Home Wonen Kamerplanten verzorgen; zo doe je dat (niet)!

Kamerplanten verzorgen; zo doe je dat (niet)!

Door Marieke
Kamerplanten verzorgen

In veel huishoudens staat wel een kamerplant of zelfs meerdere kamerplanten. Het zorgt voor groen en sfeer in je woonkamer. Er zijn zelfs kamerplanten die een luchtzuiverende werking hebben. Niet iedereen heeft groene vingers en kamerplanten verzorgen kan best heel lastig zijn. Daarom zetten we in dit artikel een aantal tips, do’s en don’ts voor je op een rijtje. Zo kun jij ook langer genieten van prachtige kamerplanten in je woonkamer en hoef je niet steeds op zoek naar een nieuwe plant.

Elke plant heeft zijn eigen verzorging

De ene plant houdt ervan om op een zonnige plek te staan, en de andere plant wil liever helemaal niet in de zon staan. De ene plant heeft nauwelijks een slok water nodig, terwijl je bij de andere plant er liters water bij moet gooien. Voordat je een plant gaat kopen, kijk dan eerst waar de plant moet komen te staan. Is het een schaduwrijke plek, of juist vol in de zon. Of is het een lichte plek, maar die niet vol in de zon staat. Zoek daar je kamerplant op uit.

Goede potgrond

Het is belangrijk dat je kamerplant te juiste potgrond krijgt. De beperkte ruimte in een pot zorgt voor een snelle uitputting van water en voeding. Als je kwalitatief goede potgrond hebt, dan houdt dat het water langer vast. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de plant voldoende voeding geeft. Dit zorgt ervoor dat de plant mooi en gezond blijft.

Water geven

Dat een kamerplant water nodig heeft staat buiten kijf. Maar de hoeveelheid water dat je moet geven hangt weer af van het soort plant. Houd je daarom altijd aan de adviezen die bij de plant wordt meegegeven en geef niet meer, maar ook niet minder water.

Je kunt op de bodem van de pot potscherven of absorberende korrels leggen. Dit zorgt ervoor dat het onnodige water niet wordt opgenomen in de plant.

Als kamerplanten verzorgen iets is waarvan jij al weet dat je er niet goed in bent, neem dan kamerplanten met leerachtige bladeren. Deze hebben over het algemeen weinig water nodig en zijn daardoor veel makkelijker te onderhouden.

Geef je plant ook eens regenwater in plaats van kraanwater. Daar zit minder kalk in en is beter voor je planten.
Kies één bepaalde dag waarop je je planten water geeft. Zet het desnoods in je agenda. Zo zorg je ervoor dat het op dat tijdstip in je routine komt en je het daardoor niet zult vergeten.

Standplaats

Let goed op de plaats waar je de plant zet. De meeste planten verkiezen een lichte plek, maar niet in de volle zon. Daarnaast is het prettig voor de plant als deze niet direct bij de verwarming staat. Dit om verbranding te voorkomen. Let er ook op dat de plant niet tegen het raam aan komt te staan. Vooral niet in de winter als het raam koud wordt. De kamerplant gedijt het beste op een plek waar het contant tussen de 15 en 25 graden is. Grote temperatuurschommelingen is vaak ook niet goed voor een plant.

Draaien

Veel planten groeien naar het licht toe. Daarom is het van belang om de kamerplant wekelijks een kleine slag te draaien. Zo zorg je ervoor dat de plant recht groeit.

Verpotten

Planten groeien, en dat kan ervoor zorgen dat de pot waar de plant in zit te klein wordt. Daarom is het belangrijk dat je de plant gaat verpotten. Dit kun je het beste in het voorjaar doen. Wortels gaan dan beter functioneren, verstikking wordt tegengegaan en er kan dan ook weer meer water worden opgenomen.

Lees ook: 10x kamerplanten inspiratie

Kamerplanten verzorgen: Heb jij nog tips?

Related Posts