Home Stappenplannen Zelf een zandbak maken; zo doe je dat!

Zelf een zandbak maken; zo doe je dat!

Door Marieke
Zandbak

Een zandbak heeft een enorme aantrekkingskracht bij kinderen. Ouders zijn er vaak net iets minder blij mee vanwege al het zand wat overal op, tussen en in zit. Je kan wel blijven stofzuigen. Maar omdat kinderen zo’n ontzettend plezier beleven aan een zandbak, zwicht je snel en voor je het weet staat die zandbak in de tuin. Naast diverse soorten zandbakken die je in de winkel kunt verkrijgen, kun je er ook heel eenvoudig zelf een maken. Zo maak je een zandbak die exact aan jouw eisen voldoet en heb je er één staan die ook in jouw tuin of op jouw balkon past. In dit artikel laten we ook zien hoe je er zelf een kunt maken.

Zandbak maken

Benodigdheden

Stap 1: Plaats bepalen

De plaats waar je een zandbak neerzet is heel belangrijk. Je wilt in de eerste plaats de zandbak goed in het zicht hebben zodat je ook vanuit huis kunt zien wat je kinderen doen. De zandbak volop in de zon zetten is ook niet lekker vanwege de zonnebrand die de kinderen kunnen oplopen. Maar staat de bak weer op een donkere plek waar geen zon komt, dan krijgt het zand ook niet de kans om te drogen na een regenbui en dat werkt weer schimmelvorming in de hand. Het beste is om een plek te zoeken waar je goed zicht hebt, en waar zowel zon als schaduw is.

Stap 2: Bepaal de afmetingen

Bij een te kleine bak hebben kinderen vaak te weinig ruimte om lekker te kunnen spelen en wordt er heel veel zand geknoeid op plekken waar jij het zand niet wilt hebben. Maar met het bepalen van de afmetingen heb je ook te maken met de beschikbare ruimte. Ook kun je spelen met de hoogte van de zandbak. Een plank extra bovenop maken en de zandbak niet tot de rand vullen leidt tot minder zandverlies.

Stap 3: Graven

Verwijder de tegels op de plek waar de bak gaat komen en graaf het zand weg in de hoeken. Sla in elke hoek een paaltje en span er een touwtje tussen. Graaf een vierkant van zo’n 10 cm diep uit op de plek waar de planken zullen komen.

Stap 4: Planten bevestigen

Zaag de planken op maat een bevestig de planken aan de paaltjes in de hoeken. Maak de bak 2 of 3 planken hoog.

Zandbak met bankje

Stap 4: Worteldoek

Worteldoek laat het water wel weglopen, maar het zorgt er ook voor dat het onkruid niet kan groeien. Onkruid is natuurlijk het laatste wat je wilt in de zandbak. Leg worteldoek op de “bodem” van de zandbak en niet deze vast aan de planken.

Stap 5: Zandbak vullen

Bij een bouwmarkt kun je zakken met speelzand kopen. Schaf deze aan en vul daarmee je zandbak. Vul de zandbak nooit meer dan 50 centimeter met zand, dit in verband met de veiligheid. Als kinderen en gat graven en zullen ze niet bedolven worden onder het zand.

Stap 6: Deksel

Katten zijn dol op zandbakken en je wilt niet dat kinderen met hun handen in de kattenpoep zullen graaien. Een deksel op de bak is daarom heel belangrijk. Leg daarvoor planken naast elkaar en bevestig deze aan elkaar met een latjes die je overdwars met schroeven bevestigd. Zorg wel voor voldoende ventilatieruimte tussen de planken.  Bevestig nooit de deksel met scharnieren aan de zandbak. De deksel zou om kunnen vallen op het hoofd van de kinderen. Gebruik liever een losse deksel.

Ben je een handige klusser? Dan kun je ook zitbankjes maken aan de zandbak die je tevens kunt omvouwen tot deksel.

Heb jij zelf een zandbak gemaakt voor je kinderen?

Related Posts