Wil je meer sfeer in je woonkamer creëren? Dan is een sfeerhaard een interessante optie. Naast sfeer geeft een sfeerhaard ook warmte, wat zeer prettig is in de koude wintermaanden. In dit artikel laten wij je de verschillende soorten sfeerhaarden zien, en vertellen wij je waar je op moet letten als je op zoek bent naar de beste sfeerhaard.
In dit artikel:
De voordelen van een sfeerhaard
Nee, je hoeft niet per se over een schoorsteen of afvoerkanaal te beschikken om een sfeerhaard in je woonkamer te kunnen plaatsen. Dankzij een sfeerhaard kun je optimaal genieten van de geweldige sfeer van een vlammenspel en de warmte die het afgeeft. Roetvorming en asdeeltjes zijn niet of in beperkte mate aanwezig en daardoor is een sierhaard onderhoudsvriendelijk. Ook hoef je geen hout aan te schaffen en te slepen met houtblokken. De geur van brandend hout is ook verleden tijd met een sfeerhaard en waar je met houtblokken het vuur eerst brandend moet zien te krijgen, heb je met een sfeerhaard dat al met slechts één druk op de knop voor elkaar. Ook op het gebied van design zijn er vele mogelijkheden. Van traditioneel tot modern, van vrijstaand tot een inbouwhaard. Kan jouw interieur wel wat extra sfeer en warmte gebruiken? Dan is een sfeerhaard zeker het overwegen waard.
Verschillende soorten sfeerhaarden
Er zijn diverse soorten sfeerhaarden verkrijgbaar. Hieronder zetten we 4 types voor je op een rij. Zo kun je zelf beslissen welke sfeerhaard het beste bij jou en jouw situatie past.
Elektrische sfeerhaard
Een elektrische haard kun je overal plaatsen, zolang je maar stroom hebt en een stopcontact in de buurt hebt. Het voordeel van een elektrische haard is dat je een zeer realistisch vlambeeld hebt door middel van energiezuinige led-verlichting. Een elektrische haard is met één druk op de knop aan en uit te zetten. Elektrische haarden hebben meerdere standen, zodat ook de temperatuur regelbaar is. Het vuur in een elektrische haard is niet echt, dus zeer veilig. Toch zijn de nagebootste houtblokken en de vlammen niet van echt te onderscheiden.
Gashaard
Vroeger was een rookkanaal een vereiste wanneer je gebruik maakt van een gashaard om de rookgassen af te voeren. Tegenwoordig zijn er ook gesloten systemen wat betekent dat de gashaard gebruik maakt van een katalysator die de afvalgassen filtert en daarmee ongevaarlijk maakt. De gashaard wint het qua realistische vlammen nog steeds van een elektrische haard. De vlammen doen denken aan een echte houtkachel, met als voordeel dat je niet hoeft te sjouwen met houtblokken. Met slechts één druk op een afstandsbediening kun je al genieten van een brandend vuurtje. Toch heeft een gashaard nadelen: tegenwoordig worden huizen zonder gasaansluiting gebouwd. Bovendien liggen de installatiekosten van een gashaard hoger dan van een elektrische haard.
Gelhaard
Een gelhaard heeft geen schoorsteen, gas of elektriciteit nodig. Bij een gelhaard plaats je blikjes met brandbare gel in de haard die je met een lucifer aansteekt. De gel brandt heel langzaam op. Ventilatie is echter wel belangrijk. Bij de verbranding van de gel komt er een gas vrij dat goed te ruiken is.
Sfeerhaard met bio-ethanol
Je kunt ook werken met bio-ethanol. Bio-ethanolhaarden hebben vaak een stijlvol design en zorgen voor een aantrekkelijk vlammenspel. Het voordeel van deze brandstof is dat deze schoon, zuiver en geurloos is. De haard geeft veel warmte af en heeft een regelbare brander. De dergelijke haard is in elke ruimte te monteren, mits er ventilatie mogelijk is.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een sfeerhaard
Nog een paar puntjes van aandacht waar je op kunt letten bij de aanschaf van een sierhaard.
- Hierboven hebben we de 4 types sfeerhaarden besproken. Elke van deze types heeft zo zijn voor- en nadelen. Maak voor jezelf een keuze hierin.
- In welke ruimte komt de sfeerhaard? Kies je voor een elektrische sfeerhaard, dan heb je een stopcontact in de buurt nodig. Kies je voor één van de andere opties, dan dient de ruimte goed geventileerd kunnen worden.
- Je kunt een sfeerhaard met een muurbeugel aan de muur hangen. Ook kun je kiezen voor een inbouwhaard. Niet elke muur leent zich daarvoor, dus het is goed om je muur daarop te controleren. Ook kun je kiezen voor een schouwombouw waarin je de haard plaatst.
Lees ook: Open haard ombouwen naar inzet houtkachel voor meer rendement
Lees ook: Een open haard of houtkachel stoken: 6 tips