Home Klustips Aanlegsteiger

Aanlegsteiger

Door bouwsuper

Aanlegsteiger plaatsen
Alhoewel het merendeel van de Nederlandse gemeenten er niet moeilijk over doet wanneer je een aanlegsteiger wilt maken is het toch raadzaam er melding van te maken. Op sommige plekken gelden er namelijk bepaalde voorschriften voor de te gebruiken materialen, de plaats van de meerpalen en aanlegplaats van de boot. Tevens kan je ervan uitgaan dat bij watergangen waarvan de breedte minder dan 3 meter bedraagt meestal geen toestemming gegeven wordt voor een uitbouw over het water.

Ontwerp aanlegsteiger en bijkomende zaken
Een van de belangrijkste zaken voordat je overgaat tot de daadwerkelijke aanleg is de planning en het ontwerp. Wordt je steiger een boven het water hangend vlonderterras waar je een gezellig zitje of een visstek wilt maken, wil je er met een vlet aanmeren of komt er daadwerkelijk een boot met diepgang te liggen?

Ook geen onbelangrijk punt zijn toekomstige periodieke baggerwerkzaamheden. Je aanlegsteiger mag deze niet verhinderen en het is ook niet de bedoeling dat de baggermachine jouw bouwwerk ondermijnd. Bij een twijfelachtige situatie zou je ervoor kunnen kiezen een drijvende aanlegsteiger te maken.

Materiaalkeus
Of je nu besluit tot een drijvend vlonderterras of een die je verankert in de bodem van de watergang voor de toplaag gebruik je het best 28 mm antislip vlonderplanken. De exacte breedte en lengtematen van het balkenwerk is situatiegebonden. Denk hierbij aan omstandigheden als de diepte van het water en de bodemgesteldheid. In Nederland hebben we te maken met klei, veen en zand.

Een aanlegsteiger maken is een dankbaar werkje waar je jarenlang plezier van zult hebben. Beknibbel daarom niet op materialen en kies voor een goede kwaliteit hardhout. Een steiger aanleggen is eigenlijk geen karwei dat je gemakkelijk alleen doet. Door een paar vrienden of een klusbedrijf in te schakelen bespaar je jezelf een hoop gemodder.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.