Home Industrie Veiligheidsvoorschriften en richtlijnen voor het werken met heftrucks in de bouwsector

Veiligheidsvoorschriften en richtlijnen voor het werken met heftrucks in de bouwsector

Door bouwsuper
Veiligheidsvoorschriften en richtlijnen voor het werken met heftrucks in de bouwsector

Heftrucks zijn onmisbaar in de bouwsector. De machines worden gebruik om snel en gemakkelijk middelen te vervoeren. Voornamelijk in loodsen en magazijnen. Hoewel het besturen van zo’n heftruck er vaak eenvoudig uitziet, is het niet verstandig om er zonder ervaring op te springen. Het is voor de veiligheid belangrijk om een heftruckopleiding of cursus te volgen. Daarnaast moet er voldoende aandacht worden besteed aan de veiligheid. Ook hier worden speciale veiligheidstrainingen voor aangeboden. Heb je zelf nog geen training gevolgd of kun je juist een opfrisser gebruiken? Lees dan de onderstaande veiligheidsvoorschriften en richtlijnen eens goed door. Met dit soort kennis kunnen ongelukken beperkt of zelf voorkomen worden.

1. Dagelijkse en jaarlijkse controle van de heftruck

Het wordt aangeraden om heftrucks iedere dag voor gebruik te controleren. Functioneert alles nog goed? Is er geen schade over het hoofd gezien? Pas na deze dagelijkse check kun je aan het werk beginnen. Daarnaast moet de heftruck ieder jaar gecontroleerd en onderhouden worden door een specialist. STILL is bijvoorbeeld een expert in intern transport. Hun ervaren monteurs bieden goede onderhoud- en reparatieservice aan. Ook bij STILL België kun je terecht voor vakkundig advies.

2. Dragen van veiligheidsschoenen

Zorg ervoor dat er veiligheidsschoenen worden gedragen bij het gebruik van een heftruck. Met deze simpele maatregel kunnen nare ongelukken worden beperkt.

3. Gebruik van de parkeerrem

Zet een onbeheerde truck altijd op de handrem, ook als het op een ogenschijnlijk vlak oppervlak staat. Zonder gebruik van de parkeerrem kan een heftruck langzaam wegrollen.

Gebruik van de parkeerrem

4. Noodzaak van gordels en/of beugels

De noodzaak van gordels en veiligheidsbeugels mag niet worden onderschat. Het is essentieel voor een veilig gebruik. Er zijn tegenwoordig ook trucks verkrijgbaar die pas van de parkeerrem gaan zodra je de gordel vast hebt geklikt.

5. Met last achteruit rijden

Moet je van een helling af rijden? Rijd dan achteruit als de truck is beladen. Op deze manier voorkom je dat de heftruck door het gewicht naar voren klapt. Als er geen last op de vorken aanwezig is, kun je gewoon vooruit de helling af rijden. Wees met instabiele pallets/voorwerpen extra voorzichtig. Rijd liever iets zachter dan noodzakelijk.

6. Begrenzen van de rijsnelheid

De maximale snelheid van een heftruck kan worden begrensd door een monteur. Bij sommige soorten heftrucks wordt de snelheid automatisch begrensd. Bijvoorbeeld wanneer er een bocht wordt gemaakt. Wanneer je zelf een heftruck gaat kopen of huren, is het handig om hier naar te vragen. Bekijk de webshop van STILL voor meer informatie over diverse soorten trucks.

Related Posts