Home Klustips Dak vernieuwen

Dak vernieuwen

Door bouwsuper
Dak vernieuwen | Dakrenovatie

Is het dak van je huis verouderd, beschadigd, heb je last van lekkage of wil je gewoon je dak vernieuwen? Een dakrenovatie is niet bepaald iets waar je met plezier naar uitkijkt. Het kost veel geld en het lijkt alsof je er niets leuks of nuttigs voor terugkrijgt. Maar niets is minder waar. Investeren in een nieuw dak kan flink wat ellende voorkomen en ook andere kosten besparen. In dit artikel gaan we in op de voordelen van een dakrenovatie, welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten als je je dak laat vernieuwen.

Dak vernieuwen; een noodzakelijke klus

Een dakrenovatie is geen klus waar de gemiddelde Nederlander met een groot plezier naar uit kijkt. Voor de meesten onder ons is het een puur noodzakelijke klus, maar wel een klus die nodig als er lekkage is, als er houtrot is opgetreden in de dakconstructie, of als de dakpannen of andere dakbedekking verouderd zijn. Als je toch je dak laat vernieuwen, dan kan het ook een verstandige keuze zijn om dakisolatie aan te brengen.

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een dakrenovatie nodig is. We zetten ze eens voor je op een rij:

  • Je wilt een dakkapel plaatsen
  • De dakbedekking is verouderd of beschadigd
  • Er is nog sprake van een asbestdak
  • Je wilt zonnepanelen op je dak installeren
  • Je wilt je dakconstructie vernieuwen
  • Of je wilt dakisolatie aanbrengen

Wat zijn de voordelen van een dakrenovatie

Het vernieuwen van je dak kan een groot aantal voordelen met zich meebrengen. Het is daarom van belang om goed in de gaten te hebben hoe oud het dak is en hoe lang het materiaal gemiddeld meegaat. Stel, je hebt een plat dak met een bitumen dakbedekking. Een bitumen dakbedekking gaat ongeveer 30 jaar mee. Tegen de tijd dat de dakbedekking er zo’n 30 jaar op ligt is het verstandig om je dak 1 à 2 keer in de jaar te laten controleren. De voordelen van een dakrenovatie:

  • Vervang je een verouderd dak op tijd? Dan kan dat een hoop ellende zoals lekkage voorkomen. Niet alleen ellende, ook bespaar je uiteindelijk reparatiekosten.
  • Het verhoogt de waarde van je woning.
  • Kies je meteen voor dakisolatie, dan bespaar je ook op de energierekening.

Wat kost een dak vernieuwen?

Wat het vernieuwen van je dak kost? Daar is lastig een antwoord op te geven. Wat een dakrenovatie per m2 kost hangt af van een groot aantal factoren, waardoor de prijs enorm kan verschillen. We zetten deze factoren eens voor je op een rijtje:

  • Het tarief van de dakdekker
  • Het type dak
  • Soort dakbedekking
  • Voorrijkosten en afvoerkosten
  • En wel soort renovatie je wilt uitvoeren.

Ben je van plan om je dak te vernieuwen? Vraag dan altijd meerdere offertes op bij verschillende dakdekkers. Vraag ook aan je buurtgenoten of familie of ze een dakdekker kunnen aanbevelen.

Welke soorten dakbedekking zijn er?

Niet elk dak is hetzelfde, het ene huis heeft een schuin dak en het andere een plak dak. Bij een dakrenovatie zijn er volop keuzemogelijkheden als het gaat om dakbedekking. Wat het beste bij je past is afhankelijk van voorkeur en budget.

Heb je een schuin dak? Dan kun je kiezen uit bijvoorbeeld dakpannen, dakleien of een rieten dak. Heb je een plat dak? Dan is er onder andere de keuze uit bitumen, EPDM of PVC.

Dakrenovatie schuin dak

Als  je een schuin dak hebt, dan verwijdert de dakdekker eerst de oude dakpannen. De vakman voert ook de dakpannen af, dat hoef je gelukkig niet zelf te doen. Houd wel rekening met extra kosten voor het afvoeren van de pannen. Nu het dakbeschot toch vrij ligt, dan is dat ook het ideale moment om ook andere reparaties of klussen uit te voeren. Wil je een extra dakraam? Of wordt het tijd om dakisolatie aan te leggen. Dakisolatie is een kleine moeite als je toch al bezig bent met een nieuw dak, maar het kan je wel honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening.

Dakrenovatie plak dak

Bij een plat dak is het van belang om de dakbedekking eens in de 25 tot 40 jaar te laten vervangen. Laat je dak ook tegen die tijd zo’n eens in de 1 à 2 jaar renoveren. De dakdekker haalt eerst de oude dakbedekking van het dak en voert deze af. Afhankelijk van wat je kiest brengt de dakdekker nieuwe dakbedekking aan. Bij bitumen in rollen, bij EPDM in één keer omdat dat op maat wordt aangeleverd. EPDM wordt verlijmd, bij bitumen is het ook mogelijk om het vast te branden. Ook zal de dakdekker dakgrind op een plak dat aanbrengen. Dit heeft een aantal voordelen:

  • UV-straling wordt geblokkeerd, slijtage aan een plat dak is in hoge mate verbonden aan de weersomstandigheden.
  • Dakbedekking wordt minder heet
  • De ruimte onder het dak warmt minder snel op
  • Het voorkomt opwaaien van dakbedekking

Lees ook: Water op plat dak: dit is wat je moet doen

Hoe zit het met vergunningen en subsidies?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het uitvoeren van een dakrenovatie. Wordt het dak bij een dakrenovatie ook uitgebreid, dan is er wel een vergunning nodig. Ook als je de dakrenovatie om verandering van de dakconstructie vraagt. Breng je dakisolatie aan? Duurzaamheid is momenteel een belangrijk thema. Daarom is het van belang om tijdig te onderzoeken of er mogelijkheden voor een subsidie zijn.

Samen met de buren

Vaak worden de huizen in een bepaalde straat of wijk ongeveer tegelijkertijd gebouwd. Dan komt het regelmatig voor dat het vervangen van de dakbedekking bij veel buurtgenoten ook tegelijkertijd zal plaatsvinden. Omdat een dakrenovatie geen goedkope klus is, kan het verstandig zijn om meteen je buren erbij te betrekken. Als een dakdekker 2 of zelfs meerdere daken naast elkaar kan bedekken dan levert dat een kostenvoordeel op. Ook komen er bepaalde kosten te vervallen, omdat bepaalde werkzaamheden en benodigdheden te verdelen zijn onder meerdere adressen.

Asbest

Is er sprake van asbest? Dan mag je niet zomaar een dakrenovatie uitvoeren, dan moet je eerst een sloopmelding bij de gemeente doen. Vraag bij de gemeente om informatie. Ook een dakdekker kan je precies vertellen welke maatregelen je moet treffen.

Lees ook: Het belang van dakrandbeveiliging
Lees ook: Je platte dak vervangen: 4 tips om te besparen op de kosten

Related Posts