Home Wonen Muffe geuren in je huis neutraliseren

Muffe geuren in je huis neutraliseren

Door Marieke
Muffe geuren

Een muffe geur in huis kan erg vervelend zijn. Je zet de deuren en ramen open, je maakt nog eens extra schoon met een lekker ruikend schoonmaakmiddel, maar de geur blijft nog steeds in huis hangen. Er zijn een aantal oorzaken voor een muffe geur in huis. Het meest voorkomende probleem is vocht en een slecht binnenklimaat. Welke oorzaken er zijn van muffe geuren en hoe je deze kunt aanpakken, lees je in dit artikel.

Oorzaken van een muffe geur

Veel vocht wat niet weg kan is het grootste probleem van nare geurtjes in je huis. In de lente en in de zomer zet je veelal dagelijks je deur en je ramen wel open, maar in de herfst en winter leef je in een gesloten huis. Daardoor kan vocht niet goed weg en de lucht niet ververst worden.

 • Vochtproblemen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door doorslaand of optrekkend vocht in de muren, door lekkages, een te hoge luchtvochtigheid, condens of een slechte afzuiging van vochtige lucht.
 • Als er te veel vocht in huis is, ontstaan er schimmels. Schimmels gedijen het beste in warme en vochtige ruimtes, denk aan de badkamer. Schimmels scheiden een geur af die erg muf ruikt.
 • Onvoldoende ventilatie zorgt ervoor dat er niet genoeg zuurstof in de lucht zit en dat stinkende gassen het huis niet kunnen verlaten.
 • Stof kan er ook voor zorgen dat het klimaat in je huis muf aanvoelt.
 • Problemen met het riool, zoals een verstopping, kunnen een putlucht veroorzaken.

Probleem bij de oorzaak aanpakken

Het is van belang dat het probleem bij de oorzaak wordt aangepakt. Je kunt wel lekker ruikende elementen in je huis hebben staan, maar dat lost het probleem niet op. We beschrijven een aantal mogelijke opties om het probleem van muffe geuren in huis aan te pakken.

 • Ventileren is het toverwoord als het gaat om schone lucht in je huis. Breng stilstaande lucht in beweging door de ventilatieroosters boven het raam open te zetten, of elke dag een minuut of 10 je ramen en deuren open te zetten. Ja, ook als het een koude dag is.
 • Zet de afzuigkap aan als je gaat koken. Zet eventueel ook een raam op een kiertje.
 • Ga je douchen, zet dan de ventilatie aan. Laat deze ook nog een poosje aan staan als je klaar bent met douchen. Een vochtige badkamer kan voor veel problemen zorgen.
 • Check regelmatig alle afvoerputjes in je huis of deze nog goed doorlopen. Maak met enige regelmaat het afvoerpuntje in de douchecabine schoon.
 • Laat natte was het liefst niet binnen drogen. Hang het liever buiten op of laat de droger zijn werk doen. Kan het niet anders? Ventileer dan goed in de ruimte waar de was hangt en zet ramen open.
 • Heb je huisdieren? Zorg er dan voor dat je zeer regelmatig alle haren opzuigt. Ook die op de bank, onder de bank en het vergeten hoekje.
 • Vervang regelmatig de zak van de stofzuiger, ook deze kan nare geurtjes veroorzaken.

Lees ook: Zo woon of werk je met een gezond binnenklimaat

Laat je huis lekker ruiken

Hoewel je beter het probleem van muffe geuren in je huis bij de wortel kunt aanpakken, is het wel prettig dat als je last hebt van nare geurtjes, deze kunt verbloemen door lekker ruikende geurtjes. Dit kun je allemaal doen om je huis lekker te laten ruiken.

 • Zet een pannetjes op het vuur met daarin water en lekker ruikende kruiden. In mum van tijd ruikt je hele woonkamer lekker.
 • Doe wat lavendel, zuiveringszout en water in een sprayflesje en spuit het door je kamer. Lavendel brengt de zomer in huis. Spray wat van dit mengsel op je kussen en je zult er heerlijk ontspannen door slapen.
 • Baking soda dient als geurvreter. Doe wat baking soda in een bakje en zet het ergens neer. De baking soda zal de nare geurtjes opnemen en het ruikt meteen een stuk lekkerder.

Related Posts