Home Stappenplannen Zelf je auto wassen; zo doe je dat!

Zelf je auto wassen; zo doe je dat!

Door Marieke
Auto wassen

Je kunt je auto snel even door de wasstraat rijden, maar je kunt het ook op een vrije zaterdag- of zondagochtend met de hand doen. Zelf je auto wassen is niet alleen goedkoper, het vermindert ook het risico op beschadigingen. Je hoeft het niet per se voor de deur te doen; ook zijn er wasboxen waar jij zelf je auto kunt wassen. We zetten de voor- en nadelen van de drie mogelijkheden eens voor je op een rij en wij geven je een aantal tips hoe jij het beste zelf je auto kunt wassen.

Voor- en nadelen van zelf wassen, wasstraat en wasbox

Wasstraat

+ Het kost je weinig tijd en moeite.
+ De onderkant van je auto wordt ook goed schoongemaakt.
+ Milieuvriendelijk; het water met vuil en zeep wordt opgevangen en gereinigd.

– Het kost geld.
– De borstels van de wasstraat kunnen krassen veroorzaken.
– De borstels kunnen niet op alle plekjes komen. Die moet je nog met de hand schoonmaken.

Wasbox

+ Je hoeft geen materialen aan te schaffen, alles is bij de hand. Je kunt vaak gebruik maken van professioneel gereedschap.
+ Milieuvriendelijk; het water met vuil en zeep wordt opgevangen en gereinigd.
– Je deelt de materialen met andere gebruikers. De vraag is of de borstels en andere materialen goed schoon zijn. Het zou krassen kunnen veroorzaken.

Voor de deur je auto wassen

+ Je auto wordt op deze manier het grondigst schoongemaakt.
+ Je loopt het minste risico op krassen en beschadigingen.
+ Hardnekkige vlekken kun je zelf direct goed schoonmaken.
– Het vuile water met zeep gaat de straat op en is niet goed voor het milieu.
– De onderkant is moeilijk schoon te krijgen.
– Je moet de juiste materialen aanschaffen.

Wat heb je nodig?

Hoe ga je te werk

 • Hoewel het voor jou superfijn is om heerlijk in de zon je auto schoon te maken; voor je auto is het minder prettig. Door de warmte van de zon droogt je auto te snel en krijg je water- en zeepvlekken. Het beste kun je je auto in de schaduw zetten.
 • Als eerste haal je het ergste vuil van de auto door met een tuinslang of hogedrukspuit je auto goed schoon te maken. Houd de spuit niet te dicht op de lak, dat zou je lak kunnen beschadigen. Richt de straal in een hoek van 45 graden op de auto, zo kan het vuil het beste los gespoten worden.
 • Daarna vul je twee emmers met lauwwarm water. In één van de emmers voeg je er ook nog autoshampoo aan toe. Zo heb je een wasemmer en een spoelemmer.
  Gebruik geen afwasmiddel; afwasmiddel haalt de beschermingslaag van de lak en versnelt roestvorming.
 •  Stop de washandschoen in de wasemmer en maak deze goed nat. Maak daarmee je auto schoon zonder al te veel druk uit te oefenen of te schrobben. Je werkt van boven naar beneden en van onderdeel naar onderdeel. Haal het vuil van de washandschoen door deze in de spoelemmer uit te spoelen.
  Stop de washand opnieuw in de wasemmer en maak het volgende onderdeel van je auto schoon. Op deze manier komt er geen vuil van de auto in de wasemmer terecht.

Je auto drogen

 • Is je auto schoon? Dan zijn nu de velgen aan de beurt. Pak daarvoor een andere washandschoen of een velgenborstel. Gebruik in ieder geval nooit dezelfde washandschoen als voor de auto. De remstof op de velgen kan de lak aantasten en krassen veroorzaken.
 • Spoel je auto helemaal schoon met een tuinslang. Na het spoelen is het zaak om je auto zo snel mogelijk te drogen met een microvezel droogdoek. Doeken deze zijn gemaakt van microfiber nemen veel water op en krassen niet. Je kunt zelf je hele auto in één keer drogen zonder de doek te hoeven uitwringen. Gebruik geen zeem. Voor de velgen gebruik je een tweede droogdoek.

De laatste tips

 • Vogelpoep, boomhars en insecten kun je het beste direct verwijderen. Anders heb je later moeite om het weg te krijgen.
 • Ruiten maak je schoon met glasreiniger op alcoholbasis. Wrijf de ruiten droog met een droge doek.
 • Let erop dat je regelmatig je sensoren schoonmaakt. Extreem vuil zorgt voor onveilige situaties.

Was jij je auto regelmatig zelf? Of ga jij altijd naar de wasstraat?

Related Posts