Home Wonen Manieren om je huis energiezuinig te maken

Manieren om je huis energiezuinig te maken

Door bouwsuper
Manieren om je huis energiezuinig te maken

Bij energiebesparende maatregelen wordt vaak direct aan zonnepanelen gedacht. Er zijn echter meer manieren om je huis energiezuinig te maken.

Energietransitie is kans voor huizenbezitters en kopers

Het Kabinet Rutte 3 presenteerde naar eigen zeggen ‘het groenste regeerakkoord ooit’. Dit is voer voor discussie. De één vindt de energietransitie niet snel genoeg gaan en de ander vindt het vooral geldverspilling. Feit is dat de politiek inmiddels dichtbij een Klimaatakkoord is.

Daarin staan ook maatregelen die gevolgen hebben voor huizenbezitters en kopers. Zo moeten 7 miljoen woningen in 2050 van het aardgas af. Eerder al, in 2030, moeten 1,5 miljoen huizen verduurzaamd zijn.

Je kunt natuurlijk wachten en hopen dat de ‘klimaatgekte’ aan jouw huis voorbij gaat. Je kunt de energietransitie ook zien als een kans. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een lagere energierekening en een goed geïsoleerde woning is wel zo comfortabel. Daarnaast is een investering in je huis goed voor de waarde ervan.

Wat gaat dat kosten?

Energiebesparende maatregelen gaan uiteindelijk geld opleveren, maar zoals met alle investeringen gaan daar kosten aan vooraf. Deze kosten zijn vaak flink. Ook daar heeft het Kabinet aan gedacht, onder andere met subsidies en aantrekkelijke duurzaamheidsleningen.

Voor de spaarrente hoeft u een investering in energiezuinige maatregelen ook niet te laten. Deze is inmiddels zo laag dat een deel van je spaargeld in je huis steken, veel meer rendement oplevert.

Ook de lage hypotheekrente biedt kansen voor de huizenbezitters en kopers. Wie overwaarde heeft, kan de hypotheek verhogen om Energiebesparende maatregelen te financieren. Binnen de huidige hypotheeknormen mag je zelfs meer lenen voor energiebesparing of de aankoop van een energiezuinig huis.

Energiebesparende maatregelen

Bij energiebesparende maatregelen wordt vaak direct aan zonnepanelen gedacht. Er zijn echter meer manieren om je huis energiezuinig te maken, duur en minder duur:

  • Isolatie van dak, vloer en gevel.
  • Een nieuwe HR-ketel installeren
  • Warmtepomp
  • Ledlampen
  • Energiezuinige ventilatie aanleggen
  • Isolatieglas van HR++ of hoger
  • Zonneboiler (PVT, heatpipes)
  • Een pelletketel of pelletkachel nemen.

Isolatie van het dak

Tip: advies inwinnen

Genoeg inspiratie om je huis (verder) energiezuinig te maken. Lees je echter goed in voordat je de stap zet. Zo is niet elke maatregel voor alle huizen geschikt. Daarnaast zijn ook nog niet alle technieken even ver ontwikkeld. Je wilt natuurlijk niet dat jouw investering alweer snel achterhaald is.

Ook het ‘financiële plaatje’ is vaak een lastig punt voor huizenbezitters. Wat zijn de financiële mogelijkheden en wat is de terugverdientijd? Een financieel adviseur kan je hierbij helpen, ook in combinatie met de hypotheek.

 

Related Posts