Home Wonen Zijn je ramen aan vervanging toe? Welk glas kies je!

Zijn je ramen aan vervanging toe? Welk glas kies je!

Door Marieke
Glas

Hoewel het een flinke investering kan zijn, levert het plaatsen van nieuwe kozijnen en nieuw glas in je kozijnen flink wat energiebesparing op. Als je eindelijk de knoop hebt doorgehakt om daadwerkelijk nieuwe kozijnen te plaatsen, moet je ook nog kiezen welk glas je in je kozijnen wilt. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten glas en hun voor- en nadelen. Zo kun jij een gedegen keuze maken.

Enkel glas

Als je een wat oudere woning hebt, is de kans aanwezig dat je ramen bestaan uit enkel glas. Je verliest veel warmte omdat het tocht, de kou kan immers makkelijk je huis binnenkomen. En andersom geldt ook. Je stookt voor de vogeltjes, de warmte die zich in je huis bevindt, ontsnapt naar buiten. Het gevolg is dat je energierekening flink wat hoger dan nodig is. En bovendien zit je vaak in de tocht, en daardoor zelje de verwarming weer hoger en dat is ook weer niet goed voor die energierekening. Enkel glas wordt daarom ook niet meer gebruikt.

Dubbelglas

Dubbelglas zorgt er al voor dat de warmte beter binnen blijft en de kou lekker buiten blijft. Het bestaat uit twee glazen platen met een luchtlaag, ook wel luchtspouw genoemd, ertussen. Deze luchtspouw is gevuld met stilstaande lucht en daardoor blijft de warmte binnen en de kou buiten.

Dubbelglas heeft wel een nadeel. Er vindt snel condensvorming plaats. Daardoor moet je je huis vaak ventileren. Gewoon dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het glas isoleert.

HR ++

HR staat voor Hoog Rendement en bestaat uit twee glasplaten met daartussen de spouw. Eigenlijk net als bij dubbelglas, maar HR is gevuld met argon en er is een speciale coating aangebracht die voor een betere isolatie zorgt. De warmte blijft binnen en het licht wordt doorgelaten. Concreet betekent dat meer warmte in huis in de winter en een koeler huis in de zomer. HR ++ wordt tegenwoordig het meest gekozen. Het heeft een U-waarde van 1,2.

HR +++

Dan is er ook nog HR +++ en heeft een U-waarde van 0,9. De twee buitenste ruiten zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde Hoog Rendement coating. De spouwen zijn gevuld met edelgas. Je hebt echter wel stevige kozijnen nodig. Triple ramen zijn veel zwaarder dan bijvoorbeeld dubbelglas en is daarmee niet geschikt voor elk kozijn. Daarom wordt HR +++ vaak alleen nog maar toegepast als er ook direct sprake is van nieuwe kozijnen.

HR ++ of HR +++? Welke kun je het beste kiezen?

De voordelen van HR+++ ten opzichte van HR++ is heel klein. Daarom wordt dit type glas nog maar zelden gebruikt. Dit komt ook omdat driedubbel glas vele malen duurder is dan HR++ en ook veel zwaarder is waardoor het nog niet geschikt is voor elk kozijn. Je kunt beter investeren in HR++ glas in combinatie met goed isolerende raamprofielen.

Op het vlak van geluidsisolatie is HR+++ glas wel heel effectief. Als je bijvoorbeeld vlakbij Schiphol woont en je hebt veel last van het geluid van overvliegende vliegtuigen, dan is HR +++ wel het overwegen waard.

Het financiële voordeel van HR ++

Behaaglijk warm hebben in je eigen huis biedt veel comfort. Daarnaast levert dubbelglas je ook een financieel voordeel op. Je verbruikt immers minder energie om je woning warm te krijgen. Als je in een gemiddeld rijtjeshuis woont, dan kun je gemiddeld € 200,- per jaar besparen op je stookkosten. Eerlijk is eerlijk, het duurt wel lang voordat je de investering weer terug hebt verdient, maar een stukje comfort en een beter milieu is ook heel wat waard.

Welk glas heb jij?

Related Posts