Home RuimteTuin Hoe plaats je een inbouwbrander in een tafel?

Hoe plaats je een inbouwbrander in een tafel?

Door Marieke
Inbouwbrander

Het is lente en bij het eerste zonnestraaltje gaat het al kriebelen om aan de slag te gaan in de tuin. We planten mooie en fleurige bloemen, we verwijderen het groen van de tegels en halen het onkruid tussen de tegels vandaan. We maaien het gras en kijken wat er nog meer moet gebeuren om weer een heel buitenseizoen lang van het mooie weer en de tuin te kunnen genieten. Helaas is het buitenseizoen in Nederland niet zo lang als we graag zouden willen en ’s avonds wordt het vaak al weer vroeg donker en koud. Maar ook daar is een oplossing voor. Maak van je loungetafel een vuurtafel door er een inbouwbrander in te plaatsen en geniet van warmte en licht van het vuur, terwijl het buiten toch al kouder en donkerder wordt. Nog een glaasje wijn en een goed boek erbij en jouw avond kan niet meer stuk.

Wat is een inbouwbrander?

Een inbouwbrander is een losse gashaard die je in een eigen tafel kunt monteren. Het is verstandig om gelijk een complete set aan te schaffen die voldoet aan de strengste veiligheidseisen en die CE-gekeurd is. Zo weet je zeker dat het veilig is. Ga nooit zelf sleutelen. Een klein foutje kan verstrekkende gevolgen hebben en dat wil je voorkomen. Er zijn diverse groottes en vormen verkrijgbaar. Grote en kleine, maar ook vierkante, rechthoekige of ronde inbouwbrander. Zo kun je de brander kiezen het perfect in jouw tafel past.

Welke voordelen heeft een inbouwbrander op gas?

Een vuurtafel op gas heeft diverse voordelen als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een vuurkorf of vuurtafel, of een ander houtgestookt vuurtje.

  • Een gasbrander zet je eenvoudig aan en ook eenvoudig weer uit. Dat is één simpele draai aan de knop. Een vuurkorf steek je niet zomaar eventjes aan, het duurt best lang voordat het fatsoenlijk brandt. En andersom geldt ook, het duurt langer voordat het vuur helemaal uit is. Als jij naar bed wilt moet je er eerst van verzekerd zijn dat de vlammen helemaal gedoofd zijn.
  • Een inbouwbrander is af te sluiten met een deksel. Je kunt een vuurtafel dan ook makkelijk weer als gewone tafel gebruiken voor als je eventjes meer plek nodig hebt.
  • Een houtgestookt vuurtje moet je altijd in de open lucht laten branden, dat mag niet onder een afdakje. Een vuurtafel op gas kun je wel op je veranda of onder een afdak plaatsen, zolang het maar aan één kant naar buiten toe geheel open is.
  • Met een gashaard heb je geen last van rondspringende vonken, hinderlijke rook, asvorming of een doordringende houtgeur. Niet alleen fijn voor jezelf, ook je buren kunnen beter slapen.
  • Lavastenen en keramische houtblokken zorgen ervoor dat je toch een net echt lijkend vuurtjes stookt. Je creëert wel de sfeer die je wilt.
  • De inbouwbrander is er eenvoudig weer uit te halen waarna je er een wijnkoeler in kunt plaatsen. Fijn voor een warme, zomerse dag waarop je een haardvuur echt niet nodig hebt.

Hoe maak je van je eigen tafel een vuurtafel?

Oké, na zoveel voordelen ben jij overtuigd en wil jij van je eigen loungetafel wel een vuurtafel maken. Je bent alleen niet zo’n handige Harry en je ziet het niet zo zitten om het zelf te doen. Stel je voor dat je je prachtige tafel nu helemaal verpest. Maar wees gerust; je maakt op een zeer eenvoudige manier een inbouwbrander in je eigen tafel. Dat kan iedereen. Ook jij!

Bij de inbouwbrander zit een mal die je precies in het middel van de tafel kunt leggen. Of in de handleiding staan exact de juiste maten vermeldt. Teken het goed af op je tafel. Meten = weten, dus wees jezelf ervan verzekerd dat je het echt goed hebt afgetekend.

Daarna pak je een decoupeerzaag ter hand en zaag je het gat uit de tafel. Vervolgens laat je de inbouwbrander zo in het gat zakken. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is deze aan te sluiten op een gasfles, de tafel op de juiste plek te zetten en de knop om te zetten! Zo geniet jij snel en eenvoudig van een zelfgemaakte vuurtafel.

Daarnaast kun je nog een glazen ombouw om de gashaard plaatsen. Dit ziet er niet alleen professioneler en stijlvoller uit, ook biedt het extra veiligheid, vooral als er kinderen rondlopen.

Heb jij een vuurtafel in je tuin staan? Heb je die zelfgemaakt, of heb je die zo gekocht?

Related Posts