Home RuimteBuiten Houten terras zelf aanleggen

Houten terras zelf aanleggen

Door bouwsuper

Een houten terras is praktisch, relatief goedkoop en heerlijk om in de zomer op te zitten. Je hoeft hiervoor – in tegenstelling tot een betegeld terras – geen professional te zijn om dit te bouwen. Het is minder moeilijk dan het lijkt om het zelf te doen, al dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Dit artikel helpt jou bij het aanleggen van je eigen houten terras.

Stap 1: Plaatsbepaling en metingen

Natuurlijk begin je met het bepalen waar je het terras eigenlijk wilt plaatsen. Doe je dat tegen het huis aan, of maak je er een los vlonder van? Vervolgens ga je de metingen uitvoeren. Ga er daarbij van uit dat elke 1,5 meter een onderbalk moet komen om de terrasplanken te ondersteunen.

Stap 2: De ligger

Bouw je het terras vast aan een gebouw – je huis of schuur bijvoorbeeld – dan dien je eerst een ligger te monteren. Je bevestigt een balk of plank aan de muur en voorziet deze van een rubberen afdekking, waardoor het waterdicht wordt. Doe je dit niet, dan kan het hout lange tijd nat blijven na een regenbui, waardoor de ligger sneller gaat rotten.

Stap 3: Betonvoeten

Omdat in Nederland de grond relatief zacht en drassig is, kun je het beste werken met betonvoeten voor de andere punten van ondersteuning. De graaft een flink gat op de plaats waar het steunpunt moet komen, je plaatst er de betonvoet in en je stort en beton omheen zodat het een groot geheel vormt. Hierdoor heeft je terras stevige ankerpunten die niet verzakken.

Stap 4: Het raamwerk

Op de steunpunten en de ligger begin je nu het eerste raamwerk van balken te leggen. De balken komen een klein stukje boven de grond te ‘hangen’. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat ze gaan rotten. Wanneer het hele terras iets boven de grond ‘hangt’ heb je goede afwatering en kan het resterende vocht uit zichzelf drogen.

Stap 5: Bevestiging van de planken

De terrasplanken kunnen op het raamwerk bevestigd worden. Let erop dat je kiest voor de juiste terrasplanken, zodat je er geen problemen mee krijgt. Composiethout is in principe zeer geschikt voor deze taak, omdat het niet snel kromtrekt en goed bestand is tegen weersomstandigheden.

Stap 6: De afwerking

Het is het mooist als je na afloop de zijkanten van het terras nog even mooi afwerkt. Dit hangt ook af van je planken. Je kunt langs de hele omtrek planken monteren zodat je de bevestigingspunten uit het zicht werkt, waardoor je terras er helemaal professioneel uitziet.

Stap 7: Genieten

Nu je dit zelfgemaakte terras hebt afgebouwd, kun je er heerlijk van genieten. Zet wat stoelen in de zon en pak de parasol: het is tijd om lekker te relaxen!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.