Home Klustips Tip! Het aanleggen van een terras met klinkers

Tip! Het aanleggen van een terras met klinkers

Door Maxime

Is jouw tuin toe aan een make-over, of ben je net verhuisd en heb je een lege tuin te vullen?! Waarschijnlijk is een van de eerste dingen die je wil, een heerlijk terras. Kies je voor een terras aan huis, een terras op dat ene schaduwrijke plekje in je tuin of komt deze juist op de meest zonnige plek? Leuk is het om dit zelf te maken én bepalen. Moelijk is het zeker niet, vooral niet met dit stappenplan.

Bepaal de locatie

Zoals hierboven al genoemd, is het belangrijk om de plek te bepalen. Wanneer de plek is bepaald, is het goed om de grootte uit te zetten. Dit kun je doen met spullen/stappen/gereedschap óf met bloem. Als je definitief weet wat de locatie en het formaat wordt is het tijd voor het uitzetten.

– Neem hiervoor piketpaaltjes en draad waarmee je het terras ruimtelijk uitzet;
– Zorg dat de ondergrond van het terras vrij is van puin en/of oneffenheden;
– Graag dan ongeveer 40cm uit en laat het een beetje aflopen. Denk hierbij aan 1 cm per meter;
– Houdt ook rekening met de kantopsluiting en graaf hier ook vast grond voor uit.

De fundering

Een goede fundering is cruciaal. Zorg dat je dit secuur doet zodat je in de toekomst geen last krijgt van verzakkingen en of een scheef gelegd terras.

– Leg anti-worteldoek over het gehele oppervlak met een overlap van ongeveer 15 cm;
– Gebruik voor een extra stevige fundering een 20cm puinzand;
– Verdicht deze laag met een trilplaat;
– Verdeel nu over deze verdichte laag ongeveer 12cm gestabiliseerd zand. Rij deze af op de gewenste hoogte en verwijder het overtollige zand zodat je een egale ondergrond krijgt;
– Verdicht ook deze laag weer met de trilplaat. Let er wel op! Door het aftrillen kan je fundering nog wat zakken, vul dit eventueel bij zodat je op de gewenste hoogte blijft;

De kantopsluiting

De kantopsluiting zorgt ervoor dat het terras stabiel blijft en de klinkers op zijn plaats blijven liggen. De kantopsluiting is daarom nog wel belangrijker dan een goede fundering.

– Vul de gegraven sleuven met een laag van 8 cm gestabiliseerd zand;
– Plaats de opsluitbanden in de gegraven sleuven;
– Houdt goed in de gaten dat de opsluitbanden zowel horizontaal als verticaal waterpas liggen en corrigeer dit eventueel met een rubber hamer;
– Vul de sleuven op met meer gestabiliseerd zand en laat dit alles goed zetten.

Tijd voor de klinkers

Bedenk van tevoren wat het verband gaat worden waarin je de klinkers wil gaan leggen in het terras. Leg eventueel meerdere verbanden uit en kijk hier enige tijd naar. Op deze manier kun je erachter komen wat jou het meeste aanspreekt en wat past in de stijl van de tuin.

– Strooi om te beginnen van gestabiliseerd zand over de afgereden fundering die je eerder hebt gemaakt. Ga uit van een laag van 5 cm, dit wordt de straatlaag;
– Rijdt deze laag ook uit voor een egaal werkvlak;
– Bevestig aan de piketpaaltjes een touwtje zodat je met je straatwerk de goede lijn kun aanhouden;
– Werk van de randen naar binnen en zorg dat je niet op je straatlaag gaat staan. Sta om te werken of op je terras of op de gelegde klinkers.;
– Gebruik voor het op maat maken van de klinkers een klinkerknipper voor een nettere kniprand;
– Tik iedere klinker een paar keer aan met een rubber hamer;
– Als laatste tril je met een trilplaat met rubbermat nog eens over je terras om het nog extra te zetten.

Het voegen

Om het netjes af te werken is het noodzaak om de klinkers te voegen. Doe dit met fijn wit zand. Veeg dit goed in met een bezem. Let op! Er gaat meer voegzand in het terras dan je verwacht. Gebruik daarom niet te weinig en gooi een ruime hoeveelheid over het terras om in te vegen.

Later kun je het nogmaals extra aantrillen met een trilplaat met rubber mat. Voor voegen groter dan 2 cm kun je het beste gebruik maken van een onkruidwerend polymeerzand. Voor dit polymeerzand is het zaak om op het einde water over het terras te spuiten zodat dit kan uitharden.

Onderhouden

Het terras onderhouden is appeltje eitje. Houdt het terras goed schoon van bladeren en schrob zo af en toe eens goed met water. Zie je dat de voegen ‘leeglopen’? Vul dit dan gewoon weer bij en herhaal de voeginstructies.

Hoe gaat jouw terras eruitzien?

Related Posts