Home Klustips De kinderkamer opknappen? 7 handige tips

De kinderkamer opknappen? 7 handige tips

Door Marieke
Kinderkamer opknappen; met deze tips lukt het!

Het opgroeien van je kind gaat zo enorm snel. Heb je net een prachtige babykamer ingericht, al slechts na enkele jaren kan deze babykamer worden vervangen door een echte peuter- of kleuterkamer. Slechts een paar jaar later, als je kind een heus schoolkind is geworden, dan is het uitgekeken op de kleuterkamer en kun je het slaapkamertje opnieuw opknappen. Als je kind tiener is, dan is die kamer natuurlijk weer helemaal saai en kun je weer opnieuw beginnen. Wil je de kinderkamer opknappen? In dit artikel geven wij je 7 handige tips om een kinderkamer stap voor stap op te knappen, zodat het weer helemaal naar wens is van je kind.

Tip 1: Inspiratie opdoen

De kinderkamer opknappen begint met inspiratie opdoen. Op internet kun je enorm veel inspiratie opdoen. Ga eens naar Pinterest en vul daar als zoekterm bijvoorbeeld ‘slaapkamer jongens’ of ‘slaapkamer meisjes’ in. Er komen al heel veel prachtige afbeeldingen naar boven. Zie je wat leuks voorbijkomen? Pin de afbeelding op een bord op jouw account. Zo heb je alle prachtige plaatjes handig bij elkaar. Weet je al een thema? Vul dat dan als zoekterm in, bijvoorbeeld ‘slaapkamer jungle’ of ‘slaapkamer eenhoorn.’ Ook dan komen er heel wat voorbeelden naar boven.

Tip 2: Maak een plan

Vervolgens ga je samen met je zoon of dochter een plan maken (afhankelijk van de leeftijd van je kind hoe je hem of haar in het plan kunt betrekken). Welk behang wil het op de muur? Wil het een hoogslaper of een laag bed? Welke accessoires horen erbij? Moeten er nieuwe dekbedovertrekken komen? Waar moet het bed en de kast komen te staan? Is het groot genoeg voor een bureautje? Maak aan de hand daarvan een lijstje wat er allemaal nieuw moet worden gekocht.

Bekijk bij elk onderdeel ook of je het zelf kunt, of dat je misschien een professional wilt of moet inschakelen.

Tip 3: Maak een tekening

Als je een plan hebt gemaakt, kun je ook een tekening of plattegrond maken van de slaapkamer. Zo zie je al een beetje hoe het wordt en of alle meubeltjes wel zullen passen. Teken alles op de juiste schaal in. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 4: Begin met het behang en de verf

Inspiratie? Een plan? Een tekening? Dan is de volgende stap om een leuk behangetje uit te zoeken. Ga naar een grote behangspeciaalzaak en laat je kindje daar het behang van zijn of haar dromen kiezen. Is het behang uitgekozen, dan kun je verder op zoek naar bijpassende verf voor de kozijnen en alles wat je geverfd wilt hebben. Het is belangrijk om eerst met het behang te beginnen. Daar zit vaak een kleur in waar je de andere accessoires op wilt afstemmen. Zo wordt het een geheel.

Tip: Je kunt ook kiezen voor meerdere motieven behang uit een serie. Zo kun je een muur een wat drukker behang doen met daarop plaatjes. Een tweede muur kun je in een bijpassende kleur doen. Voor de andere muren kun je kiezen uit een lichte of witte tint.

Tip 5: Behangen, verven en meubels aanschaffen

De volgende stap is om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Eerst ga je het oude behang verwijderen. Zijn de muren helemaal kaal? Dan kun je verdergaan met het schilderen van de kozijnen en deurposten et cetera, mocht dat nodig zijn. Is dat klaar? Dan kun je daadwerkelijk een behangetje op de muur plakken. Ondertussen kun je ook naar de meubelwinkels om daar een perfect bed, bureau en kast aan te schaffen mocht je die nodig hebben.

Lees ook: Een kinderkamer maken met weinig budget: 6 tips

Kinderkamer opknappen? Met deze tips lukt het zeker!

Tip 6: Meubels in elkaar en op de juiste plek zetten

Verven en behangen klaar? Meubels in huis? Dan kun je de meubels in elkaar zetten en op de juiste plek neer zetten. Bekijk goed waar je het best wilt hebben, waar de kast en waar het bureau. Denk daar goed over na om zo optimaal mogelijk gebruik van de ruimte te maken.

Tip 7: De laatste stap; de accessoires

Denk samen met je kindje na welke accessoires onmisbaar zijn in de kinderkamer. Denk bijvoorbeeld aan een leuk bijpassend dekbed, gordijnen in een passende kleur, kussentjes, een boekenplank of -rek. Ook kun je nog denken aan schilderijtjes aan de muur, een vloerkleed, een speelgoedkist of -mand en nog veel meer anderen dingen. Ook knuffels kunnen een kinderkamer helemaal compleet maken. Ga nu samen naar de stad of de woonboulevard op zoek naar al deze accessoires. Eenmaal thuis met tassen vol leuke items? Ga het kamertje dan gezellig samen inrichten en geef alles een leuke plek.

Succes met de kinderkamer opknappen en veel plezier in de nieuwe kamer!

Lees ook: 3 tips voor de leukste kinderkamers
Lees ook: Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig

Related Posts