Home Klustips Ladder kiezen: 5 afwegingen om te maken

Ladder kiezen: 5 afwegingen om te maken

Door bouwsuper
Welke ladder kies je

Een ladder is een aankoop waar je goed over nadenkt. Het is een vrij groot en belangrijk stuk gereedschap en het is bovendien ook niet goedkoop. Je wilt dus wel in één keer de goede ladder kopen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je op zoek bent naar een nieuwe ladder?

1. Neem je de ladder mee?

Neem je de ladder mee

Neem je de ladder weleens mee naar andere plaatsen? Dan moet je deze natuurijk op een handige manier mee kunnen nemen. Het is erg handig als de ladder zo klein kan worden gemaakt dat hij in de auto past. Een telescoopladder is dan een ideale oplossing. Als je een telescoopladder kiest, let je vooral op de breedte van de ladder, zodat deze goed in de auto past. Ben je van plan om de ladder met je bestelbus of op een kar mee te nemen, dan zijn de afmetingen van minder belang.

2. Een vrijstaande ladder?

Een vrijstaande ladder

Gebruik je de ladder eigenlijk alleen als je bezig bent met je woning? En plaats je hem dan stevig tegen de gevel? Dan kun je gewoon gaan voor een lange ladder. Maar als je de ladder ook vrijstaand wilt gebruiken, zonder dat hij ergens tegen leunt, heb je een ander type ladder nodig. Een hoge keukentrap is bijvoorbeeld goed vrijstaand te gebruiken. Scharnierladders kunnen vrijstaand gebruikt worden en sommige vouwladders ook. Wil je echter op grotere hoogte werken (boven de 4 meter), dan gebruik je vrijwel altijd een ladder die ergens tegen geleund staat.

3. Op welke hoogte werk je?

Op welke hoogte werk je

De werkhoogte bepaalt voor een groot deel welke ladder voor jou handig is. Werk je altijd alleen binnenshuis met een ladder? Dan kies je een ladder die maximaal 3,5 meter hoog is. Anders zul je regelmatig met de ladder in aanraking komen met het plafond. Werk je juist alleen maar buiten met de ladder, dan kies je een langere ladder. De maximale werkhoogte is doorgaans zo’n 7-8 meter, want boven een bepaalde hoogte is een gewone ladder niet meer stabiel genoeg. Dan heb je eigenlijk een steiger nodig. Werk je op verschillende hoogtes, dan is een vouwladder of schuifladder erg praktisch.

4. Waar berg je ‘m op?

Waar berg je 'm op

Je bent niet continu aan het werken met je ladder. Dus stel jezelf de vraag: waar berg ik hem op? Doe je dat bijvoorbeeld in de garage aan het plafond? Dan heb je de ruimte voor een langere ladder, terwijl je in een kleinere schuur liever een compacte ladder hebt. Denk hier bij de aanschaf alvast over na, want een ladder die onhandig opgeborgen moet worden is helemaal niet zo fijn.

5. Welke kwaliteit en prijs zoek je?

Welke kwaliteit en prijs

Bij het kopen van een ladder denk je eerst na over de vorm en de lengte van de ladder die je graag wilt. Nu is het tijd om een stapje verder te gaan: denk na over de kwaliteit die je wenst. Er zijn diverse merken, die sterk in prijs en kwaliteit verschillen. Als je de ladder maar af en toe gebruikt is een eenvoudige en betaalbare ladder voldoende. Maar als je dagelijks op de ladder staat, kun je beter gaan voor een ladder van extra goede kwaliteit. Dat is even een wat grotere investering, maar dat verdien je weer terug omdat je ladder veel langer meegaat.

Een ladder kopen is een proces. Je begint met rustig te kijken welke klussen je eigenlijk doet met de ladder en waar je die uitvoert. Moet de ladder regelmatig meegenomen worden, of blijft hij altijd thuis? En waar ga je de ladder eigenlijk opbergen? Door jezelf deze 5 vragen te stellen ontdek je vanzelf welke ladder het beste is in jouw situatie.

Related Posts