Home Klustips Kunststof kozijnen laten plaatsen: 6 tips

Kunststof kozijnen laten plaatsen: 6 tips

Door Judith

Jij wilt kunststof kozijnen laten plaatsen. Een prima plan natuurlijk! Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden? Hoe lang duurt de klus, wat moet je doen om je voor te bereiden en wat moet je vooral niet doen? Wij zochten uit hoe het plaatsen van kunststof kozijnen meestal gaat. Dit zijn 6 tips om goed voorbereid te zijn! 

1. Maak ruimte in huis

Het is het fijnst als de mensen die de kunststof kozijnen gaan plaatsen genoeg werkruimte hebben. In huis kun je de meubels tijdelijk opzij zetten. De werklui hebben ongeveer 1,5 meter werkruimte nodig. Ook haal je de planten uit de vensterbank en haal je de gordijnen eraf.  Binnenshuis moet vrijwel elke raamdecoratie verwijderd worden voordat de vakmensen er zijn.

2. Ruimte in de tuin

Aan de buitenkant van het huis zorg je ook voor zoveel mogelijk werkruimte. Als de zonwering voor het kozijn hangt, zal deze ook verwijderd moeten worden. Hangt hij er ruim boven, dan hoeft dat niet. Hou er rekening mee dat sommige planten die dicht bij het raam staan het misschien niet zullen overleven. Misschien kun je planten wel (tijdelijk) verplanten. Er is nu eenmaal best wat werkruimte nodig.

3. Dek de vloer af in huis

Kozijnen plaatsen is geen schoon karweitje. Er wordt gekit en misschien ook geschroefd. Daarom is het verstandig om de vloer tot 1,5-2 meter rondom het kozijn af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld verhuiskleden gebruiken, maar afdekzeil is ook prima. Kies wel voor een stevig zeil, want een dun schilderszeiltje kan gemakkelijk kapot gaan.

4. Parkeerplek regelen

Is het bij jou altijd heel druk in de straat? En is er nauwelijks parkeerruimte? Dan is het verstandig om plekken te reserveren. Je kunt bijvoorbeeld je eigen auto voor de deur zetten en hem verplaatsen als de werklui komen. Tenslotte is het niet praktisch om een groot kozijn twee straten ver te moeten dragen!

5. Blijf thuis op de klusdag

Misschien vind je het niet zo fijn om thuis te zijn als er van alles gebeurt. Maar dit is wel het handigst, want zo kunnen de vaklui je gemakkelijk vragen stellen als er iets is. Je kunt ze tijdens de pauze ook even van koffie voorzien, dat stellen ze zeker op prijs! Natuurlijk is het wel mogelijk dat je in een andere ruimte gaat zitten of dat je bij de buren bent. Ze kunnen je dan nog steeds snel bereiken.

6. Hou rekening met rommel

Gek genoeg zijn er veel mensen die denken dat kozijnen vervangen weinig rommel geeft. Dan valt het meestal best tegen als je ziet hoeveel rommel het geeft. De werkmannen zullen de grove rommel opruimen, bijvoorbeeld puin en de oude kozijnen. Maar ze zullen natuurlijk niet de hele boel gaan afstoffen en poetsen. Hou er dus rekening mee dat je waarschijnlijk wel wat schoonmaakwerk hebt na de klus.

Het plaatsen van kunststof is meestal best een flinke klus. De werkmensen zijn er wel een poosje zoet mee, zeker als er meerdere kozijnen vervangen moeten worden. Met kunststof kozijnen is je huis beter geïsoleerd en heb je ook geen onderhoud meer aan de kozijnen. Gelukkig is het al die moeite en tijd dus zeker waard!

Related Posts