Home Klustips Alles over het SKG keurmerk voor sloten

Alles over het SKG keurmerk voor sloten

Door Judith

Als je nieuwe sloten op je woning wilt, zul je waarschijnlijk het bekende SKG keurmerk tegenkomen. Maar wat is dat keurmerk nu eigenlijk precies? Wat is de functie ervan? En hoe weet je dat je de juiste sloten koopt om je woning te beveiligen? Wij vertellen je alles wat je weten wilt over het SKG keurmerk voor sloten.

De oorsprong van het keurmerk

Het SKG keurmerk vindt zijn oorsprong bij de Stichting Kwaliteit Gevelbouw in samenwerking met de politie. De politie bemerkte een sterk stijgend aantal inbraken, die werden uitgevoerd door de huissloten te forceren. Omdat er veel slechte sloten op de markt waren, werd het tijd voor een goed keurmerk. Samen met Stichting Kwaliteit Gevelbouw werden er eisen aan het hang- en sluitwerk van woningen gesteld. Zo wordt inbraak bemoeilijkt en weet iedereen welke sloten goed zijn om inbrekers buiten te houden. Een goede slotenmaker werkt alleen met goedgekeurde sloten met een SKG keurmerk.

SKG sterren voor sloten

Je kunt op heel veel plaatsen nieuwe sloten kopen. Maar lang niet allemaal dragen ze het keurmerk. En ook niet alle sloten zijn even goed. Daarom werkt het SKG keurmerk met sterren. Sloten die gekeurd worden kunnen 1, 2 of 3 sterren krijgen. Een gemiddeld slot heeft 2 sterren, een goed slot heeft 3 sterren. Door het aantal sterren in de gaten te houden wanneer je sloten koopt, kun je zorgen voor een goede bescherming van je woning.

Hang- en sluitwerk optimaal beveiligen

Je hebt alleen iets aan een goed slot als ook het kozijn en de deur goed beveiligd zijn. Ook voor dat hang- en sluitwerk wordt het SKG keurmerk gebruikt. De deur moet voorzien zijn van veilige scharnieren en dievenklauwen, zodat een inbreker de deur niet uit de sponning kan tillen. Over het algemeen wordt gesteld dat je een combinatie van hang- en sluitwerk moet hebben die samen 5 SKG-sterren heeft. Dus bijvoorbeeld een deurkozijn dat voorzien is van SKG** materiaal met een SKG*** cilinderslot in de deur of andersom. 

Beveiliging tegen bekende inbraakmethodes

Inbrekers gebruiken vaak een bepaalde methode om binnen te komen. Ze zullen het liefst een methode gebruiken die weinig lawaai maakt en snel uitgevoerd kan worden. Kerntrekken is bijvoorbeeld een bekende methode. Daarbij wordt het slot een stukje uitgeboord en wordt er een schroef in gedraaid. Vervolgens trekt de inbreker de schroef met het complete cilinderslot uit de deur. Heb je een SKG*** slot, dan heeft dat ingebouwde kerntrekbeveiliging. Heb je een SKG** slot, dan kun je losse kerntrekbeveiliging op de deur aanbrengen. Sloten met een SKG** of SKG*** kenmerk zijn altijd beveiligd tegen uitboren, manipuleren en het gebruik van klopsleutels om binnen te komen.

Een woning is niet volledig te beveiligen tegen inbrekers. Zelfs met hele goede sloten kunnen inbrekers kans zien om binnen te komen. Het maakt echter wel een flink verschil als je goed hang- en sluitwerk hebt. Als inbrekers veel moeite moeten doen om binnen te komen, zullen ze al snel de moed opgeven en ergens anders heen gaan. Ga jij je sloten vervangen? Kies dan sowieso sloten met een goed SKG keurmerk.

Related Posts