Home Klustips Zelf een kippenhok bouwen in 4 stappen

Zelf een kippenhok bouwen in 4 stappen

Door Judith

Het is supergaaf om zelf een kippenhok te bouwen. Bovendien is het vaak een stuk goedkoper dan een kant en klaar kippenhok kopen. In tegenstelling tot het zelf maken van een konijnenhok, hoef je bij een kippenhok geen rekening te houden met knagen of bijten. Kippen beschadigen hun hok zelden en áls dat gebeurt, komt dat meestal doordat het hok te lang niet werd schoongemaakt. De belangrijkste factor bij het bouwen van een kippenhok is de invloed van het weer op het hout van het hok. Als je het hout goed voorbehandeld en regelmatig onderhoudt, gaat het hok jarenlang mee.

Stap 1: bepaal doel en grootte

Voordat je meteen op zoek gaat naar bouwtekeningen en voorbeelden, is het verstandig om te kijken naar het doel van het hok en de grootte die je nodig hebt. Wil je kippen fokken voor het vlees, dan is het goed om veel ruimte te hebben. Je zult dan regelmatig (veel) opgroeiende kippen in het hok hebben die lekker moeten kunnen bewegen. Maar ben jij al tevreden met een koppeltje van 4 legkippen, dan is een middelgroot hok voldoende.

Tip: een kip heeft ruimte nodig! Als je start met een koppel van drie kleine (kriel)kippen moet het nachthok minimaal 1,5 vierkante meter groot zijn, met een (scharrel)ren eraan vast. Daarna moet je er per keer ruim 0,5 vierkante meter bij tellen. Grotere kippen hebben uiteraard wat meer ruimte nodig!

Stap 2: Het maken van een bouwtekening

Er zijn wel kant-en-klare bouwtekeningen te vinden voor kippenhokken, maar die voldoen eigenlijk nooit precies aan jouw eisen als het gaat om formaat en materiaalgebruik. Gelukkig kun je ook heel goed gebruikmaken van een eigen bouwtekening. Daar is geen ingewikkelde wiskunde voor nodig! Hou met de volgende zaken rekening:

  • Maximale breedte, lengte en hoogte van het nachthok en de daaraan gekoppelde ren.
  • Voldoende beschutting voor de kippen als het regent en/of waait.
  • Zorg voor volledige afsluiting van het hok met hout of gaas en zorg dat er geen vossen onder de rand door kunnen graven. Zet het hok bijvoorbeeld op de tegels of laat het gaas doorlopen tot ongeveer 50 cm in de grond.
  • De ingang van het nachthok moet hoog zijn, want dan is het voor een vos of kat lastiger om erin te komen.
  • Monteer in het nachthok minimaal 1 zitstok waar alle kippen (ruim) naast elkaar kunnen zitten of meerdere zitstokken.
  • Maak in het nachthok evenveel leghokken als je kippen hebt, plus een extra. Kippen houden van vrije keuze waar ze hun eieren leggen.
  • Zorg voor voldoende toegang voor jezelf. Bijvoorbeeld om de eieren te pakken, de kippen te voeren en om het hok schoon te maken.
  • Isoleren wordt soms wel aangeraden, maar is zeker niet noodzakelijk. Alleen als je kiest voor kippenrassen die vooral in het zuiden gefokt worden kan het nodig zijn. Rassen uit België, Nederland, Duitsland en Engeland zijn goed bestand tegen de kou en het weer.

Bij het maken van een bouwtekening is het belangrijk dat je niet vergeet dat je ook dingen nodig hebt als schroeven, metalen hoekjes en andere bevestigingsmaterialen. Het beste maak je een schets van hoe het hok uiteindelijk moet worden en één of meer gedetailleerde bouwtekeningen met maten.

Lees ook: Een kapstok van bezemstelen

DIY kippenhok maken doe je zelf

Stap 3: haal de materialen

Als het goed is staat op je bouwtekeningen aangegeven welke materialen je nodig hebt. Planken kun je eventueel op maat laten zagen bij de bouwmarkt (meestal gratis). Dit kan ook met plaatmateriaal. Zo bespaar je jezelf veel werk als je geen zin hebt om te zagen. Zorg voor een duidelijk overzicht van wat je nodig hebt. Indien nodig kun je de materialen ook merkjes geven (bijvoorbeeld B1, B2, B3 voor onderdelen van de bodem van het hok). Dit kan heel praktisch zijn, omdat je soms halverwege het bouwen niet meer precies weet waar welk plankje ook alweer hoorde. Je hebt voordat je begint een behoorlijke stapel hout en andere materialen, dus is het goed om zo geordend mogelijk te werken.

Stap 4: monteer het hok

De montage van een kippenhok gaat het beste als je van beneden naar boven werkt. Als je eerst het nachtverblijf opbouwt en dan pas de ren eraan monteert. Je begint dus met de bodem van het nachthok (of de palen waar het hok op komt te staan). Meestal maak je een framewerk van stevige latten, waarna je er plaatmateriaal tegenaan schroeft. Pas als het nachthok helemaal af is, ga je de ren eraan zetten.

Als laatste behandel je het hout zodat het bestand is tegen het weer. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van beits of een sterke buitenlak. Behandel het hout alleen als het goed droog is, want anders is de kans groot dat de verf of de beits er weer af bladdert! Wil je een hok in meerdere kleuren, zoals het hok hieronder? Dan schilder je het hout eerst voordat je het aan elkaar monteert. Dat maakt het schilderen een stuk eenvoudiger en het ziet er ook veel netter afgewerkt uit.

Het zelf bouwen van een kippenhok is een flinke klus, maar voor een hobbyist heel leuk om te doen. Bovendien is het niet alleen goedkoper dan het kopen van een kant-en-klaar hok, maar ook nog eens veel mooier. Het hok wordt meestal een ook stuk steviger dan het hok van de dierenwinkel en gaat over het algemeen ook een stuk langer mee.

Lees ook: Een schuur bouwen: 7 praktische tips
Lees ook: Zelf een caviahok maken: waar moet je op letten?

Related Posts