Home Klustips Zelf een houten plantenbak maken

Zelf een houten plantenbak maken

Door bouwsuper
Zelf een houten plantenbak maken

Een houten plantenbak sluit goed aan op de tuin en de natuurlijke omgeving. Maar ook binnenshuis past een houten plantenbak in nagenoeg elk interieur. Niet voor niks kiezen veel mensen voor een houten plantenbak. Toch kan de juiste maat soms moeilijk te vinden zijn, is de bak wel erg duur of klus je graag. Voldoende redenen om zelf een plantenbak te maken.

Kies het materiaal voor de plantenbak

Er kan gekozen worden voor steigerhout, goedkoop hout of hardhout zoals bankiri hout. Met name hardhout en steigerhout worden veel gebruikt om plantenbakken mee te maken. Ook ander tuinmateriaal wordt veel van deze houtsoorten gemaakt. Hout van loofbomen heet hardhout, terwijl in de praktijk vaak met hardhout de hardere houtsoorten bedoeld wordt oftewel tropisch hout. Let hier even op bij aankoop.

Aan de slag, stappenplan voor het maken van je houten plantenbak

Aan de slag, stappenplan voor het maken van je houten plantenbak

1. Het is belangrijk dat het hout goed voorbehandeld wordt. Tweemaal in de beits zetten is ook zeker aan te raden. Tussendoor opschuren is hierbij nodig. Geïmpregneerd hout is al voorbehandeld.
2. De bodemplaat wordt op de grond gelegd. Bij de bouwmarkt kan je de bodemplaat op maat laten zagen.
3. Vier planken worden om de bodemplaat gelegd waardoor ze een bak vormen. Met behulp van schroeven en houtlijm worden de planken aan de bodemplaat vastgemaakt. OF: zaag vier zijwanden en zet deze volgens de volgende stappen vast.
4. Hoeksteunen zijn belangrijk. Zet deze in de hoeken rechtop. De hoogte van deze hoeksteunen of vierkante balken zijn net zo hoog als de plantenbak wordt. Lijm en schroef ze aan de bodemplaat vast en bevestig ze met schroeven aan de onderste planken.
5. Van hieruit volgt de volgende laag. Het is belangrijk om de planken om en om op elkaar te stapelen. Dus het zogenaamde molenwiek-patroon laten verspringen. Maak iedere laag aan planken met schroeven en lijm vast aan de hoeksteunen.
6. Zet in het midden van iedere wand in de plantenbak nog een rechtopstaande balk en schroef deze vast. Dit zorgt voor extra steun.
7. Een plantenbak staat het best iets van de grond af. Maak pootjes onder de plantenbak door twee plaatjes van multiplex op elkaar te lijmen. Doe dit viermaal voor 4 pootjes. Schroef deze aan de onderkant vast.
8. Gebruik landbouwplastic om de binnenkant van de plantenbak te bekleden. Doe dit voor 2/3 deel en niet dit stevig vast. OF: boor gaatjes onderin de plantenbak zodat het water weg kan. De eerste methode is vooral van toepassing wanneer de bak binnen, in een serre of elders gebruikt wordt waar de grond en vloer niet nat mag worden.
9. Vul de schroefgaten met speciaal kneedbaar hout. Hierdoor wordt de plantenbak netjes afgewerkt.
10. Schuur de plantenbak nog eens op en beits nog eenmaal. Ook kan er gekozen worden voor een kleurtje. In dit geval wordt in stap 1 de plantenbak in de grondverf gezet.

Een houten plantenbak staat decoratief bij de voordeur, het terras, de oprit, in de serre of op de veranda. Plantenbakken die veel buiten staan moeten eens per jaar gebeitst of gelakt worden.

Related Posts

1 Reactie

Marie de Jonge 19 december 2019 - 17:33

Ik zou ook graag wat meer planten en bloemen in bakken willen zetten. Dit vind ik er erg vrolijk uitzien en het bespaart mij veel werk, omdat ik niet zo veel last heb van onkruid. We hebben nog veel hout over, dus ga mijn man snel vragen of hij er wat moois van kan maken. Goede tip!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.