Home Stappenplannen Beitsen van hout in 8 simpele stappen

Beitsen van hout in 8 simpele stappen

Door Marieke
Beitsen

Droogte en vochtigheid zijn de twee grootste vijanden van hout. Dat resulteert zich bijvoorbeeld in een poortdeur die niet meer goed kan sluiten. Als vocht in het hout komt en het blijft zitten, dan kan het hout gaan rotten en schimmelen en dan moet je weer eerder dan gepland een nieuwe schutting. En aangezien je een schutting niet bij een pakje boter krijgt, wil je dat toch graag voorkomen en iets langer met de schutting doen. De oplossing is beitsen. Het is even een klus, maar het hout is wel tegen vocht en droogte beschermd en zal jaren langer meegaan.

Wat is het verschil tussen beits en verf?

Beits is niet hetzelfde als verf. Waar verf op de oppervlak blijft liggen, trekt beits gedeeltelijk in het hout. Hierdoor wordt het hout van binnenuit beschermd en is het opgewassen tegen de regenbuien. Beitsen is eigenlijk niet meer dan het aanbrengen van een beschermende laag op het hout, het beschermt tegen regen, maar het laat het hout er ook wat mooier uitzien.

Een ander verschil is dat je bij verf eerst een grondverf moet aanbrengen. Beits kun je direct op het hout aanbrengen.

Wanneer kun je het beste gaan beitsen?

Je schutting of schuur beitsen terwijl het regent is niet handig. Het is beter voor de bescherming van het hout als beits niet vermengd wordt met water. Kijk ook eerst op Buienradar voordat je gaat beitsen. Als er vlak nadat je klaar bent een regenbui aankomt, dan kan dat ook schade toebrengen aan de zojuist aangebrachte beitslaag. Je kunt dat wel weer opschuren en opnieuw beitsen, maar dat is natuurlijk jammer van het eerdere werk. Als de zon erop schijnt, dan droogt de beits te snel en kan het resultaat er vlekkerig uit gaan zien. Een ezelsbruggetje is; de weersomstandigheden waarvoor je het hout wilt beschermen, regen, vocht en zon, moeten niet/nauwelijks aanwezig zijn. Een grijze, maar droge dag dus. Let er ook op dat het hout zelf ook goed droog is voordat je start met beitsen.

Hout beitsen in 8 simpele stappen

Burenoverleg

Voor velen is een schutting een barrière tussen jouw tuin en die van de buren. Als je de schutting wilt beitsen kun je het beste je buren even op de hoogte stellen van jouw plannen. Wellicht is het een nog beter idee dat jullie beiden elk een kant van de schutting beitst. Heb je gelijke en gezellig praatje over de schutting met je buurman of buurvrouw. Overleg voorkomt vaak een hoop ellende.

Wat heb je nodig

Voordat je begint het is handig als je zeker weet dat je alle spullen in huis hebt. Verzamel deze spullen en leg ze op één plek of doe ze in een krat. Zo heb je ze altijd bij de hand. Wat je nodig hebt is dit:

  • Beits
  • Schoonmaakmiddelen
  • Schuurmachine
  • Verfkwasten, verfroller
  • Handschoenen
  • Afdekfolie
  • Roerstokje
  • Verfbak
  • Oude kleding

Testen

Voordat je begint is het verstandig om eerst even te testen of je de kleur wel mooi vindt. Zoek een stukje van de schutting die nooit in het zicht is. Dit is belangrijk als je een beits met een andere kleur koopt. Er is ook een transparante beits. Houd er wel rekening mee dat je ook daarmee wat kleurverschil krijgt.

Schoonmaken

Het is belangrijk dat je de schutting goed schoonmaakt voordat je begint. Als het hout vuil is, kan het intrekken als je het beitst. En de beits trekt minder goed het hout in. Maak de schutting grond schoon met bijvoorbeeld een hogedrukspuit.

Laat daarna het hout wel goed drogen voordat je begint met beitsen.

Schuren

Als je een nieuwe schutting hebt is het niet nodig om het te schuren. Het is wel nodig als je beits niet voor de eerste keer aanbrengt. De snelste manier om de schutting te schuren is met een schuurmachine. Schuren laat wel een stoflaag achter op het hout. Verwijder deze met een zachte borstel voordat je aan de slag gaat met beitsen.

Afdekken

Je kunt bijna echt beginnen. Er is nog één dingetje waar je op moet letten en dat is het afdekken van de scharnieren en van je tuin. Plak de scharnieren af met tape en leg een afdekfolie in de tuin.

Beitsen

Nu kun je echt starten. Trek handschoenen aan als je dat prettiger vindt. Roer voordat je begint eerst de beits goed door. Je kunt de beits in een verfbakje gieten, maar je kunt ook rechtstreeks vanuit de pot werken. Beits altijd in dezelfde richting als de houtnerf.

Drogen

Beits moet minimaal 8 uur drogen voordat je nog een laag kunt aanbrengen. Dus slaap lekker een nachtje voordat je weer begint. Een tweede keer beitsen is vaak niet eens nodig, maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor je wel een tweede laag wilt aanbrengen. Als je een beter dekking wilt, of als je de kleur nog beter tot zijn recht wilt laten komen, kunnen dat redenen zijn om er nog een tweede laag op aan te brengen.

Related Posts