Home Industrie Vijf oplossingen om ongewenste auto’s te weren

Vijf oplossingen om ongewenste auto’s te weren

Door bouwsuper
Vijf oplossingen om ongewenste auto's te weren

Bedrijventerreinen moeten weliswaar toegang bieden voor auto’s, maar vanzelfsprekend is niet elk voertuig welkom. Wat zijn nou de juiste oplossingen om de toegang van voertuigen te reguleren op een terrein? We vergelijken de slagboom met een automatisch hekwerk, bollards, wegversperringen en hoogtebegrenzers.

Automatische poort

Een automatisch poort is ideaal voor plaatsen waar voertuigen niet in een hoge frequentie af en aanrijden. Een goed afgesloten poort of hekwerk houdt niet alleen voertuigen tegen, maar bijvoorbeeld ook voetgangers en fietsers. Het is dus de juiste keuze als het mogelijk moet zijn om een terrein in zijn geheel af te sluiten.

Om de poort te laten bewegen zijn er verschillende oplossingen. Denk aan knikarm poortopeners, lineaire poortopeners en schuifpoortopeners. Eventueel is de aandrijving ondergronds weg te werken. Veel hangt natuurlijk af van het type poort dat gebruikt wordt. Op bedrijventerreinen is wat dat betreft de schuifpoort sterk vertegenwoordigd, maar ook draaipoorten komen wel voor.

De poort openen kan gewoon vanuit de auto, bijvoorbeeld met een GSM module of via een videofoon. Bij laatstgenoemde optie zal er wel iemand moeten zijn die toegang geeft, bijvoorbeeld vanuit de receptie.

Slagbomen

Slagbomen worden vaak gebruikt op plekken waar veel verkeer naar binnen of buiten gaat. Op drukke plekken is het vanzelfsprekend slim om een elektrische slagboom te plaatsen. De aansturing kan zowel hydraulisch als mechanisch geregeld zijn. Er zijn ook nog ouderwetse handbediende slagbomen, maar die zie je met name terug op bosweggetjes waar zelden iemand langs hoeft te rijden.

Slagbomen zijn ideaal om voertuigen tegen te houden, maar een fietser of wandelaar kan nog wel passeren. Een logische keuze dus als het niet nodig is om een terrein volledig af te sluiten. Er zijn talloze toegangssystemen aan slagbomen te koppelen, zoals een parkeerzuil, GSM module, intercom, videofoon of sleutelschakelaar.

Slagbomen worden met een betonnen sokkel in de grond verankerd, tenzij er wordt gekozen voor een mobiele slagboominstallatie.

Slagbomen

Bollards

Bollards zijn zware inzinkbare palen, ook wel rampalen genoemd. De bediening wordt gerealiseerd met een hydraulische aandrijving. In vergelijking met slagbomen zijn hoogwaardige bollards een stuk robuuster. Daarom worden ze vaak gebruikt op plekken waar veiligheid een belangrijk thema is. Denk aan bankgebouwen, rechtbanken, bij juweliers en autodealers. Je ziet ze verder vaak bij winkelstraten die op specifieke momenten afgesloten worden voor auto´s. Ook in straten waar sluipverkeer geweerd moet worden staan doorgaans bollards.

Wat betreft bediening zijn in principe dezelfde middelen inzetbaar die ook bij slagbomen en poorten gebruikt worden.

Een belangrijk voordeel van bollards ten opzichte van slagbomen is dat bollards volledig in de grond kunnen verdwijnen. Dat staat mooi opgeruimd, zeker op een plek waar een opvallende witte of rode slagboom echt niet past. Bollards hebben vaak ingebouwde verlichting voor de zichtbaarheid, zodat de kans op vervelende botsingen afneemt.

Draaibare wegversperring

Voor toegangen die minder intensief gebruikt worden is een draaibare wegversperring een goed alternatief. Zo’n oplossing lijkt redelijk op een slagboom, maar de versperring draait hier horizontaal weg.

Een draaibare versperring wordt met een betonnen sokkel verankert in de grond. In plaats van een draaibare variant is het ook mogelijk om een uitneembare beugel te kiezen. Het voordeel van deze oplossingen is dat het relatief voordelig is om aan te leggen. Je krijgt echter niet de ultieme stabiliteit van bollards en de flexibiliteit van een slagboom.

Hoogtebegrenzers

Soms zijn personenauto’s welkom, maar wil je hoge voertuigen weren. In deze situaties zijn hoogtebegrenzers handig. Je ziet ze bijvoorbeeld bij fastfood restaurants waar je vanuit de auto kunt bestellen. Ook voorafgaand aan een lage onderdoorgang kun je hoogtebegrenzers tegenkomen.

Een hoogtebegrenzer is doorgaans een vaste opstelling, al zijn er wel beweegbare modellen die weggedraaid kunnen worden. Om de begrenzer stabiel te laten staan worden betonnen sokkels in de grond geplaatst.

Advies van experts

Zoek je de juiste oplossing voor het reguleren van verkeer op jouw terrein? Dan kan bovenstaande informatie jou al op weg helpen. Als je meer informatie nodig hebt is het slim om contact op te nemen met experts in dit vakgebied. Kijk bijvoorbeeld eens bij Geran Handel B.V. uit Rijssen (Overijssel). Zij zijn een specialist op het gebied van hekwerkonderdelen, toegangsautomatisering, slagbomen en soortgelijke oplossingen: https://www.geran.nl/

Related Posts