Home Klustips Verhoog de waarde van je huis met dubbel glas

Verhoog de waarde van je huis met dubbel glas

Door Judith

Dubbel glas is al jarenlang een ware hype. Als je wilt besparen op energie, is dubbel glas een van de eerste punten die je tegenkomt. Toch zijn veel mensen die in oudere huizen wonen, niet zo enthousiast om direct hun ramen te vervangen. Het plaatsen van dubbel glas is best prijzig en vaak wordt betwijfeld of dit bedrag wel terugverdient kan worden. En maakt dubbel glas nu echt zo’n verschil als het gaat om energiebesparing?

Hoe werkt dubbel glas?

Oudere huizen hebben meestal nog enkel glas in de sponningen zitten. Glas is natuurlijk ideaal om licht door te laten en om naar buiten te kunnen kijken. Echter, het grote nadeel van glas is natuurlijk het energieverlies. Warmte trekt heel gemakkelijk door een enkele glaslaag heen, waardoor ramen met enkel glas nauwelijks isoleren. Zelfs als er gordijnen voor de ramen hangen, zul je in de winter sterke kou vanaf het raam voelen komen. Bovendien beslaan ruiten met enkel glas ook heel snel, omdat de lucht bij het raam zo snel afkoelt. Dubbel glas werkt anders, omdat er gebruik wordt gemaakt van twee glasplaten. Daartussen zit stilstaande lucht, die eventueel ook kan worden vervangen voor bepaalde gassoorten om de ruit nóg beter isolerend te maken. Dankzij de dubbele glaslaag en de laag stilstaande lucht wordt warmte veel minder snel door de ruit getransporteerd. Het gevolg is veel minder warmteverlies en een sterke afname van de condensvorming.

Hoe duur is dubbel glas?

Dubbel glas heeft vaak een behoorlijk hoog prijskaartje, maar dit hangt heel sterk af van je huis en het type glas dat je wilt. Er zijn verscheidene soorten dubbel glas verkrijgbaar met verschillende energielabels. Zo is er ‘gewoon’ dubbel glas, HR, HR+ en HR++ om uit de kiezen. HR++ glas is over het algemeen wat dikker en de luchtlaag is vervangen voor Argon-gas, dat beter isoleert. Het gevolg is dat je met HR++ glas over het algemeen nauwelijks nog warmte verliest en ook geen condensvorming meer hebt. Wat kost dubbel glas? Dat hangt niet alleen af van je huis en de keuze van je glas, maar ook van je huidige kozijnen. Het dikkere HR++ glas past lang niet altijd in de sponningen van de ramen die je nu hebt. Daar is een oplossing voor, maar het maakt de prijs iets hoger. Overigens wordt wel vaak geadviseerd om tegelijk met het glas ook de kozijnen te vervangen – ook daarmee kan aardig wat energieverlies worden bespaart.

Wat levert het op?

Dubbel glas (en dan met name HR+ of HR++) kan je heel wat geld besparen. Een schatting van een gemiddelde woning levert zo’n 240 euro per jaar op. Maar de besparing kan nog verder oplopen als je meer glas in de woning hebt of als je de temperatuur in je huis graag wat hoger wilt zetten. Een ander gevolg van het plaatsen van dubbel glas en waar maar weinig mensen aan denken, is de waardeverhoging van het huis. Makelaars kunnen bevestigen dat kopers dubbel glas een belangrijk aspect vinden van de woning. De woning kan hierdoor enkele duizenden euro’s in waarde stijgen (ongeveer gelijk met het aanschafbedrag van het glas). Bovendien kan het energielabel van je huis ook veranderen door het plaatsen van dubbel glas. Zo kan een wat oudere woning met een slecht energielabel één of zelfs twee labels stijgen! Dit maakt het huis een stuk aantrekkelijker, waardoor het makkelijker wordt verkocht. Het kostenplaatje van verhuizen zal dan ook lager liggen, want je hebt een kortere periode waarin je huis te koop staat (eventueel zelfs met dubbele woonlasten).

Dubbel glas kan je heel wat opleveren. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee om te overwegen dubbel glas te laten plaatsen. Helaas is het een van de weinig klussen die je beter niet zelf kunt doen, al ben je nog zo handig. Verkeerd geplaatst glas kan behoorlijke problemen veroorzaken, zoals rottende kozijnen, sterke condensvorming of sterke tocht langs de randen. Hierop wordt door vrijwel geen enkel glasbedrijf garantie gegeven als je de ramen zelf hebt geplaatst, dus gezien de hoge kosten kun je dit beter door de glasleverancier laten doen.

Related Posts