De situatie op de Nederlandse woningmarkt heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat het voor starters steeds lastiger is geworden om een eigen woning te kopen. Veel mensen staan te trappelen om het ouderlijk huis te verlaten of hun huidige huurflatje in te ruilen voor een ruimer onderkomen dat ze zelf bezitten. Er zijn echter nauwelijks woningen beschikbaar en als ze er zijn, zijn ze zelfs met een extra financiële regeling vanuit de overheid nauwelijks te betalen. Maar het kan ook anders: her en der verrijzen woningen die mensen zelf bouwen… van zeecontainers!
Wonen in een container
Het klinkt misschien in beginsel niet als een aantrekkelijk plan. Primair is een zeecontainer natuurlijk, zoals het woord al zegt, gebouwd voor het vervoeren van goederen over zee. Maar dat je zo’n zeecontainer ook als basis voor het bouwen van een woning kunt gebruiken, ontdekken steeds meer mensen. Wanneer je erin slaagt om een stuk grond te verwerven waarop je een woning mag bouwen, kun je mee zeecontainers relatief eenvoudig iets moois neerzetten. Op dezelfde wijze worden ook vormen van tijdelijke huisvesting voor studenten en statushouders gerealiseerd. Uiteindelijk zie je niet meer dat het gaat om een voormalige container, omdat de wanden van binnen en van buiten bekleed worden met ander materiaal.
Hoe pak je het aan?
Als je een handige doe-het-zelver bent, met enige ervaring in het lassen van staal, kun je zelf al heel veel doen. Gewoon een opslagcontainer kopen en die laten neerzetten op de juiste plek. Vaak kiezen mensen ervoor om meerdere containers aan elkaar te schakelen, want met één container is de woning wel heel erg klein. Het is raadzaam om vooraf een goed plan te maken voor het leggen van leidingen, zoals riolering en elektriciteit. Deze leidingen zullen immers onder de container(s) door moeten lopen. Om de container(s) heen bouw je een soort raamwerk dat de uiteindelijke gevel van je nieuwe woning wordt. Van binnen bekleed je ook alles mooi en daarna kan het daadwerkelijke inrichten van de woning beginnen.
Tweede huisje
Heb je zelf een vrijstaand huis op een behoorlijk stuk grond? Dan kun je overwegen om daar een klein tweede huisje aan toe te voegen. Ook hiervoor kun je gebruik maken van een zeecontainer als basis. Vervolgens kun je dat huisje bijvoorbeeld verhuren en zo zelf een actieve bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood in Nederland!