Home Industrie Is het mogelijk om een draagmuur te verwijderen?

Is het mogelijk om een draagmuur te verwijderen?

Door bouwsuper
Is het mogelijk om een draagmuur te verwijderen?

Tegenwoordig is het mogelijk om een draagmuur te verwijderen, echter is dit niet zonder risico. Een draagmuur is namelijk onderdeel van de constructie van het huis. Vloeren of andere muren rusten op de zogenaamde ‘draagmuur’. 

Wanneer je van plan bent om een draagmuur te laten verwijderen, is het cruciaal dat de vloeren of de muren op een andere manier ondersteund worden. 

Dit komt er kijken bij het verwijderen van een draagmuur

Wil je een draagmuur laten verwijderen? Dan moet je hier eerst goed overdenken. Het kost je minimaal 5.000 euro, daarnaast moet je een vergunning aanvragen bij je gemeente en is de klus niet in één dag geklaard.

Uiteraard, zitten er ook risico’s aan het verwijderen van deze muur. De constructieberekening voor een draagmuur is daarom cruciaal. Wanneer je zeker wilt dat je de draagmuur eruit wil, en het kan, laat het dan doen door een ervaren aannemer die dit vaker doet.

Hier moet je rekening mee houden 

Voordat je definitief deze muur wilt laten verwijderen, moet je je afvragen of dit echt nodig is. Het kost veel geld en er komen de nodige risico’s bij kijken. Daarnaast is het meestal een meerdaagse klus. Houd er dus rekening mee dat je de vloer moet afdekken tegen het puin en dat er meerdere dagen mensen in je huis zijn. Een draagmuur verwijderen is een complexe klus, werk dus samen met professionals.  

Hier moet je rekening mee houden 

Welke balken worden geplaatst nadat de draagmuur verwijderd is? 

Een draagmuur moet altijd vervangen worden door een constructie. Het is mogelijk om een draagmuur te vervangen door een hout- of staalconstructie.  Hoe de balken geplaatst worden, is afhankelijk van de belasting die de constructie moet dragen. Ook speelt de hoogte van het plafond en de lengte van de draagmuur mee.

Over het algemeen geldt: bij een draagmuur korter dan 2 meter worden de balken horizontaal geplaatst. Deze kun gemaakt zijn van staal of hout. 

Bij een draagmuur tussen de 2,5 en 3,5 meter moet de muur een zwaardere constructie dragen. Om deze reden moeten balken horizontaal en verticaal geplaatst worden. Het is zelfs mogelijk om een draagmuur langer dan 3,5 meter te verwijderen. Hiervoor heb je een constructie op maat nodig. Het is cruciaal om een constructeur in te schakelen. Deze kan de constructie opnieuw berekenen.

FAQ

Waarom is het verwijderen van een draagmuur zo duur?

Het verwijderen van een draagmuur is duur omdat het gedaan moet worden door specialisten. Daar betaal je eenmaal voor. Er is een aannemer en een constructeur bij betrokken, deze moeten ook betaald worden.

Kan een constructeur helpen bij het verkrijgen van een vergunning? 

Een professionele constructeur weet precies waar je moet zijn om een vergunning te verkrijgen. Een constructeur kan je dus helpen, gelukkig maar!

Kan ik zelf een draagmuur verwijderen? 

We raden het af om zelf een draagmuur te verwijderen, tenzij je hier heel veel ervaring mee hebt. Het is namelijk erg complex en risicovol.

Related Posts