Home Klustips Een deur afhangen; zo doe je dat!

Een deur afhangen; zo doe je dat!

Door Marieke
Deur afhangen, zo doe je dat. Met stappenplan

Een deur afhangen is niet zo’n heel moeilijk karweitje, maar wel een heel precies en secuur karweitje. In dit artikel vertellen wij je wat je allemaal moet weten over het nauwkeurig afhangen van een deur.

Stompe deur of afdekdeur

Als eerste moet je bepalen of je een stompe deur of een opdekdeur moet afhangen.

  • Een stompe deur valt volledig in het deurkozijn en hang je af met scharnieren.
  • Een opdekdeur valt voor een gedeelte op het kozijn en hang je af met paumellescharnieren.

Een opdekdeur is over het algemeen makkelijker te plaatsen dan een stompe deur.

Stompe deur

Het afhangen van een stompe deur kost veel meer tijd omdat er veel meetwerk bij komt kijken. Je zult ook regelmatig de deur moeten passen in het kozijn. De meeste deurkozijnen zijn zo gebouwd dat er wat speling zit tussen de deur en het kozijn. Een deur mag natuurlijk niet klemmen!

Opdekdeur

Een opdekdeur afhangen is wat makkelijker dan een stompe deur. Dit komt omdat bijschaven minder noodzakelijk is omdat de deur over het deurkozijn valt. Opdekdeuren hebben een standaard maat. De deur hang je op aan zogenaamde Paumellescharnieren. Zo’n scharnier bestaat uit een pin die aan het kozijn wordt bevestig, en een gat die aan de deur vastzit. De deur moet je dan op de pinnen tillen. Hoewel dat ook best lastig en zwaar kan zijn, als je dat gedaan hebt, dan ben je in feite gewoon klaar.

Lees ook: Deurkrukken aanschaffen, waar moet je op letten?

Benodigdheden

Dit heb je nodig voor het afhangen van een deur:

Stappenplan deur afhangen

Stap 1: Deur kiezen

Als eerste bepaal je of je een opdekdeur of een stompe deur wilt. Dat is van belang omdat het afhangen ervan per deur verschilt.

Stap 2: Meten

Vervolgens meet je zeer nauwkeurig de maat. Meet eerst de breedte. Dit doe je van links naar rechts, maar wel op drie plekken; bovenaan, middenin en onderaan.
Meet ook de hoogte. Ook dit doe je op meerdere plekken, zowel aan de linkerkant van het kozijn als aan de rechterkant. Houd ook rekening met een eventuele drempel als je die nog moet plaatsen.

Je moet secuur de maat meten als je een deur wilt afhangen

Stap 3: Draairichting

Vervolgens is het ook van belang op de draairichting te bepalen. Aan welke zijde moeten de scharnieren komen? Als je de deur naar je toe opent, en het scharnier zit dan aan de linkerkant, dan heb je een linksdraaiende deur. En andersom geldt natuurlijk ook.

Stap 4: Deur uitzoeken

Als je dit allemaal weet, dan kun je naar de winkel om een deur uit te zoeken; veel plezier met uitzoeken!

Stap 5: Deur op maat maken

Heb je gekozen voor een stompe deur, dan dien je deze op maat te maken. De maten heb je bij stap 1 al opgemeten, neem dit over op je deur. Houd ook rekening met de ruimte die rondom de deur nodig is. Dat is aan de bovenkant 2mm, aan de onderkant 5mm een aan de scharnierzijde 2-3mm.

Stap 6: Scharnieren in het kozijn

Dan komt de volgende stap, het bepalen waar de scharnieren moeten komen. Kijk bij de andere deuren en je huis en meet hoe hoog daar de scharnieren hangen. Als je de maat helder hebt, dan teken je dit af op het kozijn. Nu kun je de plek waar de scharnieren moeten komen uitbeitelen. Maak de uitsparing zo diep, dat de scharnieren precies in het kozijn past. Schroef vervolgens de scharnieren vast in het kozijn.

Stap 7: Scharnieren op de deur

Nu zet je de deur in het kozijn, gebruik een wig om de deur op de juiste hoogte te plaatsen. Neem nu de hoogte van de scharnieren over op de deur. Beitel nu de uitsparing uit de deur. Bevestig vervolgens de scharnieren aan de deur.

Stap 8: Deur ophangen

Nu kun je de deur ophangen. Test of de deur goed open en dicht kan en of het nergens klemt voor je alle schroeven goed aandraait.

Lees ook: Voordeur en naambordje vernieuwen: hoe doe je dat?
Lees ook: Tips voor de juiste deurklinken

Related Posts