vervangen: 4 tips om te besparen op de kosten

Door Judith
Je platte dak vervangen

Een plat dak moet uiteindelijk vervangen worden. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de kwaliteit van het werk kan een dak tussen de 25 en 40 jaar mee gaan. Sommige platte daken halen zelfs de 50 jaar, al zijn ze dan wel echt versleten. Een plat dak vervangen is niet goedkoop, want er moet veel werk gebeuren. Toch kun je de kosten wel een stuk omlaag brengen met deze 4 tips.

1. Dakgrind afvoeren

Op veel oudere daken (van voor 1980) ligt dakgrind. Dit dakgrind ligt op een laag bitumen en dient om het dak te beschermen tegen de directe hitte van de zon. Het dakgrind is doorgaans erg vervuild en zit vol mos, viezigheid en kleine stukjes bitumen. Het dakgrind moet dan ook afgevoerd worden als chemisch afval. Je kunt dit op 4 manieren doen:

  • Je laat het afvoeren door het bedrijf dat het dak komt vervangen. Dat is alleen relevant als je de voorbereidende werkzaamheden door dit bedrijf laat doen. Doe je het zelf, dan is dat goedkoper maar ook beduidend meer werk.
  • Je voert het zelf af naar de stortplaats. Je kunt hiervoor bij Boels een kar huren. Voor een groter dak heb je een tandemasser nodig. Je bent dan goedkoper uit, omdat je zelf het werk uitvoert. Een aanhangwagen huren is doorgaans vrij goedkoop. Je betaalt bij de stortplaats wel per gewicht voor het grind dat je afvoert, dit is afhankelijk van de gemeente waar je woont maar de kosten zijn relatief laag.
  • Je kunt een container huren, waar je het grind in doet. Vaak mag je hier ook het dakleer in doen. Je betaalt dan een bepaald bedrag voor gebruik van de container, die op een afgesproken tijdstip weer opgehaald wordt. Het is iets duurder, maar bespaart je wel ritten naar de stortplaats.
  • Je hergebruikt het grind voor eigen doeleinden. Vervuild grind kun je niet zomaar overal voor gebruiken. Het wordt niet voor niets gezien als chemisch afval! Je kunt het grind wel bijvoorbeeld schoonspuiten en gebruiken onder je bestrating of voor het verharden van een pad of oprit.

2. Dakbedekking verwijderen en afvoeren

Het oude dakleer, bitumen of andere dakbedekking, moet natuurlijk ook worden verwijderd. In principe kun je dit ook zelf doen, maar het is veel werk. Je moet ook letten op goede bescherming bij je werk, want ook oud dakleer valt onder chemisch afval. Zeker bij oudere daken kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Het dakleer verwijderen en afvoeren is een flinke klus, maar net als met dakgrind is het een stuk goedkoper wanneer je zelf het werk doet.

Let op: verwijder de oude dakbedekking op zijn hoogst 1 dag voordat de nieuwe dakbedekking geplaatst wordt en alleen wanneer het droog blijft! 

Platte dak vervangen

3. Let goed op de kwaliteit van het onderliggende hout

De meeste platte daken zijn onder de dakbedekking van hout. Deze houten platen kunnen (zeker bij een wat ouder dak) beschadigd zijn geraakt door waterlekkage. Let dus goed op de kwaliteit van het hout. Vervang indien nodig delen van het hout. Je kunt bij houten kozijnen houtrot herstellen, maar dat lukt niet bij delen van een plat dak. Dan moet je de aangetaste delen helemaal vervangen voor het beste resultaat. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer je de schade pas ontdekt als je nieuwe dak er al op ligt! Loop dit samen met degene die het nieuwe dak komt plaatsen na zodat je zeker weet dat dit goed gebeurt.

4. Laat isolatie plaatsen

Isolatie is bij de meeste platte daken een must. Als je bijvoorbeeld een plat dak op je keuken of bijkeuken hebt, levert isolatie een flinke besparing. Maar ook op je garage kan een dunne laag isolatie zorgen voor minder energieverlies en meer comfort. Door te isoleren voordat de nieuwe dakbedekking er overheen wordt geplaatst, ben je het meest efficiënt bezig. Als je voldoende isolatie plaatst (minimaal een Rd-waarde van 3,5) kom je ook in aanmerking voor subsidie van de overheid.

Een plat dak vervangen kun je voor een groot deel zelf. Je kunt in principe zelf het oude dak verwijderen. En ben je echt handig en ervaren, dan kun je ook zelf een nieuwe dakbedekking plaatsen. Dat laatste is echter meestal een klus voor professionals, omdat het wel in één keer goed moet gebeuren. Doe je het goed en kies je voor een sterk materiaal, dan gaat je nieuwe dak gemakkelijk weer 30-40 jaar mee.

Related Posts