Home RuimteTuin Tips voor het maken of aanpassen van een erfafscheiding

Tips voor het maken of aanpassen van een erfafscheiding

Door bouwsuper
Tips voor het maken of aanpassen van een erfafscheiding

De zomer is alweer een tijdje geleden begonnen en we hebben alweer een aantal dagen heerlijk in de tuin kunnen genieten van het warme en zonnige weer. Wil je je tuin een andere uitstraling geven? Of wil je wat meer privacy in je tuin? Dan kun je daarvoor zorgen door een nieuwe erfafscheiding te plaatsen of de huidige aan te passen. Hieronder lees je vijf tips daarvoor.

1. Check de kadastrale kaart

Bij het nieuw plaatsen, maar ook bij het vangen van een oude erfscheiding is het allereerst belangrijk om de kadastrale kaart van je woning met bijbehorende grond te checken. Er zijn al heel wat burenruzies ontstaan door afscheidingen die niet juist geplaatst bleken te zijn, of niet voldeden aan de wettelijke eisen! Overleg daarom ook altijd met je buren wat je wil gaan aanpassen of maken. Goed om te weten: staat een afscheiding op je eigen grond dan ben je ook zelf ervoor verantwoordelijk. Staat de afscheiding precies op de erfgrens, dan zijn jij en je buren samen verantwoordelijk voor de kosten van de plaatsing, en het onderhoud.

2. Kies de gewenste uitstraling van de erfafscheiding

Het materiaal waarvan een erfafscheiding is gemaakt, bepaalt sterk de uitstraling van je tuin. Zo zorgt het plaatsen van een sierhekwerk bijvoorbeeld voor een tuin met een romantische uitstraling, een witte muur voor een moderne uitstraling, een hekwerk voor een landelijke tuin en een haag voor een natuurlijke tuin.

3. Hoeveel onderhoud mag een afscheiding vragen?

Hoeveel onderhoud mag een afscheiding vragen

 Het materiaal dat je kiest bepaalt ook hoeveel onderhoud er nodig is. Metalen pijlen- en sierhekwerken zijn vaak verzinkt en gecoat. Hierdoor zijn ze erg duurzaam en onderhoudsarm. Ook andere erfafscheidingen zoals kunststof schuttingen of hekwerken, muren en geïmpregneerde schuttingen vragen over het algemeen niet veel onderhoud. Schoonmaken en eens in de zoveel jaar eventueel voorzien van een nieuwe laag verf of beits is voldoende. Een haag of klimop vraagt het meeste aandacht. Deze zullen in de lente, zomer of herfst gesnoeid moeten worden, afhankelijk van de plantsoort.

4. Een afscheiding aanpassen voor meer privacy

Een muur, haag of schutting biedt al veel privacy doordat deze meestal dicht is. Heb je een open hekwerk dat nog van goede kwaliteit is, maar wil je meer privacy? Een metalen of houten hekwerk kun je laten begroeien met planten zoals een klimop. Dit vraagt een kleinere investering doordat je niet de omheining zelf hoeft te vernieuwen.

5. Je tuin optisch groter laten lijken

Wil je je tuin optisch groter laten ogen? Dan is het handig om te kiezen voor een houten hekwerk met horizontale planken. Door deze planken aan de zijkant van de tuin te plaatsen lijkt de tuin dieper te zijn. Horizontale planken aan de achterwand laten je tuin breder ogen.

Related Posts