Home RuimteBuiten 5 tips om Douglas hout te behandelen voor een langere levensduur

5 tips om Douglas hout te behandelen voor een langere levensduur

Door Judith

Douglas hout wordt veel toegepast in de tuin. Het typische oranje-achtige hout wordt veel gebruikt voor schuttingen, tuinhuisjes, terrassen en veranda’s. Onbehandeld gaat Douglas hout gemakkelijk 10-15 jaar mee. Dat is echter nog lang niet de maximale levensduur van het hout. Wanneer je Douglas hout goed behandeld, blijft het er tientallen jaren prachtig uitzien. Hoe je dat doet? Met deze 5 tips natuurlijk!

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

1. Speciale Douglas verf

Douglas hout is afkomstig van een bepaald soort lariks. Deze bomen groeien relatief snel en leveren vrij zacht hout. Douglas hout kan wel worden geverfd met gewone verf, maar dan is de kans wel aanwezig dat de verf na een tijdje gaat afbladderen. Een speciale Douglas verf is dan een betere keuze: deze is er in verschillende kleuren en is altijd geschikt voor gebruik buitenshuis. De verf werkt ook impregnerend en zorgt daarmee dat het hout niet snel zal gaan schimmelen.

2. Douglas olie

Douglas hout heeft een prachtige eigen kleur. Het hout heeft als het vers is een oranje-achtige gloed. Later verzacht deze zich, totdat het hout na enkele jaren een grijsachtige kleur overhoudt. Wil je het hout wel goed beschermen, maar moet de kleur van het hout zichtbaar blijven? Dan gebruik je een Douglas olie. Deze olie beschermt het hout tegen de weersinvloeden, maar de oorspronkelijke houtkleur blijft goed zichtbaar.

3. Buitenbeits

Je hoeft niet perse speciale producten te gebruiken voor Douglas hout. Ook een gewone buitenbeits zal het hout langdurig beschermen. Je kunt gaan voor een transparante beits om de houtkleur goed uit te laten komen, maar er zijn ook verschillende beitsen in andere kleuren. Zo kun je je Douglas hout ook een andere houtkleur geven of beitsen met een niet-doorzichtige beits.

4. Regelmatig bijwerken

Het hout eenmalig behandelen is meestal niet genoeg. Het is verstandig om het hout regelmatig weer bij te werken. Geolied hout kun je jaarlijks opnieuw in de olie zetten. Beits en lak kun je het beste elke twee of drie jaar vernieuwen.

5. Drooghouden

Douglas hout is goed bestand tegen natte weersomstandigheden. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Zorg dus dat het hout goed kan drogen en dat het niet voortdurend nat is. Dat zal de levensduur van het hout flink verlengen. Wordt het hout vaak vochtig? Dan is het impregneren van het hout een absolute must!

Douglas hout is erg geschikt voor de tuinen in Nederland. Het hout is namelijk goed opgewassen tegen de natte weersomstandigheden die we gewend zijn. Wanneer je goed zorgt voor het Douglas hout, is de kans groot dat je er langer dan 20 jaar van kunt genieten. Het behandelen van het hout verdient zichzelf dus snel terug.

Related Posts