Home Wonen Water besparen in 2018

Water besparen in 2018

Door Anne

Hoera! Een nieuw jaar. Tijd om naast goede voornemens voor jezelf, ook aan het milieu te denken! Met deze praktische en simpele tips bespaar jij water. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je portemonnee.

Korter douchen

Hang een timer in de douche. Kijk eens hoeveel je doucht zonder aan het milieu te denken. Hoelang douche je? Probeer je beurt te beperkt tot 4 of 5 minuten. Dit kun je doen door onder de douche eerst te doen wat je moet doen: wassen, scheren, noem maar op. Vervolgens kun je de resterende tijd gebruiken om nog even onder het water te staan of je doet de kraan vast dicht en gaat uit de douche.

Wassen met een volle wasmachine

Was alleen maar wanneer de wasmachine helemaal vol zit. Geen halve manden! Spaar je was dus even op en was daarna alles in één keer. Indien je wasmachine erover beschikt kun je kiezen voor de eco-stand. Probeer ook vaker je was uit te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Dit bespaart niet persé water, maar wel energie.

WC doorspoelen

Heeft jouw wc een dubbele knop? Gebruik dan de juiste knop voor de juiste boodschap. De kleine knop spoelt minder water door en is voor de kleine boodschap. De grote knop is voor een grote boodschap. Vergeet je dit? Hang dan een sticker op of bij de knop! Heeft jouw toilet deze knop niet? Overweeg of het de investering waard is!

De kraan dicht

Draai de knop dicht voor activiteiten waarbij je geen stromend water nodig hebt: tandenpoetsen, scheren, afwassen.. Zet de kraan pas open wanneer je je mond spoelt, je gezicht afwast of wanneer de teil of wasbak vol is.  Het is niet nodig om de gehele activiteit de kraan te laten lopen. Moet je nagaan hoeveel water je daarmee bespaart. Je tanden poets je al gauw 2 minuten, dat is zonde van het water om te laten stromen.

Vaatwasser niet elke dag aan

Niet alleen de wasmachine laat je draaien wanneer hij vol zit, dit geldt ook voor de vaatwasser. Zet de vaatwasser niet standaard elke dag aan, maar pas wanneer de vaatwasser vol is. Toch een bord nodig? Denk dan eens na over het afspoelen van een eerder bord. Het bord waar je ontbijtbroodje op heeft gelegen kun je prima gebruiken voor je lunch!

Badwater hergebruiken

Ben je in bad geweest? Heerlijk! Maar spoel het water niet weg. Je kunt het water gebruiken om de wc door te spoelen, maar ook om de badkamer te poetsen. Hoogstwaarschijnlijk ben je niet ontzettend vuil. Na het badderen gooi je allesreiniger bij het badwater en kun je alle tegels even afdoen. Goed bespaard!

Wat doe jij om te besparen op het milieu?

Related Posts