Home Verlichting LED spots: wat zijn de mogelijkheden?

LED spots: wat zijn de mogelijkheden?

Door Joanne

LED spots worden wel eens de verlichting van de toekomst genoemd. Het is een hele duurzame vorm van verlichting. LED spotjes zijn onder andere energiezuinig, milieuvriendelijk, breed toepasbaar en ze gaan erg lang mee. Er zitten dus erg veel voordelen aan! Hieronder geven we graag nog meer informatie over het gebruik van LED spots in huis en over de verschillende mogelijkheden.

LED spots voor iedere ruimte in huis

LED spotjes kun je op allerlei manieren gebruiken. De verlichting past in werkelijk iedere ruimte van je woning. Van inbouw LED spots in de keuken tot moderne spots in het plafond van de woonkamer. En wat dacht je van de badkamer, een veranda of serre? Voor iedere ruimte is er een geschikte spot te vinden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, soorten en lichtkleuren. Je kunt de spotjes zelf installeren of laten plaatsen door een vakman. Als je gewone halogeenlampen of gloeilampen vervangt voor LED verlichting, kun je bovendien erg veel energiekosten besparen. Dit kan variëren van 15% tot maar liefst 90% minder verbruik. De gemiddelde levensduur van een LED spot is ook veel langer. Denk aan zo’n 50.000 branduren.

LED inbouwspots

De inbouwspots zijn het populairst. Het heeft namelijk een moderne uitstraling en je kunt het bijna overal toepassen. Met de juiste positionering kunnen de lampen de hele ruimte egaal belichten. Het is niet nodig om het hele plafond vol te hangen met spots. Kijk simpelweg naar de lichtopbrengst van de gekozen lampen en vraag desnoods om professioneel advies.

LED opbouwspots

Naast inbouwspots zijn er ook opbouwspots. Het verschil is vrij duidelijk: inbouwspots zijn helemaal weggewerkt in het plafond, waardoor je enkel de lamp kunt zien. Opbouwspots zie je daarentegen wel duidelijk in het geheel. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om te bevestigen. Je hoeft namelijk geen grote gaten te boren in het plafond.

Dimbare LED spots

Zowel de inbouwspots als de opbouwspots zijn verkrijgbaar in een dimbare variant. Hiermee kun je het licht veranderen van fel en intens tot zacht en sfeervol. Dit is bijvoorbeeld handig boven de eettafel, in de zithoek en in de slaapkamer. Let op: LED spots zijn niet standaard dimbaar. Het moet dus echt duidelijk staan aangegeven.

Spatwaterdichte LED spots

Voor in de badkamer of andere vochtige ruimtes zijn er speciale LED spotjes. De inbouwspots IP44 zijn spatwaterdicht en de inbouwspots IP65 zijn spatwater- en spuitwaterdicht. Hierdoor is het helemaal veilig, mits de verlichting op de juiste manier is geïnstalleerd.

Related Posts